Į DELFI redakciją kreipėsi du Rygos gyventojai, kurie guodėsi patekę į virtuvių remontu užsiimančio sukčiaus spąstus. Jų istorijos labai panašios į prieš kelis metus nukentėjusiųjų Lietuvoje, o dar anksčiau V. Bairakas buvo kaltinamas tokiomis pat apgavystėmis Rusijoje.

Klientai pasakoja, kad vyras jų paprašo avanso, kurį sumokėjus, tenka susidurti su nuolatiniu vėlavimu, prasta darbų kokybe arba dar blogiau – tiesiog jų neatlikimu, įsigytų baldų nepristatymu.

Su pačiu V. Bairaku DELFI susisiekti nepavyko. Jis nebuvo pasiekiamas nė vienu iš šešių anksčiau naudotų telefonų numeriu.

Reikalauja baudžiamosios atsakomybės

Latvijos duomenų bazės „Lursoft“ duomenimis, V. Bairakas savo naująją įmonę pavadinimu „Mūsu Virtuves“ įsteigė 2018 metų vasario 26 dieną. 1984 metais gimęs Rusijos pilietis yra vienintelis jos akcininkas.

Kaip DELFI pasakojo Rygoje gyvenanti Dana Juškane, ji V. Bairako įmonės kontaktus rado viename latviškame skelbimų portale, ieškodama, kas galėtų įrengti naują virtuvės komplektą.

„Susitariau, kad atvažiuos pas mane į namus ir viską išmatuos. Tai padarius, susitarėme dėl 2 195 eurų kainos, nuo kurios V. Bairakas iškart paprašė 50 proc. avanso. Pagalvojau, kad tai normalu, visi taip turbūt dirba, sumokėjau.

Gegužės 12 dieną jau buvome užbaigę visą projektą, išsirinkę medžiagas ir t.t. Bendra kaina išėjo 4 390 eurų. Pagal susitarimą įmonė turėjo virtuvės baldus pagaminti per 35–40 dienų. Birželio 22 dieną sulaukėme „Mūsu Virtuves“ vadybininko skambučio – jis tvirtino, kad virtuvė jau pagaminta ir ją gausime per 5 dienas, tačiau turime sumokėti papildomus 906 eurus.

Negalėjau patikėti, o pasirodo – sutartyje buvo nurodyta, kad už virtuvės surinkimą ir įrengimą turime sumokėti dar po 6 proc. nuo bendros sumos, o dar 40 eurų už pristatymą, 20 eurų už užnešimą į butą. Pradėjome su vyru protestuoti, po to Vladimiras papildomą sumą sumažino iki 586,80 euro.

O tada prasidėjo patys įdomiausi dalykai. Bandėme sužinoti, kada galime tikėtis savo virtuvės, o Vladimiras pradėjo pasakoti kažkokias pasakas: kad vėluoja gamintojai arba kad nėra laisvo sunkvežimio.

Galiausiai, liepos 13 dieną, apsidžiaugėme – pagaliau atvežė iš Vilniaus virtuvę... Bet ne visą, trūko durelių, stalviršių, kitų detalių, kelios spintelės buvo surinktos aukštyn kojomis. Iškart kreipiausi į Vladimirą su nusiskundimais, o jis pažadėjo, kad viskas bus.

Liepos 16 dieną jis terminą perkėlė savaite vėliau, o po to išvis išjungė visus savo telefonus. Susisiekėme su vadybininku – pasirodo, visus „Mūsu Virtuves“ darbuotojus Vladimiras atleido. Tada jau tikrai neramu pasidarė, susirinkau visų kitų klientų kontaktus, sužinojau, kad ir jų situacija beveik identiška.

Tiesa, liepos 31 dieną dar atvežė man durelių iš Baltarusijos, tačiau kai kurių detalių vis tiek trūko, tad turėsiu spręsti tai savo pastangomis, leisti papildomus pinigus“, – pasakojo D. Juškane.

Latvė sakė, kad šiuo metu policijai jau yra pateiktas vienas pareiškimas dėl V. Bairako, jis kaltinamas sukčiavimu ir iš jo bus reikalaujama baudžiamosios atsakomybės.

„Manau, kad negalima tokių dalykų taip ir palikti, kad žmogus gyventų sau ramiai apgaudinėdamas kitus“, – sakė pašnekovė.

D. Juškanes teigimu, jau keturi nukentėjusieji nuo V. Bairako ketina dėl jo veiksmų kreiptis į policiją.

Įspėjo, kad čia ne Rusija

Kitas „Mūsu Virtuves“ klientas Olegas Nazarovas pasakojo, kad V. Bairako paslaugomis susiviliojo apsilankęs prekybos centre.

„Su žmona nusprendėme atsinaujinti virtuvę. Taip viskas ir prasidėjo. Vienas jų darbininkas viską labai gražiai papasakojo, padarė eskizą, vėliau ir visą projektą. Sutarėme dėl 1,2 tūkst. eurų kainos, o visą virtuvę turėjo iš Vilniaus atvežti per 15 dienų“, – pasakojo jis.

Tačiau praėjus numatytam terminui O. Nazarovas, kaip ir D. Juškane, susidūrė su tokiomis pačiomis problemomis – vėlavimu, atsikalbinėjimu, broku, o to to V. Bairakas jam irgi nebeatsiliepė.

Latvis pridūrė, kad jo žiniomis, kiti „Mūsu Virtuves“ klientai yra sumokėję kur kas didesnes sumas – tarp 4 ir 5 tūkst. eurų – bet išvis kol kas nieko nėra gavę.

„Man tai dar beveik viską atvežė, bet irgi labai įdomiai. Atvažiavo vėlai vakare sunkvežimis su baltarusiškais numeriais, aš paskutinę spintelę pats į savo butą užnešiau tik prieš vidurnaktį. Tiesa, reikės pačiam ją surinkti, dar nupirkti trūkstamas detales“, – pasakojo jis.

O. Nazarovas teigė įspėjęs V. Bairaką, kad Latvijoje jo veiklos pobūdis geruoju nesibaigs. „Sakiau, kad esi sukčius, apgavai žmonių Rusijoje, Lietuvoje, bet čia tai nepavyks“, – sakė vyras, kurio prašymu Latvijos policija yra pradėjusi tyrimą.

Lietuvoje įmonės bankrutavo

DELFI dėmesį V. Bairakas pirmą kartą patraukė 2015 metų pabaigoje. Tuomet publikuotame straipsnyje pasakojama apie tai, kad vilnietės Vitos suplanuotas buto remontas virto kelių mėnesių šeimos košmaru.

Moteris patyrė panašių problemų, kaip ir nuo V. Bairako nukentėjusieji Latvijoje.

Tuomet rusas Vilniuje buvo įsteigęs įmonę „Jutaris“, kuri šiandien bankrutavusi. Šių metų kovo 28 dieną ji buvo išregistruota iš juridinių asmenų registro.

Tarp Registrų centrui pateiktų dokumentų yra ir 2016 metų lapkričio 2 dienos Vilniaus apygardos teismo nutartis, kurioje pridėtas įmonės kreditorių sąrašas.

Pirmoje eilėje – „Jutario“ darbuotojai, antroje – „Sodra“ ir Valstybinė mokesčių inspekcija, trečioje – klientai. Vienas iš buvusių „Jutario“ darbuotojų Vincas Neverdauskas DELFI sakė, kad atgavo tik maždaug pusę iš jam numatytos 622,59 euro sumos ir ji buvo sumokėta iš „Sodros“ administruojamo garantinio fondo, nes pats „Jutaris“ jokių pinigų neturėjo.

Vienas iš buvusių V. Bairako klientų – Miroslavas Trumpakojis sakė, kad išvis neatgavo nė cento, nors teismas jam buvo nurodęs grąžinti 2595 eurus. Bendra „Jutario“ skolų klientams suma sudarė 15 106,59 euro.

DELFI apie V. Bairaką rašė ir 2017 metais. Tuomet jo netiesiogiai valdoma įmonė „Imonta“ apgavo dar kelis vilniečius. „Imontos“ teisinis statusas Registrų centre šiuo metu yra „bankruotuojanti“.

Veikė Rusijoje

Panašu, kad „virtuvių meistras“ savo karjerą pradėjo Rusijoje. 2012 metų viduryje Sankt Peterburgo portale mr7.ru publikuotuose straipsniuose pasakojama apie maždaug 200 nuo V. Bairako nukentėjusių gyventojų, kurie buvo susivilioję „Virtuvių pasaulio“ reklama ir prarado nuo 60 iki 300 tūkst. rublių.

Publikacijose teigiama, kad dėl V. Bairako teismuose buvo pradėta 10 bylų.

2014 metais mr7.ru publikuotame straipsnyje tvirtinama, kad „Virtuvių pasaulio“ su savo skundais ketina pasiekti net ir Rusijos prezidentą. Informacijos apie tai, kaip ši istorija baigėsi mr7.ru nepateikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)