Nuo Korėjos karo pabaigos 1953-aisiais pusiasalį dalijanti Demilitarizuotoji zona (DMZ), nepaisant savo pavadinimo, yra viena budriausiai saugomų vietų pasaulyje. Abiejose jos pusėse apstu minų laukų ir spygliuotųjų vielų užtvarų.

Gynybos ministras Song Yong-moo pareiškė, kad Pietų Korėja sutiko uždaryti apie 10 pasienio postų. Tai bus dalis pasitikėjimą stiprinančių priemonių, kurių imamasi po balandį įvykusio istorinio Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino susitikimo.

„Tai reiškia, kad mes pirmiausia uždarysime vieną ar du pasienio postus, o vėliau jų skaičius bus padidintas“, – įstatymų leidėjams nurodė Song Jong-moo ir pridūrė, kad Pchenjanas imsis panašių veiksmų.

„Šiaurės ir Pietų Korėja sutiko uždaryti pasienio postus, esančius arčiausiai vienas kito“, – pridūrė jis.

„Artimiausius skiria apie 700 m atstumas. Pradėsime uždarinėti pasienio postus, esančius iki kilometro atstumu vienas nuo kito“, – pažymėjo ministras.

Pietų Korėjos gynybos ministerija pareiškė naujienų agentūrai AFP, kad šis klausimas tebesvarstomas, ir atsisakė patikslinti, ar postai bus fiziškai likviduoti.

1950–1953 metais vykęs konfliktas buvo užbaigtas paliaubų paskelbimu, o ne taikos susitarimo pasirašymu, taigi, abi Korėjos formaliai tebekariauja.

Buferinės zonos funkciją atliekanti DMZ kerta Korėjos pusiasalį pusiau ir yra apie 4 km pločio. Šioje teritorijoje yra Bendra saugumo erdvė ir paliaubų kaimelis Panmundžomas, kur rengiamos derybos.