Rugpjūčio 14 dieną Viduržemio jūros viešbučių asociacija (AKTOB) pristatė standartus, pagal kuriuos visi viešbučiai, siūlantys maitinimo sistemą „viskas įskaičiuota“, būtų suskirstyti į tris klases, rašo svetainė atorus.ru.

Asociacija pabrėžia, kad naujoji „viskas įskaičiuota“ klasifikacijos sistema nėra privaloma – ji yra savanoriška. Pasak naujųjų standartų sumanytojų, tai, visų pirma, yra verslo instrumentas, kuris padės viešbučiams patogiau pardavinėti ir reklamuoti savo paslaugas užsienio turizmo operatoriams – viešbučiai bus pažymėti atitinkama „viskas įskaičiuota“ klase, kuri turės įtakos jų kainai.

AKTOB prezidentas Erkanas Yagci, pristatydamas naujuosius standartus, kuriuos asociacija kūrė net dvejus metus, tikrindama daugybę šio regiono viešbučių, teigė: „Dabar sistemą „viskas įskaičiuota“ turime pardavinėti už tą kainą, kurios ji nusipelno kiekviename viešbutyje. Taigi tam mes siūlome nustatyti tris „viskas įskaičiuota“ (angl. All Inclusive, AI) sistemos klases“.

Šie AKTOB standartai kelia tam tikrus minimalius reikalavimus maitinimą „viskas įskaičiuota“ siūlančių viešbučių valgiaraščiams. Jei viešbutis negali jų patenkinti, pavyzdžiui, jo virtuvė negali užtikrinti minimalaus patiekalų skaičiaus, jis neturėtų reklamuotis, kad siūlo maitinimo sistemą „viskas įskaičiuota“, pabrėžia asociacija.

Kaip valgiaraštis nulemia klasę

Pristatytame viešbučių su AI sistema klasifikacijos vadove visus objektus su maitinimu „viskas įskaičiuota“ siūloma suskirstyti į tris paslaugų klases, atsižvelgiant į jų valgiaraščio apimtis ir įvairovę: „Standard AI“ (standartinė „viskas įskaičiuota“ klasė), „Medium AI“ (vidurinė „viskas įskaičiuota“ klasė) ir „High AI“ (aukštoji „viskas įskaičiuota“ klasė). Kad viešbutis atitiktų vieną ar kitą AI klasę, jis turi tenkinti minimalius valgių ir gėrimų skaičiaus reikalavimus, taikomus pusryčiams, pietums ir vakarienei.

Taigi, anot AKTOB reikalavimų, „Standard AI“ klasei priklausantis viešbutis pusryčiams, patiekiamiems švediško stalo forma, turėtų siūlyti ne mažiau kaip 62 valgius, „Medium AI“ – ne mažiau kaip 112 valgių, o „High AI“ – ne mažiau kaip 171 valgį. AKTOB standartuose iš viso aprašyti ir standartizuoti 495 valgiai, kurie gali būti patiekiami pusryčiams pagal „viskas įskaičiuota“ sistemą dirbančio viešbučio svečiams. 



Žemiau pateikiamas tokio standarto pavyzdys.

Viskas įskaičiuota


Nauja tvarka suteiktų patogumo ir poilsiautojams iš Lietuvos

DELFI domėjosi, kaip tokį viešbučių skirstymą, jei jis išties bus įgyvendintas, vertina Lietuvoje veikiantys kelionių organizatoriai.

„Novaturo“ generalinis direktorius Linas Aldonis teigė, kad tokia klasifikavimo sistema dar toli gražu nepradėta įgyvendinti, ji vis dar kalbų lygmenyje: „Remiantis iš mūsų partnerių Turkijoje gauta informacija, nėra svarstoma atsisakyti „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipo, svarstoma dėl šio tipo maitinimo paslaugas teikiančių viešbučių kategorizavimo. Kol kas visa tai yra svarstymų ir diskusijos lygmenyje, todėl dar sunku vertinti. „Viskas įskaičiuota“ maitinimo tipas yra vienas iš Turkijos viešbučių konkurencinių pranašumų bei išskirtinumų prieš kitas šalis. Bet kokiu atveju klientai ir toliau galės džiaugtis tokios sistemos teikiamais malonumais. “

Panašios nuomonės laikosi „Kidy Tour“ direktorius Gvidas Aukštuolis: „Pokyčiai dėl „viskas įskaičiuota“ paketų papildomo klasifikavimo šiuo metu yra mažai tikėtini. Taip pat negalime daryti prielaidų dėl galimų kainų pokyčių, tačiau tiesioginės koreliacijos tarp galimo klasifikavimo ir kainų augimo nematome.“

Vis dėlto G. Aukštuolis mano, kad papildomi skirstymai būtų ne tik sudėtingai įgyvendinami, bet ir įneštų painiavos keliautojams susigaudant tarp skirtingų variantų. „Atostogos susideda iš daugybės elementų, nes žmonės turi daug įvairių prioritetų ir įsivaizdavimų, kaip turi atrodyti jų atostogos. Patys Turkijos turizmo atstovai sako, kad paketas „viskas įskaičiuota“ yra vienas didžiausių jų šalies paplūdimio turizmo skiriamųjų bruožų“, - kalbėjo G. Aukštuolis ir pridūrė, kad jo vadovaujamos įmonės klientai dažniausiai viešbučiuose renkasi būtent „viskas įskaičiuota“ paketą.

Viskas įskaičiuota

Tuo tarpu Linas Aldonis mano, kad nauja sistema ypač pagelbėtų atostogas planuojantiems žmonėms.

„Paprastai paslaugų kategorizavimas yra įgyvendinimas, kad tų paslaugų vartotojams būtų paprasčiau išsiaiškinti, kokio lygio paslaugų jie gali tikėtis jas įsigydami. Taip yra su viešbučių kategorijos nustatymu priskiriant jiems tam tikrą kiekį žvaigždučių. „Viskas įskaičiuota“ paslaugų dar aiškesnis kategorizavimas padėtų klientui dar tiksliau įvertinti, ar viešbutis atitiks jo lūkesčius. Vertiname tik teigiamai“, - sakė L. Aldonis.

Pasak jo, poilsis Turkijoje įvedus šias klases neturėtų pabrangti, nes šalis jau ne vienerius metus meta didžiules pastangas konkuruodama su kitomis šalimis ir siekdama didinti klientų srautus. „Nemanau, kad tai galėtų būti lemiamas kriterijus kainų didinimui“, - teigė L. Aldonis.

Kiek patiekalų turėtų turėti kiekviena klasė

Pietums, pasak AKTOB, viešbučiai su „viskas įskaičiuota“ sistema gali siūlyti devynių variacijų švedišką stalą ir 47 kategorijų (grupių) produktus, tarp jų pirmuosius ir pagrindinius patiekalus, vaikiškus ir dietinius patiekalus, firminius patiekalus ir pan. Iš viso AKTOB standartuose aprašyti 1088 pietums skirti valgiai. Sudarytos ir analogiškos lentelės.

„Standard AI“ klasei priklausantys viešbučiai per pietus turėtų patiekti ne mažiau kaip 52 valgius ar patiekalus (įskaitant padažus, užkandžius ir saldumynus), „Medium AI“ – ne mažiau kaip 101 patiekalą, o „High AI“ – ne mažiau kaip 136 patiekalus.

Kalbant apie vakarienę, AKTOB standartai numato 10 švediško stalo tipų ir 53 produktų kategorijas. „Standart AI“ sistemos viešbučiai vakarienei turėtų siūlyti ne mažiau kaip 72 patiekalus (įskaitant padažus, užkandžius ir saldumynus), „Medium AI“ – ne mažiau kaip 133, o „High AI“ – ne mažiau kaip 178 patiekalus.

Viskas įskaičiuota

Gėrimai viešbučiuose su „viskas įskaičiuota“ sistema

Atskiras AKTOB viešbučių klasifikacijos vadovo skyrius yra skirtas alkoholiniams ir nealkoholiniams gėrimams. Čia aprašyti 73 gėrimų tipai ir 21 švediško stalo variacija. „Standard AI“ klasės viešbučiai turėtų siūlyti ne mažiau kaip 16, „Medium AI“ – ne mažiau kaip 30, o „High AI“ - ne mažiau kaip 54 gėrimų rūšis.

Kaip naujoji sistema padės viešbučiams ir kelionių operatoriams

AKTOB teigia, kad naujoji Turkijos viešbučių su maitinimo „viskas įskaičiuota“ klasifikacijos sistema turės aiškias praktines pasekmes. Pasak asociacijos specialistų, viešbučiams su aiškia ir skaidria paslaugų klase per derybas su užsienio kelionių operatoriais bus lengviau nustatyti savo kainas. Patiems kelionių operatoriams taip pat bus lengviau pardavinėti keliones savo klientams, kai jie turės objektyviai pagrįstas viešbučių kainas.

Viskas įskaičiuota

Be to, naujos sistemos įvedimas turėtų sumažinti turistų skundus, jog „maitinimas neatitinka viešbučio žvaigždučių skaičiaus“ – turistai iš anksto žinos, koks „viskas įskaičiuota“ lygis jiems bus siūlomas. Dar vienas šios klasifikacijos privalumas yra tai, kad viešbučiai stengsis plėtoti ir kelti savo paslaugų klasę, nes nuo jos tiesiogiai priklausys pragyvenimo kainos.

Užsienio kelionių operatoriai kol kas susilaiko nuo tokios AKTOB iniciatyvos vertinimų. Rinkos dalyviai tvirtina, kad norint, jog ši klasifikacija taptų tikrai efektyviu pardavimų instrumentu, naujosios „viskas įskaičiuota“ skirstymo sistemos turėtų laikytis bent 20 – 30 proc. populiariausių Antalijos regiono viešbučių – tik tuomet jie galėtų patekti į kelionių operatorių svetaines ir reklaminę medžiagą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)