Nesvarbu, skausmas trumpalaikis ar lėtinis, jis gali būti neįtikėtinai varginantis. Dar blogiau, kad daugybė moterų, užuot ieškojusios pagalbos, jį kenčia, teigia akušerė ginekologė Tami M. Prince.

„Jeigu sekso metu jaučiate skausmą, pasakykite savo gydytojui. Negalima kentėti tyloje“, – pataria ji. – Neslėpkite informacijos iš drovumo. Mes esame tam, kad padėtume, palaikytume ir pagydytume.“

Iš tiesų, geras gydytojas gali padėti susiorientuoti, jeigu dėl skausmo kaltos žemiau išvardintos problemos.

1. Medicininė problema

Skausmą sekso metu dažnai lemia sveikatos sutrikimas, teigia akušeris ginekologas Draionas M. Burchas. Dažniausiai tai yra vaginitas arba makšties uždegimas, kurį sukelia mielinė infekcija arba lytiškai plintančios ligos.

„Taip pat būna struktūriniai defektai, kurie sukelia skausmą, ir gali reikalauti operacijos, pavyzdžiui, pakrypusi gimda“, – pažymi medikas.

Ir kai kuriais atvejais skausmą gali sukelti kitos ligos, tokios kaip endometriozė, šlapimo pūslės infekcija, kiaušidžių cistos ar gimdos fibroidai, įspėja T. M. Prince.

Jeigu jūsų skausmo priežastis yra kažkuri iš aukščiau išvardintų, jūsų gydytojas galės jums rekomenduoti geriausią gydymo būdą, tai būtų medikamentai, operacija ar kitos simptomų valdymo strategijos.

2. Hormonų pusiausvyros sutrikimas

„Taip pat galite turėti makšties sausumą, kurį sukelia streso, medikamentų ar menopauzės nulemtas estrogeno kiekio sumažėjimas“, – aiškina D. M. Burchas.

Estrogenas yra tas hormonas, kuris makštyje atlieka lubrikanto funkciją, tad jo sumažėjimas gali lytinius santykius padaryti skausmingus.

Estrogeno sumažėjimą gali taip pat sukelti histerektomija, kuri dažnai sukelia ankstyvą menopauzę, radiacija ar chemoterapija, taip pat chirurginis kiaušidžių pašalinimas. Tokiu atveju taip pat labai svarbu susitikti su savo gydytoju, kuris gali pasiūlyti gyvenimo būdo pokyčius ar net pakaitinę hormonų terapiją.

3. Nenaudojate lubrikantų

Nepamirškite lubrikantų galios. Net jeigu jūsų makštis natūraliai sutepta, dėl aukščiau išvardintų medicininių priežasčių ar kitų veiksnių daug moterų patiria sausumą. Gera žinia: jūsų kančias gali palengvinti lubrikantai.

Kai makštis sausa, tarp jos ir partnerio penio ar vibratoriaus gali atsirasti trintis. T. M. Prince rekomenduoja pasirinkti „lubrikantus, kurie artimi natūraliai pH pusiausvyrai, nes taip išvengsite alerginių reakcijų, tačiau niekada nenaudokite seilių ar vazelino“.

4. Netinkama poza

Jeigu seksas yra skausmingas ar nepatogus, pasak T. M. Prince, taip gali nutikti vien dėl to, kad pasirenkate jums netinkančią sekso pozą. Specialistė atkreipia dėmesį, kad jeigu partnerio varpa lenkta, kai kurios pozos gali kelti nemalonius jausmus. Kiekviena moteris kitokia, todėl ne kiekviena mėgausis „šuniukų“ ar „raitelės“ poza.
Jeigu pastebėjote, kad kažkuri poza kelia nemalonius jausmus, stenkitės ją pakeisti. T. M. Prince rekomenduoja „misionieriaus“ ar „šaukštų“ pozą, nes pacientai mini jas kaip patogiausias.

5. Didelis partnerio penis

Nors visi puikiai žinome, kad didesnis ne visada yra geresnis, ypač jeigu kalbame apie penius, T. M. Prince teigia, kad kai kurioms moterims sunku prisitaikyti prie didelės partnerio varpos. Vis dėlto, tai nereiškia, kad būtina keisti partnerį. Tiesiog reikėtų pasidomėti dideliems peniams skirtomis sekso pozomis ir jas išbandyti.

6. Neišspręsta seksualinė trauma

„Moterys gali jausti skausmą sekso metu ir dėl sueities baimės, kuri atsirado po patirtos seksualinės prievartos“, – aiškina T. M. Prince. Kai kuriais atvejais psichologinė trauma gali versti makšties raumenis sekso metu nevalingai susitraukti ar spazmuoti, kas vadinama vaginizmu.

Tokiu atveju T. M. Prince klientes siunčia pas psichiatrą arba siūlo specialius makšties raumenų pratimus. „Taip pat duodu savo pacientėms namuose išbandyti vaginos plėtiklius“, – sako specialistė.

7. Jūsų santykiai jūsų netenkina

„Moterims seksualinis susijaudinimas prasideda galvoje, – aiškina D. M. Burchas. – Jeigu bendravimas prastas arba partneris nepagarbiai elgiasi, nepanašu, kad moteris mėgausis seksu.“

Tad jeigu jūsų santykiuose yra nesklandumų, D. M. Burchas rekomenduoja išbandyti porų terapiją ir pirmiausia išspręsti su seksu nesusijusias problemas.

8. Netinkama higiena

„Kai kurios moterys išmokytos naudotis dušu ar moteriškomis servetėlėmis, – sako T. M. Burchas. – Tačiau tai gali lemti skausmą sekso metu, nes gali sukelti bakterinę vaginozę arba uždegimą.“
Nors kartais ilgalaikis sprendimas yra toks paprastas, kaip asmeninės higienos įpročių pakoregavimas, kartais reikia medicininės intervencijos. Ir tokiais atvejais specialistai pataria neeksperimentuoti, o susitikti su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)