Viena Aukščiausiojo Teismo teisėja atšaukė žemesnės instancijos teismo sprendimą, kuriuo kelias valandas buvo sustabdytas venesueliečių atvykimas, kol kiti atvykėliai iš šios šalies bus perkelti į kitus Brazilijos regionus.

„Pasirinkimas užtrenkti duris pabėgėliams vien todėl, kad juos priimant kyla sunkumų, nėra pateisinamas“, – sakoma Aukščiausiojo Teismo teisėjos Rosos Weber sprendime, priimtame prieš pat vidurnaktį vietos laiku.

Sienos liko atvertos Brazilijos ir kitų šalių piliečiams, taip pat Venesuelos gyventojams, norintiems grįžti į savo gimtąją šalį.

Šis sprendimas su pagrindiniu maršrutu, leidusių dešimtims tūkstančių venesueliečių palikti savo šalį. Šių migrantų skaičius per pastaruosius dvejus metus smarkiai išaugo.

Prezidentas Michelis Temeras nepritarė sienų uždarymui ir jo netgi nelaikė „svarstytinu variantu“, valstybinei Brazilijos naujienų agentūrai sakė žmogaus teisių ministras Gustavo Rocha.

Roraimos – rečiausiai apgyvendinto Brazilijos regiono – sostinė Bua Vista tapo didžiausiu venezueliečių imigrantų traukos centru. Apie 25 000 iš 330 000 miesto gyventojų yra šios šalies piliečiai.

Abiejų šalių siena kasdien kerta apytiksliai 500 venezueliečių.

Roraimos valdytoja Suely Campos džiaugėsi federalinio teisėjo nutarimu laikinai uždaryti sieną.

„Nuo gegužės mėnesio prašėme federalinio Aukščiausiojo Teismo uždaryti sieną, taip pat teikti finansinę pagalbą, kad sumažintų imigrantų daromą poveikį mūsų viešosioms paslaugoms“, – teigė S. Campos.

Vis dėlto Aukščiausiojo Teismo teisėja R. Weber pareiškė, jog „nors dauguma kirtusių sieną tarp Venesuelos ir Brazilijos neatitinka teisinių pabėgėlių ar prieglobsčio prašytojų apibrėžimų, sienos tarp dviejų šalių uždarymas gali paveikti asmenis, kuriems, vadovaujantis tarptautine teise, gali būti suteikiama apsauga“.