Turkijoje gyvenantis kelionių agentas Margiris Klenavičius pasakoja, kad kritus liros kursui, į tai dėmesį turėtų atkreipti į Turkiją keliauti besiruošiantys lietuviai. Anot jo, kainos, kurios dabar vyrauja Turkijos kurortuose, juokingai mažos.

„Dar visai neseniai vieno euro vertė buvo apie 5 Turkijos liras. Šiandien vieno euro vertė jau beveik 7 Turkijos liros. Kadangi prekyba šalyje vyksta liromis, tai kol kas vietos produktams tai neturėjo labai didelės įtakos, ypač ne maisto produktams. Žinoma, ilgainiui situacija keisis. Šiuo metu geriausia naudotis proga ir pirkti prekes vietos gyventojams skirtose parduotuvėse, kur kainos nurodytos vietine valiuta“, – pataria kelionių organizatorius.

Suvenyriniai niekučiai nepinga

Tačiau, pasak M. Klenavičiaus, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad turistams skirtų saldumynų ar suvenyru kainos beveik visuomet nurodytos užsienio valiuta, todėl čia tikėtis pigiau įsigyti produktą nevertėtų tikėtis.

„Pagrindas yra rūbų parduotuves didžiuosiuose prekybos centruose. Čia kainos kurį laiką nekilo, o liros kursas gana smarkiai krito. Dėl šios priežasties ir susidarė padėtis, panaši į juodojo penktadienio. Tik tas penktadienis trunka ilgiau nei vieną dieną. Galėčiau pateikti pavyzdį apie rūbus: vyriškos vasarinės trumpikės kainuoja 50 lirų. Dar prieš porą savaičių kaina eurais buvo apie 10 Eur, šiuo metu kaina eurais už tą pačią prekę jau beveik 7 Eur“, – sako kelionių agentas.

Apie kainų didinimą, anot M. Klenavičiaus, prekybininkai kol kas negalvoja, tačiau visiems norintiems įsigyti kokybiškų prekių, vertėtų suskubti.

„Prekeivių garsios reakcijos kol kas nėra. Tiesiog kyla maisto kainos. Na ir, žinoma, visa grandininė reakcija, kuri seka toliau. Taigi šiuo metu verta apsipirkti ar atvykus atostogauti ar vykstant specialiai į Stambulą“, – teigia vyras.

Kelionių agentūros „Makalius“ vadovas Rimvydas Širvinskas, šiemet atostogavęs Turkijoje, taip pat neslėpė nuostabos kalbėdamas apie vyraujančias kainas.

„Šiais metais teko atostogauti Turkijoje, tai galiu pasakyti, kad buvau labai nustebintas kainų prekybos centruose. Skrydžių ir viešbučių kainos nepatiko, tačiau tai, ką galima įsigyti parduotuvėse, tikrai stebina. Kainos neįtikėtinai žemos. Apsipirkti normaliose firminėse, ypatingai rūbų parduotuvėse galima kur kas pigiau nei Lietuvoje“, – sako kelionių organizatorius.

Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad dažnai Turkijoje yra nurodomos dvi skirtingos kainos, priklausomai nuo to, kokiu būdų apmokate už savo pirkinius.

„Viena žemesnė kaina yra nurodoma, jei mokate grynais, kita – didesnė, jei atsiskaitote kortele, todėl to nereikėtų pamirši. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad mes kalbame apie prekybos centrų parduotuves, o ne turgus, kuriuose kainos nurodomos eurais arba doleriais“, – aiškina kelionių agentūros vadovas.

Pavalgysite pigiau

Ne vien aprangos, tačiau ir viešojo maitinimo įstaigose siūlomos maisto asortimento kainos tapo kur kas mažesnės.

„Pavyzdžiui, viešbučiuose, kuriuose nėra „viskas įskaičiuota“ opcijos, prabangiame ant jūros kranto esančiame restorane už brangiausią patiekalą sumokėsite 12 eurų. Salotos, kiti užkandžiai kainuoja vos po 3-4 eurus. Turkijoje niekada nebuvo brangus maistas, tačiau dabar – išties pigu“, – sako R. Širvinskas.
Liros kursas penktadienio biržos prekybos sesijos pradžioje krito maždaug 12 proc. ir pirmą kartą savo istorijoje atsidūrė žemiau nei 6 lirų už JAV dolerį ribos, nusileidęs iki beveik 6,2 liros. Tačiau vėliau kursas šiek tiek atsitiesė ir pakilo iki 5,95 liros už JAV dolerį, o valiutos dienos nuosmukis sumažėjo iki 7,5 procento.

Nuo metų pradžios liros vertė sumažėjo daugiau kaip trečdaliu ir JAV dolerio, ir euro atžvilgiu. Turkijos nacionalinę valiutą slegia susirūpinimas dėl vidaus ekonominės politikos, taip pat dėl politinės padėties ir visų pirma neslūgstančios įtampos santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis.

Tuo tarpu metinė (12-os mėnesių) infliacija liepos mėnesį grėsmingai priartėjo prie 16 proc. Pavyzdžiui, transporto kainos per metus išaugo ketvirtadaliu, o maistas ir nealkoholiniai gėrimai pabrango daugiau nei 19 procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)