„Sevilla“, kurios biudžetas yra daugiau nei šimtu kartų didesnis nei „Žalgirio“, yra laikoma akivaizdžia šios poros favorite, tačiau savo „Ramon Sanchez Pizjuan“ stadione, talpinančiame daugiau nei 42 tūkst. žiūrovų, daugkartinė UEFA Europos lygos laimėtoja Lietuvos vicečempioną įveikė tik minimaliu skirtumu – 1:0 (1:0).

Maža to, žalgiriečiai per rungtynes Ispanijoje susikūrė net tris šimtaprocentines progas – itin apmaudu, kad nesugebėjo realizuoti nė vienos iš jų: atsidūrę vieni prieš varžovų vartininką jo nepergudravo nei Tomašas Šimkovičius, nei Louisas Ogana, nei Liviu Antalis.

Vienintelį įvartį šeimininkams 34 min. fantastišku baudos smūgiu iš maždaug 25 metrų atstumo pelnė šiame pasaulio čempionate Argentinos rinktinės starto sudėtyje žaidęs saugas Everis Banega.

Visas kitas andalūzų atakas atrėmė puikiai darbavęsis Džiugas Bartkus bei „Žalgirio“ gynyba.

Po pasiektos kuklios pergalės oficiali „Sevilla“ klubo svetainė dvikovos apžvalgą pavadino: „Išvyka į Lietuvą nebus formalumas“.
Sevilijos klubo svetainės antraštė (sevillafc.es nuotr.)

Su tokia nuomone sutiko ir žaliai baltų svetainė.

Beje, „Sevilla“ – viena iš tituluočiausių komandų, su kuriomis bet kada yra tekę susitikti Lietuvos atstovams.

Rungtynės:

„Sevilla“ 1 – 0 Vilniaus „Žalgiris“
34' [1 – 0] Everis Banega

Komandų statistika: „Sevilla“ – „Žalgiris“

Smūgiai į vartų plotą: 10 – 4

Smūgiai šalia vartų: 9 – 3

Kampiniai: 13 – 0

Kamuolio kontrolė: 64 – 36

Nuošalės: 1 – 1

Pražangos: 10 – 8.

Geltonos kortelės: 0 – 2.

Rungtynių eiga:

„Sevilla“ prieš žalgiriečius išrikiavo galingą starto sudėtį: joje – ir komandos naujokas gynėjas Aleixas Vidalis, neseniai įsigytas iš FC „Barcelona“, ir buvęs „Manchester City“ puolėjas Nolito, ir Argentinos rinktinės pagrindinės sudėties narys Everis Banega.

Tiesa, šeimininkų gretose yra ir nuostolių: ekipos vartus gina ne ilgametis komandos vartininkas Sergio Rico, kuris rungtynių dieną buvo sezonui paskolintas Londono „Fulham“ klubui, o Čekijos rinktinės narys Tomašas Vaclikas, kuriam tai – oficialus debiutas su „Sevilla“ apranga.

Sevilijos futbolininkų sekmadienį Tanžere, Maroke, laukia Ispanijos Supertaurės mūšis su FC „Barcelona“, tad komanda su „Žalgiriu“ taupė kelis savo lyderius – daną Simoną Kjaerą, argentinietį Gabrielį Mercado, ispaną Jesusą Navasą ir kelis kitus.

Pirmos 10 minučių buvo palyginti ramios, o tada prasidėjo: po kelias geras progas turėjo E. Banega ir Nolito, tuo metu po Wissamo Ben Yeddero akrobatinio smūgio per save žaliai baltus išgelbėjo tik Džiugo Bartkaus pirštinės.

21 min. mačo arbitras Bojanas Pandžičius iš Švedijos neskyrė 11 metrų baudinio į svečių vartus, nors savo baudos aikštelėje ranka sužaidė Mamadou Mbodjis.

Įpusėjus kėliniui žalgiriečiai kiek nusiramino ir kuriam laikui nustūmė varžovus toliau nuo savo vartų.

Visgi 34 min. skaičiai švieslentėje pasikeitė: E. Banega fantastišku baudos smūgiu iš toli, maždaug 25 metrų atstumo, pasiuntė kamuolį į viršutinį vartų kampą – 1:0.

Po pelnyto įvarčio šeimininkai tik padidino savo apsukas ir 37 min. tik meistriškas D. Bartkaus žaidimas kojomis neleido Nolito padvigubinti skirtumo.

40 min. Liviu Antalis greitos kontratakos metu turbūt pasirinko ne patį teisingiausią sprendimą ir paleido labai netikslų tolimą šūvį, po kurio kamuolys atsidūrė žiūrovų tribūnose rankose.

Pačioje kėlinio pabaigoje „Žalgiris“ privalėjo lyginti rezultatą, tačiau vėjais paleido net dvi šimtaprocentines progas. Iš pradžių po puikaus Donovano Slijngardo perdavimo nevykusiai į kamuolį būdamas visiškai laisvas iš arti pataikė Tomašas Šimkovičius, galėjęs net palikti jį komandos draugui, o netrukus dar geresne galimybe nepasinaudojo Louisas Ogana, iššokęs vienas prieš vartininką, bet kažkodėl smūgiavęs kaire koja ir tiesiai į kliūtį.

Antrą kėlinį vėl aktyviau pradėjo Sevilijos futbolininkai: 52 min. galingą šūvį paleido A. Vidalis ir žalgiriečių tvirtovę vėl apgynė tik D. Bartkus.

61 min. – dar viena grėsmingas šeimininkų išpuolis, kurio smaigalyje atsidūręs kolumbietis Luisas Murielis nepataikė į vartų plotą.

62 min. „Žalgiris“ galėjo išlyginti rezultatą: rumunas L. Antalis išmaudė varžovų gynybą ir išėjo į akistatą su T. Vacliku, tačiau jo pergudrauti nesugebėjo ir smūgiavo tiesiai vartų sargui į rankas.

Pavojaus skambutį išgirdusi „Sevilla“ atsakė itin pavojingomis E. Banegos, L. Murielio ir W. Ben Yeddero atakomis.

Ispanijos futbolo grandui per likusį laiką taip ir nepavyko padidinti savo persvaros prieš atsakomąjį susitikimą Vilniaus LFF stadione: per pridėtas 3 min. žalgiriečiai net mėgino išplėšti lygiąsias – 1:0.

„Žalgiriui“ šiemet tai jau trečiasis varžovas Europos lygos atrankoje – anksčiau vilniečiai peržengė KI „Klaksvik“ (Farerų Salos) ir „Vaduz“ (Lichtenšteinas) komandų barjerus.

Sėkmės rungtynėse su „Sevilla“ atveju, „Žalgirio“ futbolininkų paskutiniame atrankos etape (atkrintamosiose varžybose) lauktų Olomouco „Sigma“ (Čekija) arba Almatos „Kairat“ (Kazachstanas). Pirmą susitikimą savo aikštėje 2:0 laimėjo čekų klubas.

Panašaus kalibro (pagal iškovotus titulus, tradicijas ir žaidėjus) varžovai kaip „Sevilla“ mūsų šalyje lankėsi tik vieną kartą per visą istoriją – kuomet 2006 metais FBK „Kaunas“ susitiko su tuometiniu UEFA Čempionų lygos nugalėtoju „Liverpool“.

„Sevilla“ – vienas seniausių Ispanijos futbolo klubų. Jo sąskaitoje – vienas Ispanijos čempionų titulas ir penkios Karaliaus taurės, penkiskart laimėti UEFA Europos lygos (anksčiau UEFA taurė) turnyrai, taip pat UEFA Supertaurės trofėjus.

Ypač sėkmingai pastarąjį dešimtmetį Europos taurėse žaidžianti „Sevilla“ UEFA taurę iškovojo 2006 ir 2007 metais, o UEFA Europos lygoje triumfavo net triskart iš eilės – 2014, 2015 ir 2016 m. To nėra pavykę pasiekti nė vienam kitam klubui.

Praėjusiame sezone Sevilijos ekipa žaidė UEFA Čempionų lygos varžybose, šešioliktfinalyje eliminavo „Manchester United“ su Jose Mourinho, o ketvirtfinalyje tik po atkaklios kovos 1:2 nusileido Miuncheno „Bayern“. Tiesa, Ispanijos „La Liga“ čempionate „Sevilla“ liko tik septinta, todėl pateko tik į UEFA Europos lygos atranką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (395)