Viceprezidentas Mike Pence'as ir JAV pajėgų Azijoje vadas admirolas Philas Davidsonas trečiadienį per jaudinamą ir iškilmingą ceremoniją oficialiai priėmė palaikus, sudėtus į 55 karstus, kai jie buvo atgabenti kariniais transporto lėktuvais iš Pietų Korėjos.

„Jie buvo vyrai ir tėvai, broliai ir kaimynai – seniai prarasti, bet niekada neišnykę iš juos mylinčių žmonių atminties“, – M. Pence'as sakė per ceremoniją vienoje karinėje bazėje Havajuose.

Kiekvienas karstas buvo užklotas Amerikos vėliava. Iš lėktuvo juos išnešė Jūrų pėstininkų korpuso, Karinių jūrų pajėgų, Sausumos pajėgų ir Karinių oro pajėgų atstovai. Kariai išrikiavo ant stovų sudėtus karstus orlaivių angare. Pensas stebėjo pridėjęs ranką prie širdies, o Ph. Davidsonas atidavė karinę pagarbą.

Matėsi, kad kai kurie ceremonijos dalyviai šluostėsi ašaras.

Šis sugrįžimas namo įvyko praėjus 65 metams po Korėjos karo užbaigimo paliaubomis. Dėl jo susitarė JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas per birželį Singapūre įvykusį jųdviejų istorinį susitikimą.

Gynybos departamento agentūra, atsakinga už karo belaisvių ir dingusių karių reikalus, nugabens palaikus į bazę, kurios laboratorijoje teismo antropologai ištirs kaulus ir dantis, kad nustatytų šių asmenų rasę, lytį ir amžių. Be to, žuvusiųjų tapatybę bus mėginama nustatyti pagal dingusių karių artimųjų duotus DNR mėginius.

Agentūra paprastai kliaunasi bet kokia papildoma prie palaikų randama medžiaga, pavyzdžiui uniformų liekanomis, karių identifikacijos žetonais ir vestuviniais žiedais, bet Šiaurės Korėjos praeitą savaitę perduotose dėžėse buvo tik vienas žetonas.

Palaikų tapatybei nustatyti gali prireikti mėnesių arba ne vienų metų.

„Kai kurie vadino Korėjos karą „užmirštuoju karu“. Tačiau šiandienį įrodome, kad kad šie didvyriai niekada nebuvo užmiršti, – sakė M. Pence'as. – Šiandien mūsų vaikina grįžta namo.“

Iki šiol nėra rasti 7 699 per Korėjos karą žuvę JAV ginkluotųjų pajėgų nariai, o apie 5,3 tūkst. jų, kaip manoma, žuvo dabartinėje Šiaurės Korėjos teritorijoje. Kiti gyvybių neteko Pietų Korėjojė, bet vis dar nėra rasti, arba žuvo jūroje. Manoma, kad dalis amerikiečių karių kūnų galėjo būti išgabenta į Kiniją.

M. Pence'as sakė, kad D. Trumpas yra dėkingas Kim Jong Unui, kad šis tesi pažadą, duotą per jųdviejų susitikimą Singapūre.

„Šiandien matome apčiuopiamą pažangą mūsų pastangose pasiekti taiką Korėjos pusiasalyje“, – per ceremoniją sakė viceprezidentas.