CNBC cituoja šaltinius, tiesiogiai susipažinusius su žvalgybos atksaita, kurioje rašoma, kad 2017 metų pabaigoje nesėkmingo bandymo metu į Barenco jūrą nukrito branduoliniu kuru varoma balistinė raketa.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dar šiemet gyrėsi, kad šio tipo raketos gali pasiekti taikinius visame pasaulyje ir turi neribotą smūgio teritoriją.

Raketos buvo išbandytos keturis kartus lapkričio-vasario mėnesių laikotarpyje, tačiau visi bandymai baigėsi nesėkmingai. Skelbima, kad dingusi raketa paleista dar praėjusių metų pabaigoje.

Ataskaitoje taip pat rašoma, kad paieškos operacijoje dalyvaus trys Rusijos laivai, vienas kurių – specialiai pritaikytas elgtis su radioaktyvia medžiaga iš raketos branduolinės šerdies.

Žvalgybos ataskaitoje neužsimenama apie jokius galimus pavojus aplinkai.

Nauja tarpžemyninė branduolinė raketa viešai buvo pristatyta šių metų kovo mėnesį. Raketa, kuri buvo pradėta gaminti dar V. Putino valdymo pradžioje, iš pradžių pakilimui naudoja įprastu raketiniu kuru varomą variklį ir tik paskui persijungia į branduolinio kuro vartojimo režimą.

Manoma, kad problemos ir kilo dėl to, kad nesuveikė kuro persijungimo mechanizmas ir raketa nepasiekė savo tikslo.

Rusija pranešimo nepatvirtino

Vienas Rusijos parlamento aukšto rango pareigūnas trečiadienį sakė neturįs informacijos apie JAV žiniasklaidos paskelbtą pranešimą, kad rusų kariškiai ieško praeitų metų pabaigoje į Barenco jūrą nukritusios raketos su branduoliniu varikliu.

„Nėra informacijos, negaliu patvirtinti“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ Federacijos Tarybos gynybos ir saugumo komiteto pirmininko pavaduotojas Jevgenijus Serebrenikovas, paklaustas apie numanomą incidentą.