Interviu BNS D. Sušinskas teigė, kad prižiūrėtojai neturėjo galimybių aptikti smurtą kalėjimo prausykloje, nes daugelis pareigūnų praėjusį penktadienį tuo metu buvo pirmajame sektoriuje, kur per kratas rasta alkoholio ir mobiliojo ryšio telefonų.

„Aišku, tomis dienomis, kai mes galvojome, kad vyks „Jūros šventė“, pareigūnai apėjo visus lokalinius sektorius. Bet manome, kad tas dalykas įvyko būtent tuomet, kai mes penktadienį atlikome kratas kitame sektoriuje pas tuos autoritetą turinčius nuteistuosius, kur radome alkoholio ir mobiliųjų telefonų“, – trečiadienį sakė Pravieniškių kalėjimo vadovas.

Kalėjimų departamentas šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl gauto vaizdo įrašo, kur matyti, kaip šlapiais rankšluosčiais mušami keli nuteistieji. Įtarimai dėl smurto turėtų būti pareikšti dviem asmenims. Nukentėjusieji ir įtariamieji jau paskirstyti po kitus Pravieniškių pataisos namų sektorius.

„Jeigu taip žmogiškai kalbant, vien tame sektoriuje, kur įvyko šitas incidentas, teritorija yra beveik 20 hektarų“, – kalbėjo D. Sušinskas.

„Tamsiu paros metu, po 17 valandos ten būna lieka ir devyni prižiūrėtojai. Iš jų septyni yra stacionariuose postuose, iš kurių išeiti jie negali. Reiškia, du pareigūnai plius budintis gali vaikščioti ir vykdyti momentinę nuteistųjų priežiūrą“, – pridūrė jis.

Antradienį pataisos namų gyvenamosiose ir buitinėse patalpose taip pat buvo vykdomi masiniai patikrinimai ir kratos. Jų metu rasti 20 mobiliojo ryšio telefonų, keturios SIM kortelės, trys telefonų krovikliai, 70 litrų raugo, penki litrai alkoholio, sausos mielės.

Pusmetį laikinai įstaigai vadovaujantis D. Sušinskas sakė neplanuojantis dalyvauti konkurse ir tapti nuolatiniu Pravieniškių kalėjimo vadovu.

– Gal galite man pasakyti, koks yra to vaizdo įrašo turinys?

– Vaizdo įraše matoma, kaip nuteistieji pilstosi vandeniu nuteistųjų prausykloje.

– Ką reiškia pilstosi vandeniu? Čia viešai jau kalbama, kad nuteistuosius mušė rankšluoščiais.

– Su rankšluoščiais, taip, per nugarą suduoda, o iš butelių pilsto vandenį.

– O tas iš butelių vanduo pilstomas, tai yra agresyvus elgesys?

– Aš suprantu, kad tai yra pylimas šaltu vandeniu.

– Imituoja skandinimą ar ne?

– Ne, ne skandinimas, tai yra iš butelio, užsimojant ir pilant srove daroma, taip sakant.

– Kiek žmonių dėl smurto prieš nuteistuosius yra pareikšti įtarimai?

– Įtarimai kaip proceso dalyviams nepareikšti, bet įtariamieji apskritai yra du. Prieš tai galvojome, kad trys, bet situacija pasikeitė.

– O kiek nukentėjusiųjų galimai?

– Šiuo metu manome, kad du. Dėl trečio neturime aiškumo kol kas.

Apskritai incidentas penktadienį įvyko antrojo sektoriaus trečiame lokaliniame sektoriuje. Iš karto buvo tą pačią dieną, kai iki manęs nuėjo informacija, tai buvo pirmadienis, nuteistieji buvo per porą valandų išaiškinti ir buvo atskirti. Izoliuoti ir nukentėję, ir įtariamieji vykdę tą veiklą.

– Ar jūs siejate šį įvykį su tradicine nuteistųjų „Jūros švente“, kur kiekvienais metais „krikštijami“ kalėjimo naujokai?

– Mes negalėjome net pagalvoti, kad tame sektoriuje tai gali vykti, nes tai yra nuteistieji, kurie tikrai nesilaiko subkultūros apraiškų ir yra pagyvenusio amžiaus, aiškiai išreikštais neįgalumo požymiais. Mes negalėjome net pagalvoti, kad tam sektoriuje gali kilti tokie dalykai.

Aišku, tomis dienomis, kai mes galvojome, kad vyks „Jūros šventė“, pareigūnai apėjo visus lokalinius sektorius. Bet manome, kad tas dalykas įvyko būtent tuomet, kai mes penktadienį atlikome kratas kitame sektoriuje pas tuos autoritetą turinčius nuteistuosius, kur radome alkoholio ir mobiliųjų telefonų.

– Bet jūs anksčiau sakėte, kad vanduo buvo užsuktas.

– Vandenį užsukinėjome šeštadienį ir sekmadienį.

– Tai ar čia buvo „Jūros šventė“?

– Iš vaizdo, aišku, matyt, galime spėti, kad neatsitiktinai tas padaryta.

– Spaudos konferencijos metu vakar kalbėjote, kad pavyko šventę užkardyti, nors jau pirmadienį turėjote informaciją apie šitą incidentą.

– Aš to neslėpiau. Kažkas paklausė iš žurnalistų, ar buvo naudojamas smurtas. Aš pasakiau, kad taip, buvo vienas atvejis, kai du buvo nukentėję, trys įtariamieji.

– Taip, smurto atvejį paminėjote, bet lygiai taip pat klausiamas sakėte, kad netoleruojate jokių veiksmų ir kai tai pradeda vykti, iš karto užkardote. Bet juk neužkardėte.

– Tai nebuvo viešas dalykas. Aš kalbu apie tai, ką pareigūnai mato, nes visur spaudoje buvo deklaruojama, kad pareigūnai nekreipia dėmesio. Tai nebuvo pareigūnų akivaizdoje, tai nebuvo kamerų akivaizdoje, tai buvo uždara teritorija, prausykla, kur užtikrinamas nuteistųjų privatumas.

– Kai nuteistieji prausiasi, kur arčiausiai yra prižiūrėtojas?

– Jis yra arčiausiai už 300-400 metrų, visiškai kitame pastate. Tuose pastatuose, kur yra gyvenamos nuteistųjų patalpos, nėra nei vieno stacionaraus prižiūrėtojų posto.

Tai nėra Lukiškės, tai nėra tardymo izoliatoriai, kur kiekviename koridoriuje yra postas. Nėra ten pareigūnų nei vieno, apart to, kad jie apeidami kartais pasižiūri. Taigi, tai nėra nuolatinis stebėjimas.

– Kaip jūs pats vertinate incidentą? Mačiau, sukasi čia spaudoje naratyvas, kad nuteistieji gali mėginti jus tokiu būdu patraukti iš pareigų, nes neva esate jiems nepalankus.

– Aš tokią prielaidą darau. Neatmetu tokios galimybės, neturiu labai svarių įrodymų ar kažkokių dokumentų, bet tai yra vienas iš galimų dalykų.

Mes kiekvienais metais ruošiamės tokiems renginiams ir žinome, kad tokie dalykai gali vykti. Tai netiesa, kad pareigūnų akivaizdoje kažkas vyko ir mes tai toleravome ar nekreipėme dėmesio.

– Ką reikia daryti, kad vis dėlto nebūtų tokių atvejų?

– Tai yra visuma aplinkybių. Tai yra pirmiausia dėmesys mūsų sistemai, įkalinimo įstaigoms, tai ir pareigūnų apmokėjimo, etatų užpildymo klausimas. Jeigu taip žmogiškai kalbant, vien tam sektoriuje, kur įvyko šitas incidentas, teritorija yra beveik 20 hektarų.

Tamsiu paros metu, po 17 valandos ten būna lieka ir devyni prižiūrėtojai. Iš jų septyni yra stacionariuose postuose, iš kurių išeiti jie negali. Reiškia, du pareigūnai plius budintis gali vaikščioti ir vykdyti momentinę nuteistųjų priežiūrą.

Įsivaizduokite tokią teritoriją. Jeigu viename gale patrulis, tai kitame laisvai galima daryti nusikalstamas veikas.

– Paminėjote daug dalykų, kurie nuo jūsų kaip įstaigos vadovo nelabai priklauso, o daugiau nuo Kalėjimų departamento ar Teisingumo ministerijos. Gal ir nuo jūsų šiandien kas nors priklauso?

– Kas mano pajėgose, aš manau, išnaudojau visas galimybes. Yra įrenginėjami ir įrengiami apribojimai nuteistiesiems judėti, kas dėl nuteistųjų, darančių neigiamą įtaką. Pakeista nuteistųjų skristymo į būrius tvarka iš principo. (...) Yra dabar paruoštas planas tolimesnių veiksmų – kai kurie nuteistieji apskritai bus perkelti kitur.

Šiemet mes tikrai vieninteliai, kurie pakėlė atlyginimus jaunesniųjų pareigūnų grandžiai visiems iš eilės. Kitas dalykas, stengiamės užsipildyti etatus. Tačiau turiu pripažinti, šiandien turėjome prioritetą trečiam sektoriui, kur yra dinaminės apsaugos modelis, (...) taigi didžioji dalis įdarbintų pareigūnų buvo nurkeipta ten, kad būtų užtikrintas modelio pareigūnas. Dėl to kažkiek nukentėjo kiti sektoriai.

– O jūs dalyvausite atrankoje į nuolatinio Pravieniškių pataisos namų vadovo pareigas?

– Manau, kad po šitų dalykų ne.

– Kodėl?

– Nematau prasmės. Aplinka tokia. Kad galėtum dirbti, turi būti sąlygos.