Skausmas būdavo toks stiprus, jog kartą paprašiau savo vaikino trenkti man į pilvą. Maniau, kad tai atitrauks mano dėmesį. (Žinoma, ir ačiū Dievui, jis to nepadarė.)

Neturėjau supratimo, kas man yra, o gydytojai klaidingai diagnozuodavo tai inkstų infekciją, tai chlamidiozę. Apima tikra neviltis, kai jauti, kad tave kankina rimti negalavimai, bet niekas nesugeba pateikti atsakymo.

Sulaukus 24 metų, po penkerius metus trukusių sprendimo paieškų, man pagaliau buvo nustatyta endometriozė – liga, kai į gimdos audinius panašios ląstelės pradeda augti gimdos išorėje ir prisitvirtina prie kitų organų, pavyzdžiui, kiaušidžių, kiaušintakių ar net žarnyno.

Man buvo diagnozuota pirmoji stadija, laikoma „minimalia“. Tačiau mane vargino (ir tebevargina) visi endometriozei būdingi simptomai – nuolatinis nuovargis, stiprus pilvo pūtimas ir, taip, skausmas lytinių santykių metu.

Kol dar nežinojau tikslios diagnozės, turėdavau lytinių santykių su savo vaikinu. Tačiau jie būdavo neįtikėtinai skausmingi. Kartais skausmas būdavo toks aštrus ir nepakeliamas, jog pradėdavau dejuoti ir garsiai rėkti.

Agonijos banga trukdavo nuo 30 sekundžių iki vienos minutės, o tada atslūgdavo. Atrodė, tarsi peilis būtų perskrodęs mano gimdą ir atsitrenkęs į kitą jos pusę. Kartais skaudėdavo taip intensyviai, jog prarasdavau realybės jausmą.

Man pavyko atrasti kelis judesius, pavyzdžiui, pilvo spaudimą, kuris padėdavo išsklaidyti peilio dūrius primenantį skausmą. Ilgainiui vis dažniau pradėjau vengti sekso – ir mano tuometinis partneris pradėjo dėl to skųstis.

Dabar man yra 30 metų ir mano santykis su skausmu yra kitoks. Taip pat turiu ir kitą vaikiną. Mūsų santykiai yra ilgalaikiai, mes pasitikime vienas kitu ir daug kalbamės. Kai mes mylimės, žinau, kad viskas turi vykti atsargiai. Tai reiškia, kad reikia atsipalaiduoti, švelniai pradėti ir lėtai judėti toliau. Taip pat išmokau triukų, pavyzdžiui, pakreipti dubenį žemyn – tuomet man būna geriau.

Tačiau vis dar egzistuoja dalykų, kurių aš vengiu: tarkime, aš retai inicijuoju lytinius santykius, ar tai būtų iš baimės, kaip tai atrodys, ar dėl to, kad seksas man vis dar nesisieja su malonumu. Aš nuolat stengiuosi pataisyti savo santykius su seksu, kurie neabejotinai yra pašliję.

Tačiau atkreipusi dėmesį į savo savijautą, pastebėjau, kad mano ciklo metu būna momentų, kai man norisi sekso. Ironiška, bet dažniausiai toks noras užplūsta maždaug ovuliacijos metu. Tačiau ovuliacija kaip tik yra tas metas, kai seksas būna itin skausmingas. Mano kūnas pasirengęs, jis trokšta sekso, bet tuomet pats viską sugadina. Kartais norisi klausti: „Kokia prasmė?“ Tai ilgas procesas ir aš vis dar ieškau būdų, kaip suvaldyti savo simptomus.

Kaip tinklaraščio „This EndoLife“ įkūrėja, rašau apie gyvenimą su endometrioze ir neketinu apleisti seksualinės savo gyvenimo pusės.

Kitoms moterims, sergančioms endometrioze, galiu patarti keletą dalykų, kad jų lytiniai santykiai būtų šiek tiek geresni.

1. Kalbėkitės apie tai su savo partneriu.

Atvirai kalbėtis su savo partneriu apie tai, ką jūs patiriate, yra labai svarbu. Dar geriau, jeigu jūs ir jūsų partneris kreipsitės į sekso terapeutą.

2. Konsultuokitės su specialistu.

Net kai man buvo diagnozuota endometriozė, mano gydytojai niekada neužsiminė apie skausmą lytinių santykių metu – bet įtariu, kad jis yra pernelyg paplitęs ir tarp kitų moterų. Jeigu kenčiate skausmą, kreipkitės į dubens dugno gydytoją arba paprašykite savo gydytojo, kad jus nukreiptų pas seksualinio skausmo specialistą.

3. Skaitykite knygas ir švieskitės.

Knygos man labai padėjo suprasti savo skausmą ir susitaikyti su savo kūnu bei skausmingais lytiniais santykiais. Naomi Wolf knyga „Vagina“ tikrai pakeitė mano požiūrį. Taip pat rekomenduočiau Lisos Lister knygą „Code Red“ („Raudonasis kodas“) ir Alisos Vitti knygą „Womancode“ („Moters kodas“).

4. Ieškokite solidarumo.

Tokios seksualiniam gyvenimui skirtos tinklalaidės kaip Cat Meyer laida „Eat Play Sex“ kalba apie gydomąjį seksą ir kaip spręsti skausmingų lytinių santykių problemas.

Perimti seksualumo kontrolę į savo rankas jums taip pat padės tokios „Instagram“ paskyros kaip @juliet_allen, @the_yoni_empire ir švietėjiškoji @cyclesandsex. Rekomenduoju pradėti jas sekti kuo greičiau!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1131)