„Visgi neretai nėščiosios kenčia ne tik nuo nuotaikų svyravimų, pykinimų, nemigos ir nuovargio, bet ir odos išvaizdos pokyčių – strijų, pigmentinių dėmių bei bėrimo. Pas mus jos užsuka ieškodamos patarimo ar tinkamo produkto, kuris šias problemas išspręstų“, – atsiųstame pranešime pasakoja „Camelia“ vaistininkė Rasa Viršilienė.

Ar įmanoma išvengti strijų?

Norint jų išvengti, patariama užsiimti prevencija – reikia stengtis, kad jos neatsirastų. Nėštumo metu patariama vartoti daug skysčių, kad oda neprarastų elastingumo.

„Strijos dažniausiai atsiranda būtent tose vietose, kur tempiasi oda – ant pilvo, šlaunų, sėdmenų ir krūtų. Šias vietas rekomenduojama jau nuo antrojo nėštumo trimestro itin drėkinti – tepti priemonėmis, kurios suteikia odai elastingumo. Tai daryti reikėtų tik nusiprausus, kol oda dar drėgna ir lengviau įsisavina priemonę. Šiai procedūrai labiausiai tinka kremas nuo strijų arba kosmetinis aliejus“, – pataria vaistininkė ir priduria, kad besimaudant duše naudinga kartą per savaitę ar net du atlikti masažą su tuo pačiu kūno aliejumi. Masažas ne tik padės priemonei geriau įsigerti, bet ir stimuliuos kraujotaką, padės išvengti ir nepageidaujamo celiulito nėštumo metu.

Anot R. Viršilienės, moterys klaidingai mąsto ir elgiasi, kai išvysta pirmąsias strijas ir nustoja tepti kūną kremais ar aliejais. Neva, strijų atsikratyti neįmanoma – nebent apsisaugoti nuo jų: „Šiame įsitikinime yra dalis tiesos, nes jau pabalusių, įsisenėjusių strijų beveik neįmanoma panaikinti kosmetinėmis priemonėmis, tačiau, kol jos dar yra rausvos – kremai ir serumai gali padėti jas ženkliai sumažinti.“

Kūnas tapo dėmėtas

Dar viena opi besilaukiančiųjų problema – pigmentinės dėmės, kurios gali atsirasti ant viso kūno, tačiau dažniausiai „papuošia“ veidą – atsiranda rusva pigmentacija ant skruostų, apie akis, ant kaktos ar virš lūpų. Tai vadinama melazma – nėštumo kauke.

„Dažnai moterys klaidingai mano, kad šios dėmės pranyks savaime, o jas geriausiai maskuoja įdegis. Iš tikro, tai pastarasis gali dar labiau suaktyvinti pigmentaciją, o degintis nėštumo laikotarpiu nepatartina“, – teigia vaistininkė.

Nėščiosioms, susidūrusioms su tokia problema, vaistininkė rekomenduoja kreiptis į dermatologą, kuris paskirstų tinkamą kosmetiką. Dažniausiai medikai šiai bėdai spręsti skiria kosmetiką turinčią vitamino A ir glikolio rūgšties. Vitaminas A padeda atsinaujinti odai, o glikolio rūgštis šviesina pigmentines dėmes.

Šuolis atgal į paauglystę

Laimingos tos, kurioms nėštumo metu padidėja grožio hormono estrogeno kiekis, nes jų oda tiesiog švyti. Vis tik dažniausiai nėštumo metu moterys susiduria su odos problemomis. Ji tampa jautresnė, sausesnė. Itin dažna problema – nemalonūs spuogai ant veido.

„Pastebima, jog dažniausiai nuo to kenčia moterys, kurias beria prieš menstruacijas. Tokiu atveju nėščioji turėtų kreiptis į dermatologą, jog paskirtų reikiamas priemones“, – pataria pašnekovė ir priduria, kad dažniausiai medikai paskiria tokią kosmetiką, kokią naudoją ir paaugliai – įvairius prausiklius, kremus ir serumus, tinkančius riebiai, mišriai ir į spuoguotumą linkusiai odai.

Vaistininkė įspėja atsargiai elgtis tas moteris, kurios iki pastodamos vartojo kosmetines priemones nuo spuogų, savo sudėtyje turinčių antibiotikų. Sužinojus apie nėštumą reikia nedelsiant nutraukti jų vartojimą ir pasitarti su dermatologu, ar ši priemonė tinkama besilaukiant, gal ją reikia pakeisti kita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)