Jis buvo nesantuokinis sūnus, ankstyvoje vaikystėje paimtas iš motinos ir auklėtas pamotės. Jis neturėjo asmeninio gyvenimo, bent jau nėra jokios tai bylojančios informacijos. Jam gyvam esant padaryti moksliniai atradimai liko nesuprasti ir nepanaudoti. Amžininkai nesuprato ir nepriėmė Leonardo. Nepaisant to, jis buvo nuostabus ir įvairiapusiškas žmogus, kuris, be kita ko, grojo lyra, mokėjo rašyti abiem rankomis, domėjosi kulinarija, buvo genialus menininkas, skulptorius, inžinierius, architektas, išradėjas, mokslininkas, rašytojas ir mąstytojas. Žinoma, kad iš tokio žmogaus yra ką pasimokyti.

Štai dešimt Leonardo da Vinci pamokų:

1. Neverta būti kažkuo vienu. Galima sau leisti ieškoti savęs visą gyvenimą ir išbandyti viską vis naujuose vaidmenyse. Juk jeigu po to, kai Leonardo pasiūlė savo idėjas ir jam buvo atsakyta, jis būtų puolęs į depresiją, galbūt mes niekada nebūtume pažinę genialaus dailininko.

2. Bet kokia kliūtis – tai ne aklavietė, tai yra galimybė pabandyti save kažkur kitur. Tuo Leonardo užsiėmė, iš esmės, visą gyvenimą. Jis tvirtino, kad bet kokią kliūtį galima įveikti atkaklumu.

3. Svarbu eiti savo keliu, nesižvalgant į kitus ir negalvojant, ką jie pagalvos. Leonardo tėvas, būdamas notaru, ilgą laiką bandė sudominti jį šeimos profesija, ir gerai, kad jam nepavyko. Leonardo sakydavo, kad gamtoje viskas protingai apgalvota ir sudėliota, visi turi dirbti savo darbą, o šioje išmintyje – aukščiausias gyvenimo teisingumas.

4. Jeigu kažkas nesigauna ir įsigali prokrastinacija, tai yra geras pretekstas užsiimti kažkuo kitu. Bėgant metams Leonardo interesai nuo meno krypo prie mokslo. Užuot uolaus užsakymų tapymo ir turtėjimo (dėl ko jam priekaištavo amžininkai), jis studijavo ir analizavo arklių ir žmonių kūnus, statė skraidančius aparatus, aiškinosi augalų mitybą, jų reakciją į nuodus ir daug kitų dalykų.

5. Lėtai – ne visada blogai. Taip, šiandien mes gyvename labai intensyvaus gyvenimo laikais, mums norisi visko ir iškart, po šio „visko ir iškart“ ateina naujo „visko ir iškart“ troškimas, mes nespėjame pasimėgauti pasiekimo akimirka. Kai mes kažko trokštamo siekiame ilgai, kartais gaunasi netikėtas ir stebinantis efektas.

Mona Liza

Garsųjį Monos Lizos portretą autorius tapė ketverius metus, jis taip ir „negalėjo jo užbaigti užsakovui“, todėl portretas liko pas Leonardo ir dabar mes galime juo grožėtis Luvre. Jeigu būtų jį padaręs laiku, mes apie jį galimai niekada ir nebūtume sužinoję.

6. Smalsumas – vienas geriausių motyvų. Tik noras sužinoti kažką naujo, nepasotintas smalsumas padėjo mokslininkui padaryti tiek daug atradimų.

7. Neprašyk, bet daryk. Leonardo, būdamas skirtingų sričių genijus, galėjo išaukštinti savo genialumą ir sumaniai tuo naudotis. Tačiau jis buvo linkęs gyventi pagal patarlę „Kiekvienam savo, kiekvienam – pagal nuopelnus“.

8. Ne visada rezultatas svarbus būtent dabar. Daugelis išradimų, pasiūlyti statiniai buvo pastatyti praėjus keliems amžiams po Leonardo mirties. Pavyzdžiui, Anglijoje ir Norvegijoje yra pagal jo projektą pastatyti tiltai.

9. Niekada nenustokite tobulėti. Juk net geležis rūdija, jeigu ji nenaudojama, ir stovintis vanduo pūva, taip žmogaus protas nenaudojamas nunyksta.

10. Kelias į tobulumą – vegetarizmas. Pasirodo, Leonardo buvo vegetaras. Jis pranašavo, kad ateis laikas, kai žmonės į gyvūno žudiką žiūrės taip pat, kaip jie dabar žiūri į žmogaus žudiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)