Anot NLEA Elektros energijos ir gamtinių dujų rinkų apžvalgos, pirmąjį 2018-ųjų metų pusmetį vidutinė didmeninė elektros energijos kaina visoje „Nord Pool“ biržoje siekė apie 39 eurus už megavatvalandę (MWh) ir 50 proc. viršijo pastarųjų ketverių (2014-2017) metų vidurkį, kai ji siekė apie 27 eurus už MWh.

Šiuos pokyčius jau pajuto verslo klientai, perkantys elektros energiją rinkos kainomis. Tuo metu buitiniai vartotojai ryškesnį elektros energijos kainų augimą potencialiai pajaus vėlesniais metais, reguliuotojui perskaičiavus elektros energijos tarifus, sako NLEA.

„Elektros energija didmeninėje rinkoje pirmąjį šių metų pusmetį pabrango dėl įvairių tarpusavyje nesusijusių priežasčių. Rinkoje augo elektros energijos vartojimas, dėl neįprastai mažo kritulių kiekio hidroelektrinės Skandinavijoje gamino mažiau elektros energijos, brango anglis ir gamtinės dujos, be to, pakilo aplinkos taršos leidimų kainos“, - NLEA pranešime cituojamas „Lietuvos energijos“ valdybos narys, Komercijos ir paslaugų tarnybos vadovas Vidmantas Salietis.

Tikėtina, kad trumpuoju laikotarpiu didmeninei elektros energijos kainai įtakos gali turėti rugpjūtį prasidėjęs bei iki spalio truksiantis „NordBalt“ jungties su Švedija remontas.

„Ilgalaikėje perspektyvoje stabiliau veikianti jungtis lems mažesnius kainų svyravimus rinkoje ir sumažins elektros energijos tiekimo riziką. „NordBalt“ jungtis atveria galimybes importuoti daugiau pigesnės elektros energijos iš Šiaurės šalių. Tai priartino elektros energijos kainą Baltijos šalyse prie Skandinavijos“, - nurodo asociacija.

NLEA ekspertų teigimu, ES ir Lietuvoje vis labiau vystosi atsinaujinanti energetika, o tradiciniai energijos gamybos pajėgumai, naudojantys iškastinį kurą, uždaromi sparčiau nei statomi nauji. Dėl šių priežasčių elektros energijos kainas prognozuoti ateityje bus vis sudėtingiau, jų svyravimai dėl atsinaujinančius išteklius veikiančių oro sąlygų pokyčių bus vis didesni.