„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis portalui LRT.lt sakė, kad kol kas nėra aiškus galutinis kandidatų į merus sąrašas. Anot jo, tai turėtų paaiškėti rugsėjo pabaigoje arba spalį. Tačiau jau dabar aišku, kad valdantieji nerems Ž. Pinskuvienės ir greičiausiai Širvintose kels savo kandidatą.

LVŽS ir yra sudariusi koaliciją su Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP), kurios pirmininko pavaduotoja yra dabartinė Širvintų merė Ž. Pinskuvienė. Visgi R. Karbauskis teigė, kad koalicija Seime savaime negarantuoja paramos LSDDP atstovei savivaldos rinkimuose.

„Galiu tvirtai pasakyti, kad neremsime koalicijos partnerių kandidatės, nes mūsų skyrius Širvintų rajone yra opozicijoje. Mes tikrai neisime prieš skyrių, o ar jie kels kandidatą – tikriausiai kels. Šioje situacijoje negalima daryti išvados, kad jei mes Seime turime koaliciją, visur bus bendradarbiaujama ar keliami bendri kandidatai.

Situacija Širvintose yra ypatinga, labai reta. Iš visų 60 savivaldybių tikriausiai vienintelė, kur iš karto galiu pasakyti, kad tikrai nepalaikysime“, – komentavo LVŽS pirmininkas R. Karbauskis.

Ž. Pinskuvienė: vadinasi eisiu be palaikymo

Pati Ž. Pinskuvienė apie tai, kad koalicijos Seime partneriai „valstiečiai“ nerems jos kandidatūros, atsiliepė teigiamai. Pasak Širvintų merės, kiekviena partija savarankiškai sprendžia, ar kelti savo kandidatą, ar palaikyti kurį nors kitą.

„Kiekviena partija sprendžia, kokį kandidatą kelti. Jeigu „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis pasakė, kad visose Lietuvos savivaldybėse gali susitarti dėl bendrų kandidatų, išskyrus Širvintose (skaičiau šitą pranešimą), tai vadinasi taip ir bus. Taigi, eisiu be palaikymo ir eisiu tik su savo komanda. Nieko tokio, ne pirmą kartą“, – optimistiškai kalbėjo Ž. Pinskuvienė.

Živilė Pinskuvienė

Tiesa, pati Širvintų merė sakė, kad dar neaišku ir tai, ar ji taps LSDDP kandidate, nes apie tai dar nebuvo diskutuota.

„Mes dar nesame priėmę sprendimo. Niekam nėra paslaptis, kad mes su komanda esame sukūrę judėjimą ( „Drauge kurkime Širvintų krašto ateitį“ – aut.) ir ar su judėjimu, ar su partija eisime į rinkimus. Tai spręsime rugsėjo mėnesį“, – sakė Ž. Pinskuvienė.

Paklausta, ar tikisi rinkėjų palaikymo, politikė sakė, kad žmonės įvertins jos ketverių metų darbą ir įgyvendintus pažadus. Ji sakė turinti planų ir ateičiai.

„Savivaldybėse – keisčiausios koalicijos“

LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas nepanoro plačiai komentuoti Ž. Pinskuvienės situacijos. Paklaustas, kodėl, jo nuomone, „valstiečiai“ nerems jos, G. Kirkilas atsakė lakoniškai: „Nieko nemanau. Reikia jų klausti.“

Kiek vėliau jis pridūrė: „Savivaldybėse būna visko. Gal jie turi savo kandidatą? Aišku, palaikymo tikimės. Savivaldybės yra toks dalykas, kad ten yra pačios keisčiausios koalicijos. Viskas priklauso nuo politikų, kokie yra jų santykiai, ir pan.“

Savo kandidatų savivaldos rinkimuose sąrašą LSDDP taip pat ketina skelbti rudenį.

Nepalaikymas – dėl dviejų priežasčių

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas, paklaustas apie tokį kategorišką valdančiųjų lyderio R. Karbauskio požiūrį Ž. Pinskuvienės atžvilgiu, kalbėjo, kad tai galėjo lemti dvi priežastys.

Pirma jų – Ž. Pinskuvienės reputacija, kuri, pasak T. Janeliūno, yra gana kontroversiška. Anot politologo, prie to itin prisidėjo po praėjusių Seimo į rinkimų viešumą pasiekę pranešimai, tyrimai ir publikacijos apie tai, kad su Ž. Pinskuviene susiję rinkimų organizavimo pažeidimai buvo gana reikšmingi. Pasak T. Janeliūno, dar ir dabar, pažvelgus nacionaliniu lygmeniu, šios politikės reputacijos ir reitingų fonas yra „ryškiai neigiamas“.

Kita priežastis, pasak politologo, gali būti valdančiųjų siekiai užmegzti draugiškus ryšius su Darbo partija, prie kurios vairo neseniai grįžo jos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas.

„Ž. Pinskuvienė Darbo partijoje turi likusį neigiamą šleifą ir, man regis, yra likęs didelis nepasitikėjimas, o gal ir konfliktas su V. Uspaskichu. Jis greičiausiai nori ar bent jau rodo pastangas bendradarbiauti su LVŽS galbūt tiek savivaldos rinkimuose, tiek potencialiai po kitų Seimo rinkimų.

Čia, man atrodo, R. Karbauskiui ir LVŽS yra daug svarbiau turėti geresnius santykius su Darbo partija, negu su Ž. Pinskuviene, kaip atskira politike“, – kalbėjo T. Janeliūnas.

Paklaustas, ar valdančiųjų nenoras remti Ž. Pinskuvienės, kuri yra LSDDP pirmininko pavaduotoja, nesukels įtampos koalicijoje, politologas kalbėjo, kad iki šiol LVŽS ir koalicijos partnerių „socialdarbiečių“ santykiai vis dar nėra itin užtikrinti, o jų reikia tik tiek, kad Seime būtų išlaikytas stabilumas.

„Savivaldos lygiu, matyt, nėra taip svarbu derinti kažkokius bendrus reikalus prieš rinkimus, nes Socialdemokratų darbo partija apskritai yra išsibarsčiusi ir kaži, ar Lietuvoje apskritai galės turėti stiprias komandas savivaldos rinkimuose, nes didesnė dalis partijos liko senojoje socialdemokratų pusėje. Kaži, ar savivaldos rinkimuose atskilėliams pavyks gerai pasirodyti.

Panašu, kad LVŽS savivaldos lygmuo nėra tiek svarbus, kad jie būtinai norėtų palaikyti gerus ryšius su socialdemokratų darbo frakcija. Man regis, čia jie gana aiškiai atskiria tuos reikalus, kurie yra susiję su Seimu ir neapima to bendradarbiavimo visais lygmenimis, įskaitant ir savivaldą“, – komentavo VU TSPMI politologas T. Janeliūnas.