Panevėžio Architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba patvirtino ir suderino naują projektą Panevėžyje, Elektros gatvėje. Čia, tuščiame sklype, Panevėžio apygardos teismo pašonėje, jei ne šiemet, tai kitais metais turėtų pradėti dygti naujas trijų aukštų pastatas.

Jo šeimininkės – bendrovės „Aukštaitijos prekyba“ direktorius Justinas Pauliukonis teigė, kad kol kas planai dar pradinėje stadijoje.

„Kada galėtų prasidėti statyba, priklauso nuo statybos leidimo. Kai tik jį gausime, imsimės darbų. Mielai pradėtume viską ir šiemet, bet ne nuo mūsų tas priklauso“, – kalbėjo bendrovės vadovas.

Architektai šį statinį jau palaimino, dar liko sulaukti paveldosaugininkų pritarimo, suderinti teritorinio planavimo dokumentus.

Tokio restorano neturėjo

Sumanymas užpildyti tuščią sklypą prie pat Laisvės aikštės, pasak J. Pauliukonio, gimė savaime. Norėjosi panaudoti neišnaudotą, brangią erdvę ir praplėsti paslaugas klientams.

„Aukštaitijos prekyba“ užsiima nekilnojamuoju turtu, todėl dviejuose naujo pastato aukštuose planuojama įrengti administracines patalpas, nuomoti biurus.

Pirmąjį aukštą užims greitojo maisto pardavėjai „Hesburger“. Su jais jau sutarta dėl būsimų įkurtuvių.

Šio tinklo vadovai Lietuvoje, pasak J. Pauliukonio, Elektros gatvėje įrengs vienintelę tokią užeigą iš savo plataus tinklo. Įprasta, kad panašūs restoranai kuriasi atskiruose vieno aukšto stikliniuose, greitai sukonstruojamuose statiniuose. Bet Panevėžio centre iš žinomo užkandinių tinklo turėtų likti tik originali pavadinimo iškaba.

Restoranas įsikurs modernios formos raudonų molio plytų pastate su šlaitiniais čerpiniais stogais, mansarda ir terasa į Senvagę. Taip projekto užsakovai stengiasi paklusti architektams.

„Šiuo atveju mes esame architektų rankose. Jie sprendžia, kokios medžiagos, formos turi derėti prie bendro miesto centro vaizdo“, – kalbėjo J. Pauliukonis, atsisakydamas įvardyti, kiek jiems kainuos toks statinys.

Miestą kuria praeitis ir ateitis

Naują pastatą suprojektavęs Panevėžio architektas Valdas Klimavčius teigė daug dėmesio skyręs projekto ir miesto centro darnai. Būsimasis statinys, anot jo, negalėjo per daug išsiskirti iš visumos.

„Sklypas brangus, tad reikėjo pagalvoti, kas jame galėtų kurtis“, – aiškino architektas.

Jo sukurtą maketą architektūros ir urbanistikos ekspertai patvirtino iš karto. Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja Daiva Gasiūnienė teigė, kad projektas parengtas labai rimtai.

„Bus labai gražus pastatas“, – patikino vedėja.

Paklausta, ar tinka mėsainių restoranai ir panašūs statiniai senamiestyje, architektė teigė besilaikanti Atėnų chartijos ir Vienos memorandumo priimtų nuostatų. Šie dokumentai, kurių paiso visos pasaulio valstybės, išskyrus Rusiją ir kai kurias pokomunistines šalis, apibrėžia, kaip reikia plėtoti statybas kultūros paveldo teritorijoje.

„Nusikaltimas imituoti senovę. Privalome statyti šiandieninius pastatus, neapgaudinėdami ateities kartų atkuriant buvusius objektus ir tvirtinant, esą jie likę iš tų laikų. Atstatyti leista tik Varšuvos senamiestį. Visi kiti miestai, vieni moderniau, kiti natūraliau, su savo architektūra eina į priekį. Mes laikomės nuosaikesnio stiliaus – per daug neišsišokame ir stengiamės naujus statinius derinti prie senųjų“, – komentavo D. Gasiūnienė.

Už planuojamo naujo pastato, arčiau Senvagės stovės senas siurblinės pastatas. Dailės studentai jo išvaizdą netrukus ketina neatpažįstamai pakeisti. Šio objekto sienas papuoš nupieštos ratu žengiančios kojos. Taip bandoma įteigti, kad miestas eina į priekį.

Reikia tikėtis, kad vieną dieną pasikeis ir šios siurblinės kvapas, nosį riečiantis net ir kitapus Nevėžio upės. Kitaip greitojo maisto restoranas turės rimtą kvapų konkurentą prestižinėje vietoje.