Baltijos jūros pakrantė Latvijoje kelis kartus ilgesnė nei Lietuvoje, tad ieškantys poilsio gamtoje daug kur gali palapines pasistatyti tiesiog ant jūros kranto. Tokia „tūkstančio žvaigždučių“ nakvynė privilioja nemažai turistų, mat Lietuvoje, pajūryje, statyti palapinių nėra galimybės. Nebent surizikuosite nelegaliai.

Netoli Lietuvos pasienio lietuvių pamėgta Papė vilioja ramybe. Miestelyje nėra prabangių restoranų ar viešbučių, o svečių namelius savaitgaliui galima rasti gana patrauklia kaina. Pavyzdžiui, penkių miegamųjų apartamentai „Jurgi“ kainuoja 90 eurų parai. Iki jūros – vos trys minutės pėsčiomis.
Tame pačiame miestelyje, ne ką toliau nuo jūros, dviem žmonėms nakvynė siūloma už 40 eurų. Pavyzdžiui, svečių namai „Papes Čakstes“ įrenti vos 200 metrų nuo jūros. Atokiau nuo jūros kainos dar žemesnės, tačiau iki paplūdimio teks kulniuoti apie kilometrą.

Papė poilsiautojus vilioja laukine gamta. Čia įrengtas gamtos parkas su apžvalgos vieta, galima
grožėtis Baltijos jūros pakrante su kopomis, o jei nesinori maudynių jūroje – yra ir Papės ežeras. Keliaujant pažintiniu taku galima sutikti net laukinius arklius bei taurus. Turistus privilioja ir dar viena išskirtinė vieta – Orchidėjų takas, kur auga ne viena laukinių orchidėjų rūšis.

Keliaujant pakrante Liepojos link, arčiausiai jūros nemenka gyvenamų vietų pasiūla. Tiesa, didesnių viešbučių beveik nėra – arčiausiai jūros apsigyventi pavyks tik svečių namuose ar nedidukuose viešbučiuose. Tačiau visur siūlomi patogumai, jaukumas ir sąlytis su gamta. Kainos įvairios, o apgyvendinimo įstaigų užimtumas išties didžiulis – sumanę keliauti artimiausią savaitgalį turėtumėte gerai paplušėti, kol rasite ne pačią brangiausią nakvynę visai šalia jūros.

Vykstantiems į Liepoją taip pat nebus lengva paskutinę minutę rasti laisvų vietų svečių namuose ar ne itin brangiuose viešbučiuose. Pavyzdžiui, kuklus kiek per 30 eurų kainuojantis kambarys nakvynės namuose „Dunikas ielā 1“ tikrai neprilygs apartamentams. Tačiau čia patogu apsistoti asmenims su fizine ir regos negalia – dar sovietmetį menantis pastatas pritaikytas ne tik poilsiui, jame įkurtas ir sveikatingumo centras.

Poilsio vietos paieškos paskutinę minutę gerokai patuštins pinigines tiems, kurie nori nakvoti viešbutyje. Panardžius internete aiškėja, kad liko vos keli kambariai už 200 eurų Liepojoje esančiuose apartamentuose „Republikas 16“. Tiesa, čia žadama smagi viešnagė šalia Šv. Juozapo katedros, Rožių aikštės ir Vaiduoklių medžio.

Liepoja Latvijos turizmo centre pristatoma, kaip vienas iš arčiausiai esančių Latvijos pajūrio kurortų ir vėjų miestas. Čia turistai gali mėgautis smėlėtais paplūdimiais, restoranais, Liepojos promenada, ir įspūdinga architektūra.

Dar viena tikrai ne pigi nakvynė siūloma ir „Europa City Amrita“ viešbutyje. Už naktį čia teks atseikėti per 300 eurų, visgi viešbutis žada ne tik išskirtinį patogumą, ko tikrai nerasite svečių namuose, bet ir įvairias SPA paslaugas.

Gana įdomus sprendimas siūlomas „Osta Pavilosta“ apgyvendinimo įstaigoje. Sumokėjus apie 60-70 eurų teks naudotis keliems nameliams skirtu lauko tualetu, tačiau vieta išties įspūdinga ir labai paklausi. Patikrinus, koks užimtumas, paaiškėja, kad lauko tualetas žmonių tikrai negąsdina – nameliai rezervuoti keliems mėnesiams į priekį ir vos viena kita naktis juose laisva. Kempingas, iš kurio atsiveria jūros vaizdai, įsikūręs Kuršo regione, yra Paviluostos kopose.

Nors Latvijos paplūdimys išties ilgas, dairantis po apgyvendinimo vietas matyti, kad poilsiautojų tikrai netrūksta. Net ir apie 80 eurų porai kainuojančios nakvynės svečių namuose aktyviai perkamos. Pavyzdžiui, Jūrkalnėje esantys svečių namai „Atpūtas un Veselības Centrs Imantas“, įsikūrę Rivos upės pakrantėje, paklausa nesiskundžia.

Toje pačioje Jūrkalnėje esantys poilsio namai „Kapas“ už nakvynę prašo nuo 45 eurų. Nuo šios apgyvendinimo įstaigos iki jūros pėsčiomis keliauti teks apie 9 minutes, tačiau turistus savininkai vilioja ne tik pajūriu, bet ir ramybe.

Arčiau Ventspilio įsikūrę atostogų namai „Mazie Upmalnieki“ už vaizdą į upę ir kuklų kambarį jau prašo apie 50-60 eurų. Tiesa, čia taip pat atvykę paskutinę minutę vargu ar rasite kambarį.

Pačiame Ventspilyje, kuriame Latvijos turizmo departamentas žada įdomią viešnagę, nakvynės pasiūla labai įvairi. Pavyzdžiui, šeimoms pritaikyti svečių namai „Marbella“ kainuos apie 50 eurų porai, o štai vos keliais žingsniais arčiau jūros esantys apartamentai „Smilšu iela“ be 100 eurų kambario jau neskirs.

Arčiau Jūrmalos jau sunkiau rasti kuklesnių kainų. O jei pačioje Jūrmaloje ieškosite apartamentų, už 6 žmonių viešnagę galite atseikėti per 500 eurų.

Pasirinkę poilsį Jūrmalos Kemerių nacionalinio parko teritorijoje įsikūrusiame poilsio ir sveikatingumo komplekse „Spa Medical Resort Jantarnij Bereg“, rasite vidaus baseiną, treniruoklių salę ir galėsite mėgautis vaizdu į miško parką. Toks malonumas už naktį kainuos apie 100 eurų. Tiesa, ši apgyvendinimo įstaiga svečiams nemokamai siūlo ne tik pusryčius, bet ir pietus bei vakarienę.

Vidutinė kaina už naktį Jūrmaloje – apie 60 eurų. Anot Jūrmalos turizmo departamento atstovės, poilsiautojų kainos negąsdina ir visa Latvija sulaukia vis daugiau turistų.

„Praėjusių metų skaičiai tikrai iškalbingi – praėjusiais metais vien Jūrmalą aplankė 23 tūkstančiai lietuvių turistų. Pagal turimus duomenimis, turistai iš Lietuvos užima trečią vietą pagal lankomumą. Pirmojo vieta priklauso vietos gyventojams. Jie keliauja po savo šalį daugiausiai. Antroji vieta – svečiai iš Rusijos. O štai trečioji vieta skiriama lietuviams, tačiau remiantis statistika, būtent iš Lietuvos atvykstančių sparčiai daugėja. Ir ne tik vasarą. Nuo šių metų pradžios iki gegužės lietuvių turistų padaugėjo net 43 procentais“, – DELFI sakė Jūrmalos turizmo centro vadovė Gunta Užlepa.

Anot turizmo centro vadovės, lietuviai mielai renkasi ne pačias pigiausias pramogas ir SPA paslaugas. Be to, juos vilioja kur kas didesnė pramogų pasiūla, nei Lietuvoje, mat ilgesniame pajūryje galima rasti ir daugiau pasyvaus poilsio vietų, ir daugiau lankytinų vietų, muziejų.

„Šią vasarą taip pat pastebime, kad Latvijoje itin daug atvyksta automobilių su lietuviškais numeriais, tad galime prognozuoti dar didesnius turistų srautus, nei praėjusią vasarą. Kiekvienas čia atranda, kas jam patrauklu. Be to, pastebime, kad iš anksto rezervuojamos vietos nakvynei kone visuose sektoriuose – tiek viešbučiuose, tiek kukliuose svečių namuose“, – dalijosi pastebėjimais G. Užlepa.

Artėjant prie Estijos sienos, apgyvendinimo įstaigų kainos išlieka panašios – vidutiniškai apie 50 eurų už naktį. Tačiau prie pat jūros nėra daug didelių viešbučių. Daugiausia nakvynė siūloma gamtos prieglobstyje, kukliuose, tačiau jaukiuose nameliuose su patogumais.

Visgi, nenorintys nakvynei išleisti nė cento, ilgame Latvijos pakrantės ruože tikrai suras, kur legaliai ir nemokamai pasistatyti palapinę ar aikštelę nameliui ant ratų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)