Laivo nuolaužos – autentiškos: jos priskiriamos šimtmečio senumo Rusijos imperatoriškojo laivyno kreiseriui „Dmitrijus Donietis“, nuskendusiam netoli Pietų Korėjos krantų. Tačiau pareiškimai apie jame esančius aukso luitus – ne daugiau nei pramanai.

Pietų Korėjos įmonė, be atvangos skelbusi apie rastą maždaug 121 mlrd. eurų vertės lobį, šiuo metu tiriama dėl galimo sukčiavimo, rašoma portale news.com.au.

Bendrovė „Shinil Group“ pateikė nuotraukų, įrodančių, kad pavyko rasti per Cušimos mūšį nuskendusio rusų laivo nuolaužas. Cušimos mūšis laikomas triuškinantį rusų pralaimėjimą prieš japonus nulėmusiu susidūrimu per Rusijos ir Japonijos karą.

Taigi, į jūros dugną nugrimzdusio laivo aptikimo faktas atrodo nepaneigiamas. O štai tvirtinimai apie maždaug 200 tonų jame esančio aukso – monetų ir 5 tūkst. dėžių aukso luitų – sukėlė pagrįstų abejonių. Kaip teigė „Shinil Group“ atstovai, laive esantį lobį užfiksavo jų paleistas nuotoliniu būdu valdomas aparatas. Vis dėlto realiai jokio aukso ištraukta nebuvo.

Pirmosios problemos ėmė ryškėti dėl skelbiamų sumų nesutapimo: iš pradžių „Shinil Group“ teigė, kad krovinio vertė – 121 mlrd. eurų, tačiau nurodytas aukso kiekis yra vertas maždaug 63,9 mlrd. eurų.

Laivą aptikusi įmonė pareiškė pretenzijų dėl atlyginimo už jame esančio turto išgelbėjimą. Nors pusė jo vertės automatiškai prikluso Rusijai, 10 proc. sau tenkančios dalies „Shinil Group“ geranoriškai sutiko skirti Korėjos infrastruktūrų projektams.

Vis dėlto tam tikri su šiuo reikalu susiję niuansai patraukė tyrėjų dėmesį.

Pro jų ausis neprasprūdo „Shinil Group“ pareiškimas apie ketinimą dar 10 proc. skirti numatomai kurti naujos kriptovaliutos sistemai. Minėtina, kad Singapūre veikiantis įmonės filialas būtent tuo metu bandė pardavinėti kriptovaliutą potencialios nuskendusiame laive esančio turto vertės pagrindu.

Įrodymų apie laive esantį auksą įmonė pažadėjo pateikti ne vėliau kaip per savaitę nuo pareiškimo dienos, tačiau, nors praėjo jau mėnuo, jų taip ir neatsirado.

Svarbu ir tai, kad „Shinil Group“ net keletą kartų pakeitė nuostatą dėl galimos aptiko trofėjaus vertės.

Pavyzdžiui, dabar įmonė teigia, kad rastas lobis greičiausiai vertas tik kiek daugiau nei milijono dolerių.

Iš interneto erdvės dingo „YouTube“ paskelbtas nuskendusio laivo vaizdo įrašas. „Shinil Group“ svetainė taip pat nebeveikia.

Sustabdytas ir kriptovaliutos projektas „Shinil Gold Coin“: jo internetinė svetainė tapo nebepasiekiama be jokio įspėjimo apie ketinimą ją paleisti ateityje.

Pietų Korėjos naujienų agentūros „Yonhap“ kalbinti Seulo policijos pareigūnai nurodė, kad jau atliktos kratos „Shinil Group“ biuruose, o dabar tiriamas potencialaus sukčiavimo atvejis, kurį galėjo inicijuoti su panašiomis praeityje išaiškintomis aferomis susijusios šeimos nariai.

Policija jau apklausė buvusį „Shinil Group“ vadovą Choi Yong Seeką, taip pat jo pirmtakę Rhu Sang Mi.

Policija įsitikinusi, kad Choi Yong Seekas, kaip Singapūro biurui vadovavusių sesers ir brolio Rhu Sang Mi ir Rhu Seung Jino partneris, suvaidino lemiamą vaidmenį plėtojant įmonės verslą.

Iš bendrovės generalinio direktoriaus pareigų Choi Yong Seekas pasitraukė tuo metu, kai su jo asmeniu buvo pradėta sieti „Dmitrijaus Doniečio“ atradimo istorija.
2014 metais, po įsitraukimo į dar vieną su sukčiavimu susijusią veiką, į Vietnamą pabėgęs Rhu Seung Jinas dėl sąsajų su „Dmitrijaus Doniečio“ atveju yra įtrauktas į Interpolo ieškomų asmenų sąrašą.