32 metų vyras jau daugiau nei dešimtmetį svajoja turėti savo šeimos genealogijos medį. Dar būdamas 16 metų jis pats apsilankė Darsūniškio kaimo, iš kurio kilę jo protėviai, bažnyčios archyvuose ir bandė pradėti atkurti giminės medį pats.

„Vis dėlto ten daug informacijos neradau. Daug buvo parašyta kirilica, lenkiškai, todėl didelės dalies suprasti negalėjau. Todėl pavyko atkurti tik tiek, kiek išsiklausinėjau giminaičių“, – pasakojo Mantas.

Mažiausiai 80 valandų darbo

Per pokalbius su giminėmis jam pavyko susirašyti savo protėvius iki 1850 m., tačiau vyro širdyje ir toliau kirbėjo noras turėti profesionaliai sudarytą giminės medį.

„Todėl sugalvojau nueiti į istorijos archyvą. Anksčiau esu žiūrėjęs kainas ir mačiau, kad valanda archyvo darbuotojo darbo prie dokumentų kainavo 4 eurai. Sutinku, kad tokia kaina yra absurdiška už tokį sudėtingą darbą, bet nuėjęs dabar likau dar labiau nustebintas“, – kalbėjo pašnekovas.

Vyro gautame informaciniame lape buvo nurodyta, kad genealogijos paieškai taikomas valandinis apmokėjimas XV-XVIII a. dokumentuose – 40 eurų, XIX a. -1918 m. dokumentuose – 30 eurų, 1919-1944 m. dokumentuose – 20 eurų.
Giminės medis

Mantą taip pat nustebino prierašas, kad paieška pradedama tik gavus 300 eurų pradinį mokestį. Kartu nurodoma, kad esant neigiamam paieškos rezultatui, pradinis mokestis nėra grąžinamas, o galutinė užsakymo kaina paaiškėja tik atlikus visą paiešką.

„Galvoju, kad gal tos kainos taip iškeltos, kad sumažintų eilę, nes man pasakė, kad laukti reikia apie trejus metus. Sakė, kad dabar dirba tik prie 2015 m. paklausimų“, – apie savo apsilankymą archyve pasakojo sostinės gyventojas.

Pasikonsultavęs su archyvo darbuotojais vilnietis sužinojo, kad jam giminės medį sudaryti reikės mažiausiai 80 val., kas vidutiniskai sudarytų 2,4 tūkst. eurų.

„Kai pasakiau savo turimus duomenis, tai pasakė, kad apie 1 tūkst. eurų pradžiai tikrai reikėtų pasiruošti, bet galutiniame rezultate viskas kainuos dar daugiau“, – skaičiavo Mantas.

Pašnekovas bandė pateisinti 300 eurų negrąžinamą mokestį paminėdamas, kad darbuotojai net ir nerasdami įrašų visgi praleidžia laiką dirbdami, tačiau kartu pridėjo, kad, jo nuomone, logiškiau būtų mokėti už surastą giminaitį, o ne darbo valandą.

Nors sužinota genealogijos medžio kaina Mantą šiek tiek išgąsdino, vyras ir toliau paisiryžęs jį turėti: „Galbūt bandysiu ieškoti, kas galėtų medį sudaryti privačiai. Bandyčiau ir pats, bet, manau, kad tam trūksta kompetencijos, o ir laiko nėra“.

Gali vartyti dokumentus asmeniškai

Lietuvos valstybės istorijos archyvo direktorė Virginija Čijunskienė teigė, kad įkainiai buvo pakeisti keičiantis litams į eurus, o paskutinį kartą tvirtinti 2017 m. pradžioje Kultūros ministro įsakymu.

„Kai keitėsi pinigai, įkainiai buvo perskaičiuoti pagal tam tikras formules, kur įtrauktas darbuotojų valandinis įkainis. Tai ne mūsų, bet visų archyvų kainoraštis“, – aiškino pašnekovė.

Pasak jos, išaugus archyvo paslaugų kainoms besidominčių savo genealogija žmonių nesumažėjo.

„Ir toliau tenka panašiai laukti – 2,5-3 metus. Supraskite, kad šias paslaugas užsako ne tik Lietuvoje gyvenantys gyventojai, bet ir antros, trečios kartos emigrantai, kurie išsibarstę po visą pasaulį, ir paieškos būna sudėtingos“, – pasakojo V. Čijunskienė.

Archyvo direktorė priminė, kad giminės šaknimis besidomintys gyventojai turi dvi alternatyvas: privatūs geneologai, kurie šią paslaugą atlieka greičiau. Kita alternatyva – pačiam pasidaryti geneologinį medį, dirbant archyvo skaitykloje.

„Be to, daugiau nei 100 bažnyčių metrikų knygų esame paskelbę nemokamai internete. Jos yra prieinamos visiems ir nemokamai. Todėl nemažai žmonių pasidaro giminės medį tiesiog sėdėdami namie prie kompiuterio“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasiteiravus dėl archyvo taikomo 300 eurų mokesčio, kuris yra negrąžinamas net neradus jokių duomenų, V. Čijunskienė paminėjo, kad tai yra išankstinis mokestis už darbo laiką.

„Jei klientas pateikė neteisingus duomenis, o mes ieškome būtent savaitę ir daugiau pagal jo pateiktą informaciją. Jei jis pateikė neteisingus duomenis, tai mes ir sakome, kad už rezultatą negarantuojame“, – sakė ji.

Archyvo atstovė teigė, kad šiuo metu prie genealogijos duomenų dirba 8 archyvo darbuotojai, tačiau jie turi taip pat atsakyti ir į kitas užklausas – dėl vietovių, mokyklų ir pan.

Pašnekovė taip pat pridėjo, kad šiuo metu vyksta aktyvi archyvų skaitmenizacija. Dalis dokumentų jau yra suskaitmenizuoti ir prieinami arba internete, arba archyvo skaitykloje. Todėl ateityje šie procesai turėtų dar supaprastėti.

Geneologinį medį sudaro už fiksuotą kainą

Privatūs geneologai dažniausiai klientams taiko fiksuotas kainas už paslaugą. Pavyzdžiui, VšĮ Istorinių ir genealoginių tyrimo instituto internetiniame puslapyje nurodoma, kad geneologinis tyrimas kainuoja 600 arba 950 eurų, priklausomai nuo pasirinkto paslaugų paketo.

Įstaigoje dirbanti geneologė Agata Zarunskaitė teigė, kad taikant fiksuotą mokestį jau nėra žiūrima ir skaičiuojama, kiek teks atidirbti valandų.

Pasiteiravus, ar dažni atvejai, kai patenkama į aklavietę dėl kliento neteisingai pateiktų duomenų, pašnekovė teigė: „Tokių atvejų pasitaiko retokai, bet jei jau taip nutinka, kuo anksčiau skambiname klientui ir iškart tikslinamės“.

Paklausta, ar padaugėjo klientų ar užklausų po to, kai pradėjusiais metais buvo pakeistos archyvų paslaugų kainos, A. Zarunskaitė teigė, kad didesnio klientų srauto nepastebėjo. Pasak jos, klientai ir taip aktyviai naudodavosi privačių geneologų paslaugomis dėl to, kad nereikėtų labai ilgai laukti archyvų eilėse. Be to, privatūs geneologai informacijos už fiksuotą kainą neretai ieško dviejuose ar ir daugiau archyvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)