Prašmatnus restoranas su puikiais patiekalais ir tobulu aptarnavimu nieko nereiškia, jeigu pamirštate geras manieras prie stalo. Žemiau pateiktame sąraše išvardinta viskas, ko neturite daryti restorane.

Kontroliuokite savo elgesį

Jeigu esate svečias ir buvote pakviesti pietauti su grupe, nesėskite pirmi prie stalo. Mandagus elgesys reikalauja paklausti pietų šeimininko, kur sėstis.

Nekramtykite maisto atvira burna ir nekalbėkite garsiai. Gerbkite restorano darbuotojų jums sukurtą atmosferą ir leiskite kitiems ja mėgautis.

Nesiekite maisto per visą stalą, trukdydami kitiems. Paprašykite kaimynų, kad perduotų jums norimą patiekalą. Kai perduodate maistą kitiems, darykite tai iš kairės į dešinę.

Nesupjaustykite viso lėkštėje esančio maisto. Pjaustykite jį valgydami.

Nesielkite grubiai su padavėju. Jie čia tam, kad paverstų jūsų buvimą restorane kuo malonesniu. Patikėkite, padavėjas daro viską, ką gali.

Nekelkite balso, norėdami atkreipti padavėjo dėmesį. Verčiau naudokite akių kontaktą arba pakelkite dešinės rankos smilių.

Pasirūpinkite, kad jūsų apranga atitiktų progą. Į prabangų restoraną nederėtų eiti mūvint džinsus ir sportinius marškinėlius. Visada vertėtų iš anksto pasidomėti aprangos kodu.

Nekalbėkite apie kainas. Net jeigu jos siaubingai didelės, nėra reikalo apie tai kalbėti.

Gerdami vyną, nelaikykite ore kabančio mažylio piršto. Tai nemandagu.

Reikmenys pasako viską

Jeigu paėmėte peilį ar šakutę, nebegalite jų padėti ant stalo – jie visada turi būti padėti ant lėkštės. Tai, kaip valgomieji įrankiai dedami ant lėkštės, priklauso nuo to, ką norite „pasakyti“.

Jeigu valgydami padarėte pauzę, padėkite peilį ir šakutę lygiagrečiai vienas kitam abiejose lėkštės pusėse arba ant lėkštės kraštų. Šakutė ir peilis taip pat padės parodyti, kad jau baigėte valgyti. Juos reikėtų padėti taip, kaip šioje nuotraukoje.

Niekada nedėkite servetėlės ant krūtinės. Servetėlės paskirtis – nusivalyti maistą nuo burnos, tad kaskart, kai reikia tai padaryti, apvyniokite dalį jos aplink savo smilių ir nuvalykite maistą. Pavalgę padėkite servetėlę kairėje pusėje nuo lėkštės.

Niekada nedėkite servetėlės ant lėkštės, net jeigu pavalgėte. Kai baigėte valgyti, padėkite ją kairėje pusėje. Jeigu norite atsistoti nuo stalo viduryje valgio, servetėlę padėkite ant kėdės.

Nenaudokite indų ir įrankių atsitiktine tvarka. Bet kokia lėkštė į kairę ir virš jūsų pagrindinės lėkštės bei bet kokia taurė į dešinę nuo jos – jūsų. Jeigu rakandų ant stalo labai daug ir nežinote, kaip visu tuo naudotis, prisiminkite paprastą taisyklę: juos reikia naudoti iš išorės lėkštės link.

Asmeninių įrankių nenaudokite maistui į lėkštę įsidėti. Tam naudokite specialiai tam skirtus įrankius.

Nenustumkite lėkštės nuo savęs, kai pavalgote. Ją paims padavėjas.

Mėgaukitės vakaru

Pietūs prabangiame restorane – socialinis renginys. Todėl neblaškykite savo dėmesio išmaniaisiais telefonais, verčiau susikoncentruokite į pokalbį.

Niekada nedėkite savo mobilaus telefono ant stalo ir prie stalo neatsakinėkite į skambučius. Geriausia tokiu atveju telefoną apskritai išjungti.

Į restoraną geriau nevykti mirštant badu, mat kelių patiekalų pietūs prabangiame restorane trunka ilgai. Jeigu atvykote tuščiu skrandžiu, gali tekti kankintis, kol likusi kompanija palaikys pokalbį ir mėgausis atmosfera.

Niekada nerenkite pietų restorane, kuriame prieš tai niekada nesate buvę. Jeigu tai svarbi proga, nerizikuokite ir pirmiausia įsitikinkite, kad maistas ir aptarnavimas yra aukščiausios kokybės. Be to, žinosite, kokius patiekalus rekomenduoti savo svečiams.

Nevalgykite greičiau už kitus. Užsisakykite tiek pat patiekalų, kaip ir kiti su jumis pietaujantys žmonės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)