Apsistojusiems Palangos kempinge siūlomas neįprastas poilsis – nakvynė vilkiko kabinoje. Ją išbandžiusi Giedrė sako nesitikėjusi, kad mažoje patalpoje galima taip puikiai pailsėti.

„Nakvojau aš čia vieną naktį su drauge ir įspūdžiai iš tikro geri. Išsimiegojom patogiai, komfortiškai“, – kalbėjo Giedrė.

Išmėginti poilsį vilkiko kabinoje bus galima dar savaitę, o vežėjai sako tokia akcija siekiantys atkreipti dėmesį į vieną opiausių problemų. Prieš daugiau kaip dešimtmetį Europos Parlamentas uždraudė vairuotojams po 45 valandų darbo savaitės ilsėtis vilkikų kabinose. Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje, Šveicarijoje už tai taikomos milžiniškos baudos.

„Norime ir atkreipti dėmesį į tą problemą. Baudos yra didelės, prasideda nuo 500 eurų ir baigiasi 30 tūkst. eurų už sistemingą tokį nakvojimą“, – sakė vežėjų asociacijos „Linava“ atstovas Andrius Petraitis.

Baudomis vežėjai verčiami rinktis nakvynę viešbučiuose, tačiau daugelis jų vengia nenorėdami palikti krovinio be priežiūros.

„Jeigu nesaugomoje aikštelėje įvyktų vagystė, tuomet draudimo bendrovės dažnu atveju atsisako išmokėti išmoką, nes vilkikas buvo paliktas nesaugomas. Išties mažai yra tų viešbučių su stovėjimo aikštelėmis“, – pasakojo A. Petraitis.

Vežėjų teigimu, šiuolaikinės transporto priemonės yra pritaikytos ne tik gerai išsimiegoti, bet ir pasigaminti valgį.

„Turime du gultus, jie puikiai transformuojasi. Jeigu vienas vairuotojas, gali transformuoti į lovą, kitą – į daiktadėžes. Tai tiesiog du gultai ir vairuotojas gali pasirinkti, kur miegoti“, – kalbėjo sunkvežimius parduodančios bendrovės atstovas Žydrūnas Rimkus.

Vežėjai filmuotą medžiagą apie akciją žada paskleisti visoje Europoje ir siekti, kad tolimųjų reisų vairuotojams būtų leista ilsėtis vilkikų kabinose.

Daugiau – LRT reportaže.