Neišvaizdi deimantų sostinė

Pusantro kvadratinio kilometro – tiek užima neišvaizdus kelių gatvių kvartalas netoli centrinės Antverpeno traukinių stoties, primenančios puošnią katedrą. Tačiau kvartalas, nors ir nepasižymintis architektūrinėmis grožybėmis, tikrai nėra eilinis.

Jo pilkomis gatvėmis nuo ryto iki vakaro zuja indai, žydai, armėnai ir libaniečiai su pluoštais dokumentų ir juodais lagaminėliais rankose. Įvažiavimai į kvartalą saugomi pakeliamomis užtvaromis, stebėjimo kameromis, o ginkluoti pareigūnai gatvėse nieko nestebina. Kiekvieną įtartiną asmenį ar veiksmą stebi nematoma specialios apsaugos akis. Tai – Antverpeno deimantų kvartalas, viena labiausiai saugomų ir turtingiausių pasaulio vietų.

Maždaug 80 proc. nepoliruotų pasaulio deimantų pirmiausia patenka čia, todėl Antverpeno deimantų kvartalas yra didžiausias ir svarbiausias pasaulyje, o metinė Antverpeno deimantų biržos apyvarta siekia 54 mlrd. JAV dolerių. Deimantų kvartale įsikūręs Antverpeno Pasaulio deimantų centras, 4 deimantų biržos su 3500 brokerių. Kvartale veikia ir apie 400 dirbtuvių su deimantų pjaustytojais ir poliruotojais, kurių paslaugomis naudojasi apie 1500 su deimantų prekyba susijusių įmonių.

Antverpenas

Deimantų muziejus ir kitos pramogos

Deimantų Antverpene pamatyti galima ne tik parduotuvių vitrinose už neperšaunamų stiklų. Šiais metais mieste duris atvėrė DIVA – interaktyvus deimantų, juvelyrikos ir auksakalystės muziejus. Jo lankytojai apie deimantus gali sužinoti beveik viską: jų istoriją, juvelyrų darbo ypatumus, prekybą, žymiausius ir rečiausius pasaulio deimantus. Kiekvienas muziejaus eksponatas slepia nepaprastą istoriją. Be to, muziejuje galima pabūti ir patalpoje-seife.

Norintiems Antverpeno deimantų pasaulyje pasisukioti dar ilgiau yra sukurtas specialus žemėlapis ir mobiliojo telefono programėlė „Antwerp Loves Diamonds”. Be deimantų kvartalo ir naujojo muziejaus, į deimantų maršrutą įtraukti ir kiek netikėti objektai. Pavyzdžiui, Antverpeno centrinė traukinių stotis. Kai ji buvo pastatyta 1905 m., deimantų kvartalas persikėlė šalia. Priežastis labai praktiška – prekeiviai deimantais norėjo galimybės tarp dirbtuvių ir traukinio kuo mažesnio atstumo.

Rotušės aikštėje 4 numeriu pažymėtame ištaigingame pastate XX a. pirmojoje pusėje buvo pardavinėjami Konge iškasti deimantai – čia per 50 metų „apsilankė“ 200 mln. karatų arba 40 tūkst. kilogramų deimantų. Tuo tarpu „Den Rhyn“ vadinamame pastate nuo XVI a. pr. veikė pirmoji deimantų birža. Kai kuriose Antverpeno deimantų dirbtuvėse susitarus iš anksto galima iš arti (bet per neperšaunamą stiklą) pamatyti poliruojamus deimantus arba net užsisakyti personalizuotą papuošalą.

Antverpenas

Patenka tik išrinktieji

Visgi Antverpene yra vietų, į kurias patekti gali tik išrinktieji, pavyzdžiui, į deimantų biržas. Tik biržų nariai gali užsiimti prekyba deimantais, o tapti vienos iš keturių mieste veikiančių deimantų biržų nariu nėra paprasta. Narystė biržoje yra suteikiama tik tiems asmenims, kuriuos rekomenduoja kiti biržos nariai. Seniausios deimantų biržos „Antwerp Diamond Club“ taisyklės yra ypač griežtos, tačiau jomis remiasi ir visos kitos deimantų biržos pasaulyje (tokių iš viso yra vos 30).

Į didžiausias ir svarbiausias miesto juvelyrines dirbtuves patekti gali tik ypač svarbūs klientai, kurių vardai kruopščiai slepiami. Šių dirbtuvių meistrai paprastai specializuojasi ypač didelių ir brangių deimantų pjaustyme ir poliravime, tad nenuostabu, kad klientai siekia visiško konfidencialumo.

Be specialaus leidimo nepavyks patekti ir į Deimantų biurą. Ši įstaiga yra vienintelė Belgijoje, kontroliuojanti kiekvieną į šalį importuojamą ir eksportuojamą deimantą. Jokioje kitoje pasaulio šalyje deimantai nėra taip kruopščiai tikrinami ir vertinami kaip Antverpeno Deimantų biure. Teigiama, kad per dieną jame patikrinama deimantų, kurių vertė siekia 250 mln. JAV dolerių.

Antverpenas

Amžiaus vagystė

Antverpeno deimantų kvartalas neabejotinai yra saugi vieta, tačiau tai neužkirto kelio italui Leonardo Notarbartolo įvykdyti iki šiol didžiausia amžiaus vagyste vadinamo apiplėšimo. Italas su dar penkiais bendrininkais 2003 m. naktį iš vasario 15 į 16 iš Antverpeno Pasaulio deimantų centro pavogė deimantų, aukso ir įvairių juvelyrinių dirbinių už 100 mln. JAV dolerių.

L. Notarbartolo Antverpeno Pasaulio deimantų centre išsinuomojo nedidelį biurą kaip prekeivis deimantais iš Italijos. Tai jam suteikė prieigą prie požeminės saugyklos, buvusios po pastatu (-2 aukšte). Ji buvo apsaugota 10 skirtingų apsaugos elementų, tarp kurių – kodų spyna su 100 mln. galimų skaičių kombinacijų, infraraudonieji spinduliai, seisminis sensorius, Doplerio radaras ir kt. Pastatas turėjo ir papildomą privačią apsaugą.

Nepaisant to, per naktį L. Notarbartolo ir bendrininkai ištuštino 123 iš 160 seifų požeminėje saugykloje (kiekvienas seifas buvo pagamintas iš plieno ir vario, taip pat turėjo mechaninį užraktą ir slaptą kodą) ir netrukdomi paspruko. L. Notarbartolas buvo sučiuptas radus jo DNR ant pusiau suvalgyto sumuštinio netoli nusikaltimo vietos ir atliko bausmę kalėjime. 100 mln. JAV dolerių vertės grobis taip ir nebuvo surastas.