– Praėjusią savaitę jūsų kolega, ūkio ministras Virginijus Sinkevičius pasakė, kad jūs labai tiktumėte būti valstiečių kandidatu prezidento rinkimuose, galėtumėte jiems atstovauti. „Žinių radijuje“ praėjusią savaitę mįslingai kalbėjote apie artėjančius prezidento rinkimus. Sakėte, kad stebėsite, kas bus daroma. Tai lieka neaišku?

– Matote, vyriausybė dirba, turi tikrai nemažai iššūkių. Jei kas nors, dirbantis kabinete, pradėtų galvoti apie rinkimus, tai suprantame, kad kokybiškas darbas tikrai nukentėtų.

Turime pakankamai daug laiko, turėsime nemažai rinkimų. Tiek įstatymų vykdomoji, tiek leidžiamoji valdžia patirs iššūkių, kaip dirbti ir suvaldyti situaciją, kad tai tikrai nekenktų priimamiems sprendimams, ketinamiems priimti sprendimus.

Kalbant apie prezidento rinkimus, yra dar daug laiko.

– Ne tiek jau ir daug, nė metų nebeliko.

– Tie, kam atrodo, kad liko labai nedaug, matome, jau pradėjo rinkiminę kampaniją. Tai akivaizdžiai matosi.

– Tai vis dėlto matote tai?

– Akivaizdžiai matau, kad vykdoma mano atžvilgiu, matau tuos kandidatus, kurie jau įvardyti. Kampanija pradėta, bet oficialiai jos dar nėra. Reikėtų palaukti. Galiausiai sprendimai bus aptarti ir valdančiojoje daugumoje, bus ieškoma bendro kandidato.

Ūkio ministras yra mano kolega, partijos vicepirmininkas. Jis išreiškė nuomonę, kuri galbūt vyrauja partijoje. Ta nuomonė buvo dar sustiprinta ir partijos narių sąskrydyje.

Turbūt būtų keista, jeigu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguotas ministras pirmininkas neturėtų pasitikėjimo didžiausios politinės jėgos, atstovaujamos Seime. Turbūt kalbėtumėte šiandien su kitu žmogumi.

– Ar pats norėtumėte būti prezidentu? Ar pagalvojate, pasvajojate apie tai?

– Matote, norėti galima daug ko. Dažnai, kai kažko labai nori, tas noras neišsipildo.

– Bet „valstiečiai“ norėjo, kad taptumėte premjeru, juo ir tapote.

– Likimas sudėlioja kartais taip, kaip net neplanuoji. Darbas, kurį dabar dirbu, labai atsakingas, sunkus ir įdomus. Jis man tikrai patinka. Tą atsakomybę jaučiu.

Jaučiu ir matau, kad vyriausybė priima reikalingus sprendimus, dėl kurių randame bendrą kalbą ir Seime, nors formaliai valdančioji koalicija neturi daugumos. Kol kas kalbėkime apie tuos sprendimus, kurie Seime priimti, apie jų įgyvendinimą.

Kai ateis momentas, kai reikės aiškiai pasakyti, matyt, bus priimti ir tam tikri politiniai sprendimai dėl kandidatų kėlimo. Galbūt ne vienas bus kandidatas. Tada bus galima kalbėti konkrečiai, bet aš manau, kad tikrai nebus šiais metais.

– Ir „Žinių radijuje“ sakėte, kad matote, kas daroma. Dabar taip pat sakote, kad matote prieš jus nukreiptus veiksmus. Ar matote tokią situaciją, kad bando jus nustumti iš to kandidatų sąrašo?

– Nustumti neįmanoma nieko. Jeigu norėtum būti kandidatu, yra numatytos procedūros, kokią paramą, išreikštą gyventojų parašais, reikia turėti. Tada tampi kandidatu. Tačiau aš matu, kad mane vertina ar jau įvertino kaip galima potencialų varžovą. Ta kampanija bando įtraukti.