„Šios operacijos tikslas yra priversti Turkiją pasiduoti visose srityse – nuo finansų iki politikos. Mes vėl susiduriame su slaptu politiniu sąmokslu. Dievui padedant mes jį įveiksime“, – savo partijos nariams Juodosios jūros mieste Trabzone sakė jis.

Turkijos prezidentas taip pat pareiškė, kad jeigu Jungtinės Valstijos paaukos savo santykius su Turkija, jo šalis reaguos ieškodama „naujų rinkų, naujų partnerysčių ir naujų sąjungininkų“.

Šeštadienį Turkijos prezidentas pareiškė, kad neslūgstant įtampai Ankaros ir Vašingtono santykiuose gali iškilti pavojus Turkijos partnerystei su Jungtinėmis Valstijomis.

Kilus nesutarimų įvairiais klausimais, įskaitant JAV pastoriaus Andrew Brunsono sulaikymą dėl kaltinimų, susijusių su terorizmu, dviejų NATO sąjungininkų santykiai yra pasiekę žemiausią per kelis dešimtmečius lygį.

Dėl to Turkijos liros kursas krito į rekordines žemumas JAV dolerio atžvilgiu.

JAV prezidentui Donaldui Trumpui penktadienį paskelbus, kad Turkijai nustatyti plieno ir aliuminio importo muitai buvo dukart padidinti, Turkijos nacionalinės valiutos kursas JAV dolerio atžvilgiu per dieną krito 16 procentų.

JAV laikraštyje „The New York Times“ šeštadienį paskelbtame straipsnyje R. T. Erdoganas Vašingtoną įspėjo nerizikuoti santykiais su Ankara, antraip jo šalis ieškos „naujų draugų ir sąjungininkų“.

„Jeigu Jungtinės Valstijos nepradės gerbti Turkijos suverenumo ir neįrodys, jog supranta, su kokiomis grėsmėmis susiduria mūsų šalis, mūsų partnerystei gali grėsti pavojus“, – parašė Turkijos prezidentas.

„Kol dar nėra per vėlu, Vašingtonas turi atsisakyti klaidingos požiūrio, kad mūsų santykiai gali būti asimetriški, ir susitaikyti su tuo, kad Turkija turi alternatyvų“, – pareiškė jis.

„Jeigu ši vienašališkumo ir nepagarbos tendencija nenutrūks, mums teks pradėti ieškoti naujų draugų ir sąjungininkų“, – pridūrė Turkijos valstybės vadovas.

D. Trumpas tviteryje penktadienį paskelbė, kad iš Turkijos importuojamam plienui ir aliuminiui taikomų muitų tarifai buvo dukart padidinti. „Mūsų santykiai su Turkija šiuo metu nėra geri!“ – parašė JAV prezidentas.

Baltieji rūmai nurodė, kad šios sankcijos įsigalios nuo rugpjūčio 13 dienos.

Tuo tarpu R. T. Erdoganas penktadienį sakytoje kalboje nesureikšmino valiutos krizės ir turkus paragino nesirūpinti dėl valiutos kurso svyravimų.

Jis taip pat pažymėjo, kad Turkija turi alternatyvų „nuo Irano iki Rusijos, nuo Kinijos iki tam tikrų Europos šalių“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)