Artėjantį savaitgalį vyks penktasis „iXS Specialized Rookies Cup“ etapas Austrijos vakaruose esančiame Fiso miestelyje.

Važiuoti kuo daugiau

2017 m. pirmą kartą dalyvavęs greitojo nusileidimo dviračiais varžybose, R. Sviderskis akimirksniu užsikrėtė „downhill“ liga. Praėjusią vasarą jis tame pačiame Fise dalyvavo savaitės trukmės stovykloje ir ten pat vykusiose „iXS Specialized Rookies Cup“ varžybose.

„Matėme Roko užsidegimą važiuoti greitojo nusileidimo dviračiu varžybose, tad pernai išsiuntėme jį į stovyklą Austrijoje. Pamatę potencialą, nusprendėme investuoti ir pinigų, ir laiko – siekti didesnių tikslų. Pavyko rasti partnerių, kurie sutiko prisidėti prie kelionių, padėjo įsigyti reikiamos įrangos: nupirkome puikų „Scott Gambler“ dviratį, daug atsarginių dalių bei kitus būtinus atributus.

Jokių su rezultatais susijusių tikslų šiemet nekeliame, norime įgauti kuo daugiau patirties“, – pasakoja dešimtoko tėtis Dainius Sviderskis.

Varžymasis šeimoje tarsi įgimtas: pats Dainius yra automobilių sporto entuziastas, prisideda prie „Kauno autoklubo“ veiklos organizuodamas renginius, anksčiau yra dalyvavęs Lietuvos automobilių ralio čempionate.

Prioritetas – varžybos užsienyje

2018 m. Sviderskio pavardė buvo matoma Latvijos ir Baltijos taurių, Vokietijos taurės „iXS Downhill Cup“ bei „iXS Specialized Rookies Cup“ varžybų rezultatų lentelėse. Nors varžybose Lietuvoje dešimtokas būna retai, jo pasiekimus itin vertina ir šalies Dviračių sporto federacija.

„Lietuvos dviračių sporto federacija jau trečius metus organizuoja Lietuvos „downhill“ čempionatus, taip populiarindama ir pripažindama šią discipliną, kuri yra dar labai jauna mūsų šalies dviračių sporte.

Džiaugiamės, kad kasmet daugėja norinčių ją išbandyti, – sako Lietuvos dviračių sporto federacijos generalinė sekretorė-direktorė Rasa Ališauskienė. – Džiugu, kad tarptautinėje arenoje jau ne vieną pergalę iškovojo Rokas Sviderskis.

Tai – didelis jo komandos nuopelnas. Tikimės, kad tų pergalių bus ir daugiau, o „downhill“ varžybos Lietuvoje vis populiarės“.

D. Sviderskis pripažįsta, kad varžybos Lietuvoje puikiai organizuojamos, tačiau Vokietijoje ar Austrijoje konkurencija yra didesnė. O tai – svarbiausias dalykas norint tobulėti.

Todėl komanda kaip prioritetines pasirinko būtent tarptautines „iXS Specialized Rookies Cup“ varžybas, kurios skirtos jauniesiems talentams iš visos Europos atskleisti.

Etapai vyksta Austrijoje, Italijoje ir Vokietijoje, o dalyvių sąraše mirga ne tik šių šalių, bet ir Didžiosios Britanijos, Pietų Afrikos Respublikos, Šveicarijos, Vengrijos ir kitų valstybių piliečių pavardės.

Rugpjūčio 3–5 d. vyks ne tik penktas „iXS Specialized Rookies Cup“ etapas, bet ir jaunimo pasaulio čempionatu tituluojamos varžybos – „International Rookies Championship“. Čia bus galima pasitikrinti jėgas su pajėgiausiais viso pasaulio dviračių „downhill“ jaunaisiais talentais.

Aktyvus mėnuo

Vasarą daug sportininkų atostogauja, tačiau dviratininkai – toli gražu ne. Liepa yra pats varžybų įkarštis.

Liepos 8 d. San Kasiane Italijoje vyko trečias „iXS Specialized Rookies Cup“ etapas, o jau po savaitės Hintergleme (Austrijoje) – ketvirtas.

Iš vidurio Europos lietuviai automobiliu keliavo į Estiją, liepos 22 d. čia vyko trečias „Baltic Downhill Cup“ etapas.

„Vienas svarbiausių įgūdžių „downhill“ sporte yra ištvermė. Gali turėti puikią koordinaciją, tačiau trasa ilga ir, jeigu nebūsi ištvermingas, gale tave visi aplenks. Aš manau, kad vien dviračiu važiuoti nepakanka, todėl daug sportuoju papildomai“, – teigia penkiolikmetis.

Lengvąja atletika moksleivis užsiima nuo 2013 metų, jo treneris – olimpietis maratono bėgikas Remigijus Kančys. R. Sviderskis yra Lietuvos 1000 metrų bėgimo čempionas, o praėjusiais metais dalyvavo pasaulinėje vaikų olimpiadoje Kaune, kurioje užėmė 7-ą vietą.

Ne mažesnis iššūkis fiziniam pasirengimui yra varžybų krūvis – dažnai jos vyksta kiekvieną savaitgalį, tad per kelias dienas būtina ne tik nuvažiuoti iš vienos vietos į kitą, bet ir pailsėti.

Liepos mėnesį vykusiose varžybose R. Sviderskį lydėjo sėkmė. Baltijos šalių taurėje Estijoje jis užėmė pirmą vietą, „iXS Specialized Rookies Cup“ Italijoje – taip pat pirmą, o Austrijoje – trečią.

Konkurencija šiose varžybose labai didelė – „iXS“ varžybose jaunių grupėse visada startuoja apie 50 dalyvių. Pavyzdžiui, Italijoje R. Sviderskis trasą įveikė per 6 min. 36,27 sekundės ir antroje vietoje likusį vokietį Leoną Stemmlerį aplenkė vos 0,075 s. Austrijoje trasos įveikimo laikas – 3 min. 42,304 s, o pirmą vietą užėmęs Lucas Hartas buvo greitesnis 4,896 s.

„Austrijoje prieš varžybas vykusių treniruočių metu stipriai palijo, tad buvau nusiteikęs važiuoti šlapia trasa kiek lėčiau ir atsargiau.

Tačiau kol atėjo mano laikas važiuoti, išdžiuvo ir tai pakišo koją – neužtikrintai ir pernelyg atsargiai įveikiau kelias vietas, todėl likau trečias“, – prisimena jaunasis sportininkas.

Dviratį paruošti patiki profesionalams

Grįžęs iš Estijos po liepos 22 d. varžybų, kaunietis galėjo atsipūsti – vienas savaitgalis laukė be tūkstančių kilometrų kelionių automobiliu ir be dviračio. Kai tarpai tarp varžybų trumpi, jo priežiūra rūpinasi pats Rokas su pagrindiniu komandos strategu – tėčiu Dainiumi. Tačiau kai tik atsiranda galimybė jį pargabenti į Lietuvą, priežiūra patikima profesionalams.

„Nors tai – individualus sportas, kuriame visas dėmesys sukoncentruotas į vieną žmogų, be komandos nepadarysi nieko. Turi būti savo sritį išmanančių žmonių, kurie rūpintųsi logistika, finansais, techniniu aptarnavimu ir t. t. Vien gerai važiuoti neužtenka.

Turėti didelį kolektyvą neturime galimybės, daugelį funkcijų vykdau aš pats, tačiau pačias svarbiausias užduotis patikime profesionalams“, – aiškina Roko tėtis D. Sviderskis.

Stengdamasi kuo efektyviau išnaudoti visus resursus, lietuvių komanda artimiausiose varžybose kooperuojasi su kolega iš Estijos Robertu Johansonu, drauge treniravosi ir kartu keliaus į Austriją.

„Treniruotės su pajėgiais konkurentais yra labai naudingos – iš jų galima pasimokyti važiavimo technikos, aptarti įvairius dalykus. Tai puikiai veikia ir kaip motyvacinė priemonė, juk nei varžybose, nei treniruotėse nesinori būti lėtesniam už konkurentą“, – šypsodamasis pasakoja D. Sviderskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)