Žurnalistei analizuojant situaciją išlindo yla iš maišo – įmonės vadovė skolinga toli gražu ne vienam darbuotojui. O apie bankroto procedūras jokių oficialių duomenų rasti taip ir nepavyko.
Atlyginimo taip ir nesumokėjo.

„Tauragės kurjerio“ redakcijon užsukusi L.K. žurnalistų paprašė pagalbos. Moteris teigė dirbusi picerijoje „Piri Piri“ ir negavusi atlygio. Tiesa, įsiskolinimas nedidelis – buvusios darbuotojos skaičiavimu, jis siekia 110 eurų.

– Mane ten dirbti siuntė Darbo birža. Sutariau dėl atlygio, kuris buvo minimalus, ir gegužės 30 dieną vadovė Edita Acas įdarbino virtuvės pagalbine darbininke. Rašiausi visas išdirbtas valandas. Bet vos po kelių dienų, birželio 2-ąją, atėjau į darbą ir radau viršininkę verkiančią. Ji man pasakė, kad iš darbo išėjo mane apmokiusi darbuotoja, ir liepė man irgi rašyti prašymą atleisti. Galiausiai pasakė, kad įmonė bankrutuoja, – kalbėjo L.K.

Moteris prašymą parašė, bet tvirtina, kad įstatymų nesilaikyta – įmonės vadovas su išeinančiu darbuotoju privalo atsiskaityti paskutinę jo darbo dieną. Deja, taip neįvyko.

– Kreipiausi į Darbo inspekciją, buvo darbo ginčų komisijos posėdis. Aš pati pražiopsojau elektroninį laišką, kuriame buvo nurodyta posėdžio data, ir jame nedalyvavau. Bet posėdis įvyko be manęs ir nustatyta, kad įmonė man skolinga šiek tiek mažiau nei pati skaičiavau – 78,40 euro. Tas skirtumas man nėra toks reikšmingas, tai nedideli pinigai. Bet aš juos uždirbau ir net tos mažesnės sumos man įmonės vadovė nesumoka, – pasakojo L.K.

Žurnalistei iš pradžių pasirodė keista įmonės vadovės pozicija – teigia, kad įmonė bankrutuoja, bet dar birželio 29 dieną picerijos „Facebook“ paskyroje viešai paskelbta, kad po atostogų ši maitinimo įstaiga vėl dirba „pilnu pajėgumu“. Internetiniame portale www.rekvizitai.lt taip pat apie įmonės bankrotą jokių duomenų nėra.

Vadovė nekalbi

Ketvirtadienį kartu su L.K. ir jos mama nuėjus į piceriją Edita Acas ir dvi kitos picerijos darbuotojos sėdėjo picerijos prieigose. Vadovė, ryšinti virtuvės prijuostę, buvo nekalbi. Ji patikino, kad įmonė bankrutuoja.

– Nieko nemokėjau, nieko nemokėsiu. Viską sumokės kreditorius. Viskas, ką aš galiu pasakyti. Iš garantinio fondo. Taip, pradėtos (bankroto procedūros, – red.). Ar aš nustatysiu kreditorių? Ar aš nustatysiu teismo dieną? Kada paskirs kreditorių, aš šito nežinau. Jis pirmiausiai atsiskaitys su kiekvienu darbuotoju. Bus viskas surašyta su visom skolomis, viso gero, – bankroto administratorių painiodama su kreditoriumi tikino E. Acas.

L.K. mamos paklausta, kiek picerija uždirbo per Tauragės miesto dienas, E.Acas atsakė klausimu – kokią teisę moterys turinčios skaičiuoti svetimus pinigus?

Ragina kreiptis į antstolį

Kadangi darbuotis į šią piceriją L.K. atsiuntė Darbo birža, pasiteiravome Tauragės teritorinės darbo biržos Tauragės skyriaus vedėjo Juozo Bendiko, ar Darbo birža tikrai nežinojo, kad jų siunčiamoms moterims nemokami atlyginimai.

– Mes neturime informacijos, ar jie moka atlyginimus, ar ne. Bet jei žmogus, ten nusiųstas dirbti, atsisako likti, mes analizuojame priežastis. Tačiau dabar ten darbuotojai nesiunčiami, vieta uždaryta nuo birželio 27 dienos, – patikslino J.Bendikas.

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Komunikacijos skyriaus vedėja Marija Čereškevičiūtė atskleidė nemalonią tiesą – Darbo ginčų komisija vien šiemet nagrinėjo septynis ginčus su UAB „Redvina“, Tauragėje įsteigusia piceriją.

– Šie ginčai nagrinėti gegužės–birželio mėnesiais. Iš jų buvo pasirašyta viena taikos sutartis, keturi prašymai patenkinti, du darbo ginčai nutraukti, kadangi ieškovai atsiėmė reikalavimus. Visi darbo ginčai buvo nagrinėjami dėl neišmokėto darbo užmokesčio. Vidutiniškai darbo užmokestis vėluodavo 1–2 mėnesius, – įvardijo VDI atstovė.

Paklausta, ar jiems žinoma informacija apie pradėtas šios įmonės bankroto procedūras, M. Čereškevičiūtė atsakė, kad, VDI duomenimis, ši įmonė yra galiojantis registruotas juridinis asmuo.

VDI Tauragės skyriaus vedėjas Raimundas Leonavičius išaiškino, kad dėl Darbo ginčų komisijos sprendimo nevykdymo nukentėjusi darbuotoja turi kreiptis į antstolius, kurie pradės skolos išieškojimo procedūras.

Kaip skelbiama rekvizitai.lt, bendrovėje „Redvina“ šiuo metu dirba penki darbuotojai, vidutinis atlyginimas šioje įmonėje itin mažas – vos 242 Eur iki mokesčių. „Sodrai“ įmonė skolinga daugiau nei 9000 Eur.