„Esame vedini degančių širdžių ir begalinio entuziazmo“, – kalbėdamas apie entuziastus, susibūrusius į Nacionalinę šefų rinktinę, sako Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas, restorano „Siesta“ šefas Jaroslavas Orševskis.

Galimybė žvilgtelėti į užkulisius

Čempionatas, kuriame dalyvauja keliasdešimt komandų iš viso pasaulio, garsėja itin griežtomis sąlygomis, o sėkmę čia lemia net menkiausios detalės: teisėjai stebi besivaržančias komandas nuo pat to momento, kai šios įžengia į ringą – aprangą, judesius, ruošiamo produkto temperatūrą, kokiais įrankiais dirbama, ar komanda tinkamai pasidalija darbais.
Esminius niuansus, į kuriuos bus kreipiamas dėmesys konkretaus tų metų čempionato metu, lemia teisėjų sprendimas, todėl rinktinės tų šalių, kurios turi tarptautinės kategorijos teisėjus, automatiškai gauna daugiau užkulisinės informacijos ir žino, į ką šiemet vertėtų atkreipti daugiau dėmesio.

Todėl Lietuvos nacionalinę virėjų rinktinę itin pradžiugino ką tik iš Prancūzijos atkeliavusi žinia: rinktinės narys J. Orševskis tapo pirmuoju lietuviu, gavusiu „World Chef“ asociacijos B kategorijos tarptautinio teisėjo licenciją.

Jaroslavas Orševskis

Pretendentai į teisėjus privalo išpildyti nemažai sąlygų: tarkime, teisėjauti gali tik dirbantis šefas, dalyvavęs tarptautiniuose konkursuose ir laimėjęs bent bronzą, taip pat privalu priklausyti šalies asociacijai, dalyvauti seminaruose ir mokymuose.

„Beje, vieno tokio teisėjų seminaro metu buvo įdomus jausmas tarp demonstruojamų blogųjų pavyzdžių pamatyti savo kažkada ruoštą patiekalą, jį išanalizuoti ir prisiimti kritiką – na, bet iš klaidų juk mokomės“, – juokiasi šefas.

Vis dėlto, pasak J. Orševskio, noras tapti pasauliniu šefų konkursų teisėju pirmiausia kilo iš smalsumo: „Myliu savo darbą, o ši licencija man atveria daugiau durų į konkursus ir jų užkulisius. Tai reiškia dar didesnes galimybes mokytis, pažinti, tobulėti pačiam ir suteikti tautiečiams naudingos informacijos bei vertingų patarimų. Jau dabar esu pakviestas teisėjauti labai įdomiuose renginiuose – geriausio Latvijos virėjo rinkimuose ir prestižiškiausiame Lenkijos virėjų konkurse. Tad rudens sezonas bus kupinas įspūdžių, kuriuos, tikiuosi, vainikuos puikus Lietuvos nacionalinės šefų rinktinės pasirodymas Liuksemburge, pasauliniame čempionate.“

Pasiruošimas trunka visus metus

Šešios valandos, trys patiekalai po 110 porcijų ir tik šešių šefų komanda. Per trisdešimt geriausių šefų komandų iš viso pasaulio, kiekvieną detalę akylai vertinantis pulkas teisėjų ir galimybė iš arti pažvelgti į naujausias, geriausių iš geriausių diktuojamas tendencijas ir įsivertinti save pasauliniame kontekste – maždaug taip atrodo „Culinary World CUP“ čempionatas jo dalyviams, Lietuvos nacionalinei šefų rinktinei.

Lietuvos virtuvės šefų rinktinė pasauliniame čempionate

Pasiruošimas tokio lygio čempionatui prasideda kone prieš metus, visa komanda tam atiduoda gausybę savo laisvalaikio, darbo ir lėšų.

„Tarkime, jei švedai ar norvegai yra dalinai finansuojami valstybės ir už dalyvavimą bei šalies vardo garsinimą gauna dotacijas, mes teturime savo asmenines ir dar iš rėmėjų surinktas lėšas. Na, bet tai ne krepšinis – todėl nesitikime masinio tautiečių palaikymo, – šypsosi J. Orševskis. – Užtat tikimės uždegti jaunąją savo profesijos kartą, kad ir jie vieną dieną perimtų šią vėliavą ir deramai atstovautų Lietuvai virėjų olimpiadoje.“

O perimti išties yra ką: į geriausiųjų olimpą lietuviai įsiveržė su trenksmu, 2014 metais „Culinary World Cup“ kulinarinėje ir konditerinėje ART programoje iškovoję bronzos, o „3 patiekalai po 110 porcijų“ rungtyje – sidabro medalius.

Būsimo čempionato patiekalus jau išbandė per 200 žmonių

Vienas iš svarbių pasiruošimo čempionatui etapų – degustacinės vakarienės, kurių metu rinktinės nariai patiekia būsimus konkursinius patiekalus, įsiklauso į vakarienės dalyvių nuomones, tobulina receptus, atlikimo techniką ir mokosi efektyvaus ir greito komandinio darbo.

Vakariene restorane Siesta

„Vakarienių tikslas: ne tik treniruotis, bet ir pristatyti save, rinkti lėšas kelionei bei renginiui ir kartu skleisti gurmanišką kultūrą. Nors pristatome tris, pagal griežtas konkurso sąlygas sukurtus patiekalus – šaltą žuvies ir jūrų gėrybių, karštą jautienos ir desertą, – tačiau visos vakarienės skiriasi, mat keičiame tiek ruošiamų patiekalų smulkias detales, tiek esminius akcentus“, – sako J. Orševskis.

Šiemet Nacionalinės šefų rinktinės nariai jau organizavo keturias tokias vakarienes įvairiuose Lietuvos kampeliuose – Vilniuje, Birštone, Kaune, kur būsimus čempionato patiekalus jau degustavo per 200 žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją