Abi šalys „susitikime sutarė, kad, kaip numatyta, rugsėjį Pchenjane bus surengtas Pietų ir Šiaurės Korėjų viršūnių susitikimas“, nurodė „Yonhap“, cituodama bendrą delegacijų pareiškimą.

Tiksli viršūnių susitikimo data neskelbiama.

Anksčiau šiais metais Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas buvo dukart susitikę pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje.

Jeigu Moon Jae-inas iš tikrųjų apsilankys Šiaurės Korėjos sostinėje, tokia kelionė būtų pirmoji per ilgiau kaip dešimtmetį.

Balandį paliaubų kaimelyje Panmundžome surengtame istoriniame pirmajame Moon Jae-ino ir Kim Jong Uno susitikime buvo sutarta, kad Pietų Korėjos prezidentas rudenį apsilankys Pchenjane.

Pirmadienį Demilitarizuotojoje zonoje esančio paliaubų kaimelio šiaurinėje pusėje įvykusias aukšto rango pareigūnų derybas praėjusią savaitę pasiūlė surengti Šiaurės Korėja, griežtai užsipuolusi Vašingtoną dėl pastangų įvesti naujų sankcijų Pchenjanui.

Šiaurės Korėjos delegacijos vadovas Ri Son Gwonas susitikimo pradžioje pareiškė: „Diskutuojant apie Šiaurės ir Pietų Korėjų lyderių susitikimą Pchenjane, manau, šio klausimo aptarimas bus atsakas į žmonių lūkesčius.“

Pasitelkęs priežodį apie labai artimus draugus Šiaurės ir Pietų Korėjos ryšiams apibūdinti, Ri Son Gwonas pridūrė: „Pradedame laikotarpį, kai judėsime pirmyn petys į petį, o ne stovėdami vienas kito kelyje.“

Nepaisant pastarojo santykių atšilimo, Pchenjanui taikomos tarptautinės sankcijos, įvestos dėl jo branduolinės ir raketų programų, užkerta kelią Šiaurės ir Pietų Korėjų ekonominiam bendradarbiavimui, o svarbiausiu denuklearizacijos klausimu kol kas nepadaryta beveik jokios pažangos.

Seulo delegacijai vadovaujantis Pietų Korėjos suvienijimo ministras Cho Myoung-gyonas sakė, jog labai varbu, kad abi Korėjos išlaikytų savitarpio supratimą.

„(Susitikime) bus iškelta daug klausimų, tačiau manau, kad bet kuri problema gali būti išspręsta su tokiu nusiteikimu“, – sakė jis.

Staigus santykių atšilimas

Cho Myoung-gyonas neatmetė galimybės, kad Pchenjanas per derybas su Pietų Korėja kels sankcijų klausimą, ir sakė: „Paaiškinsime savo poziciją Šiaurės Korėjai.“

Šiais metais prasidėjęs staigus kaimynių santykių atšilimas sudarė sąlygas birželį Singapūre surengti istorinį Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimą.

Po jo santykiai tarp kaimynių dar suintensyvėjo, o ateinančią savaitę numatyta pirmą kartą per trejus metus surengti karo išskirtų šeimų narių susitikimus.

D. Trumpas savo susitikimą su Kim Jong Unu pavadino „istoriniu proveržiu“. Tačiau po jo Šiaurės Korėja nekart piktai užsipuolė Vašingtoną, kaltindama jį „gangsteriško pobūdžio“ reikalavimais įgyvendinti „visišką, patikrinamą ir negrįžtamą“ nusiginklavimą.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos ragina tarptautinę bendriją neatšaukti izoliuotam režimui taikomų griežtų sankcijų.

Seulas praėjusią savaitę pranešė, jog buvo nustatyta, kad trys Pietų Korėjos įmonės pernai importavo anglis ir geležį iš Šiaurės Korėjos, pažeisdamos 2017 metų rugpjūtį šiai branduolinį ginklą turinčiai valstybei Jungtinių Tautų paskelbtas sankcijas.

Analitikai sako, kad Moon Jae-inas gali vėl mėginti imtis tarpininko tarp JAV ir Šiaurės Korėjos vaidmens. Jam pavyko išgelbėti Singapūro susitikimą, kai D. Trumpas jį netikėtai atšaukė.

Jei trečiasis Moon Jae-inio ir Kim Jong Uno susitikimas įvyks, manoma, kad šalių lyderiai sutelks dėmesį į pastangas susitarti oficialiai užbaigti 1950–1953 metų Korėjos karą, nutrauktą tik paliaubomis, o ne taikos sutartimi.

Tačiau JAV ambasadorius Pietų Korėjoje Harry Harrisas pirmadienį sakė, kad „dar anksti“ tokiai deklaracijai.