Ši didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusi byla, anot protestuotojų, liudija vis aktyvesnes Kremliaus pastangas pažaboti Rusijos jaunimą.

18-metė Ana Pavlikova ir 19-metė Marija Dubovik kaltinamos su dar aštuoniais žmonėmis įkūrusios „ekstremistinę organizaciją“, į kurią pavyko infiltruotis Rusjos saugumo tarnybų agentams.

Tačiau paauglių advokatas kaltina tyrėjus nusikalstamos veikos provokavimu.

„Esu sukrėsta fakto, kad valdžia savo purvinomis rankomis siekia net vaikų“, – naujienų agentūrai AFP sakė 48 metų moteris, dalyvavusi Rusijos sostinėse centre pliaupiant smarkiam lietui vykusiose „motinų eitynėse“.

Jei bus pripažintos kaltomis, paauglėms grės iki 12 metų kalėjimo.

Eitynių dalyviai prašė bent jau skirti A. Pavlikovai ir M. Dubovik namų areštą, užuot taikius joms kardomajį kalinimą. Merginos yra sulaikytos jau penkis mėnesius.

Pasak artimųjų ir advokatų, kardomojo kalinimo metu pašlijo paauglių sveikata. A. Pavlikovą kankina panikos priepuoliai, smarkiai pablogėjo jos klausa, o M. Dubovik, kaip pranešama, turi auglį.

Advokatas Maksimas Paškovas AFP sakė, kad saugumo tarnybos pačios skatino tariamos ekstremistinės grupės sukūrimą. Šios organizacijos tikslas buvo „grąžinti Rusijai jos ankstesnę šlovę“, sakė jis.

„Kaltinimai paremti trijų infiltruotų saugumo agentų, su kuriais nepavyksta susisiekti nuo tada, kai grupės nariai buvo areštuoti, liudijimais“, – sakė M. Paškovas.

Anot advokato, sulaikytieji, kuriems yra nuo 17 iki 30 metų, paprasčiausiai skundėsi padėtimi šalyje.

Vis daugiau rusų, tarp jų nepilnamečių, traukiami baudžiamojon atsakomybėn už žinutes socialiniuose tinkluose, kai kuriais atvejais – netgi už tai, kad po žinutėmis paspaudžia „patinka“ arba tiesiog jomis pasidalija, pareigūnams nusprendus, kad jos yra ekstremistinio pobūdžio.

Pernai dešimtys tūkstančių jaunų žmonių išėjo į gatves dalyvauti protestuose, organizuotuose opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno, kuris yra ignoruojamas Rusijos valstybinės žiniasklaidos, tačiau labai aktyvus socialiniuose tinkluose.