„Irano veiklos grupė“ vykdys Vašingtono „maksimalaus spaudimo“ strategiją, kuria siekiama pakeisti Teherano elgesį ir galbūt netgi nubausti kitas šalis, nenutrauksiančias prekybos santykių su Iranu.

Šiai grupei vadovaus Brianas Hookas kaip JAV valstybės departamento specialusis atstovas Iranui.

Valstybės departamento politikos planavimo skyriaus vadovo pareigas šiuo metu einantis B. Hookas buvo atsakingas už pastangas užsitikrinti JAV sąjungininkų paramą Vašingtono sprendimui gegužę pasitraukti iš Irano branduolinės sutarties. Vis dėlto šios užduoties įgyvendinti jam nepavyko.

„Beveik 40 metų Teherano režimas buvo atsakingas už smurto bangą ir destabilizuojantį elgesį Jungtinių Valstijų, mūsų sąjungininkų, mūsų partnerių ir, tiesą sakant, pačių Irano žmonių atžvilgiu“, – pareiškė M. Pompeo.

„Viliamės, kad vieną dieną pasieksime naują susitarimą su Iranu. Tačiau privalome pamatyti didelių režimo elgesio pokyčių – tiek (šalies) viduje, tiek už jos ribų“, – pridūrė jis.

Vašingtonas Teheranui išdėstė ilgą sąrašą reikalavimų, tokių kaip paramos Sirijos vyriausybei ir Libano šiitų sukarintam judėjimui „Hezbollah“ nutraukimas, savo branduolinio vystymo programos uždarymas bei sulaikytų amerikiečių paleidimas.

„Komanda įsipareigojusi imtis tvirtų pasaulinio masto pastangų pakeisti Irano režimo elgesį“, – pabrėžė B. Hookas.

„Norime glaudžiai sinchronizuotis su savo sąjungininkais ir partneriais iš viso pasaulio“, – pridūrė jis.

B. Hookas neatmetė galimybės, kad JAV gali tiesiogiai kalbėtis su Irano lyderiais, jei šie pademonstruos „įsipareigojimą“ pakeisti savo elgesį, tačiau išsamiau pareigūnas šios minties nepakomentavo.

Jis taip pat sakė, kad Vašingtonas stiprina savo pastangas priversti kitas šalis laikytis ekonominio spaudimo Teheranui politikos.

Pirmasis JAV sankcijų paketas Iranui įsigaliojo praėjusią savaitę. Jis apriboja Teherano prieigą prie JAV dolerių, taip pat automobilių ir kitų svarbių pramonės šakų.

Dar skaudesnis antrasis sankcijų paketas bus pritaikytas lapkričio mėnesį. Šios sankcijos jau apims Iranui itin svarbų naftos sektorių.

„Mūsų tikslas yra iki lapkričio 4-osios iki nulio sumažinti Irano naftos importą kiekvienai šaliai, – sakė B. Hookas. – Esame pasirengę taikyti antrines sankcijas kitoms vyriausybėms, kurios tęs tokią prekybą su Iranu.“