Keturiose šalies įkalinimo įstaigose skubiai įvedamos specialiosios paskirties pareigūnų pajėgos, kurios čia budės ištisai ne mažiau kaip mėnesį. Taip pat maksimaliai stiprinamas kasdien nuteistųjų priežiūrą tiesiogiai vykdančių pareigūnų skaičius, rotuojami kalėjimo įstaigų pareigūnai, nuteistieji pervežami į kitas įkalinimo įstaigas, į pagalbą pasikviesti kinologai, pasieniečiai (pastarieji pagelbės specialia inžinerine įranga), Viešojo saugumo tarnybos būriai.

Viešojo saugumo tarnybos bei Kalėjimų departamento Prevencinės grupės sustiprintos pajėgos jau nuo rytojaus pradeda dirbti Pravieniškių, Alytaus, Kybartų ir Marijampolės pataisos namų teritorijoje. Tačiau, DELFI turimomis žiniomis, kai kuriuose pataisos namuose papildomi pareigūnai dirbs jau šiąnakt.

Tokių priemonių imamasi, gavus žvalgybinės informacijos apie rengiamą organizuotą nuteistųjų protesto akciją – riaušes.

„Turime informacijos - ir kriminalinės žvalgybos, ir kitos, kad mūsų paskutiniu metu vykdomos įkalinimo vietų reformos nepatinka nuteistiesiems. Ypač tiems, kurie iki šiol galėjo leisti sau ir už grotų propaguoti subkultūrą, daryti nusikaltimus, išnaudoti kitus nuteistuosius ar net veikti drauge su nesąžiningais pareigūnais.

Todėl kaip atsakomąją reakciją į mūsų veiksmus, nuteistieji gali bandyti sukelti visuotines riaušes šalies įkalinimo įstaigose. Tam esame pasiruošę, sakau tai atsakingai, ir lai tokie asmenys žino, kad valstybės jie neišgąsdins ir mes nesitrauksime“, - sakė DELFI teisingumo ministras Elvinas Jankevičius po ketvirtadienio apsilankymo Pravieniškių pataisos namuose.

Situacija šalies įkalinimo įstaigose sprogo tarsi pūlinga votis po to, kai DELFI paskelbė necenzūruotus faktus iš nuteistųjų gyvenimo Pravieniškių pataisos namuose. Straipsnių ciklą #PravieniškiųMafija skaitykite čia.

Paklaustas, kiek sudėtinga situacija šalies įkalinimo įstaigose, ir ar atsakingos tarnybos yra pasirengusios galimiems nuteistųjų veiksmams, ministras atsakė trumpu: “Taip!”. Vėliau papildė, kad “lėšų bus tiek, kiek reikės”.
Pravieniškių pataisos namai

Padėtis “zonose” iš tiesų yra tragiška: trūksta pareigūnų, vaizdo stebėjimo kamerų, lokalinio tipo gyvenamosiose patalpose klesti subkultūra.

Štai, pavyzdžiui, beveik 1000 nuteistųjų turintys Pravieniškių pataisos namai užima 18 hektarų teritoriją.

Pamainoje tokį skaičių nuteistųjų būrį prižiūri devyni pareigūnai.

Ketvirtadienį, kai DELFI lankėsi Pravieniškėse, vienintelė Pravieniškių 2-me sektoriuje, vadinamame “bachūrų” lageryje, esanti kiemo vaizdo stebėjimo kamera buvo sugedusi jau dvi savaites, o į kasdieninius įstaigos administracijos prašymus skirti lėšų jai pakeisti, iki šiol buvo atsakoma – nėra lėšų.