A. Guterresas šį pareiškimą paskelbė po trečiadienį Tokijuje surengtų derybų su Japonijos premjeru Shinzo Abe. Jiedu aptarė JAV vadovaujamas pastangas įtikinti Šiaurės Korėją atsisakyti branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.

JT vadovui „derėtų daryti tai, kas naudinga dabartinei taikos ir stabilumo padėčiai Korėjos pusiasalyje, o ne vien dainuoti sankcijų chore, siekiant įtikti vienai šaliai“, sakoma Šiaurės Korėjos atstovybės prie JT pareiškime.

Pchenjano diplomatai piktinosi „neatsargiu“ A. Gutereso pareiškimu, kad Šiaurės Korėja „gali būti normali tarptautinės bendrijos narė šiame regione, jeigu būtų atlikta visiška denuklearizacija, kuri būtų patikrinama, negrįžtama.“

Pareiškime sakoma, kad Šiaurės Korėja buvo „apstulbinta“ išgirdusi šį A. Guterreso pareiškimą „tokiu metu, kai pasaulis palaiko ir sveikina istorinį KLDR ir JAV viršūnių susitikimą Singapūre ir (jo) bendrą pareiškimą“.

Per pirmąjį pareigas einančio JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimą bendru pareiškimu šalys pasižadėjo siekti „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“.

Tačiau pareiškime nebuvo išsamiau aptarta, kokiu būdu tai gali būti padaryta, o praeitą savaitę vienos JT komisijos paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad Šiaurės Korėja tebevykdo branduolinę ir raketų programas.

Jungtinės Valstijos, palaikomos Japonijos, ragina JT nares toliau spausti Šiaurės Korėją atsisakyti savo karinių programų ir visokeriopai laikytis šiai šaliai paskelbtų sankcijų.

D. Trumpo administracija argumentuoja, kad sankcijos privalo likti galioti, kol Šiaurės Korėja atsisakys branduolinių ginklų ir raketų kūrimo programos, ir šis nutraukimas turi būti patikrinamas.

JT Saugumo Taryba praeitais metais paskelbė tris griežtų ekonominių sankcijų Šiaurės Korėjai paketus. Pchenjanui buvo uždrausta eksportuoti daugumą jo išgaunamų žaliavų, taip pat buvo smarkiai suvaržytas naftos tiekimas Šiaurės Korėjai.