Kitokios tradicijos

Tai, kad vestuvės bus kitokios, Aistė suprato vos gavusi kvietimą – jis atkeliavo iki vestuvių dienos likus lygiai metams. Kvietime buvo nurodyti keli reikalavimai: dovanų sąrašas ir prašymas pasiruošti prisistatymo kalbą.

„Pačio scenarijaus nežinojau, tik žinojau, kad išvakarėse bus vestuvių repeticija (angl. rehearsal dinner), kurios metu parepetuojami kai kurie vestuvių dienos įvykiai, tačiau šiuo atveju buvo kiek kitaip. Jaunieji su svarbiausiais žmonėmis parepetavo eiseną ir šokį bei surengė susipažinimo vakarienę“, – pasakojo amerikietiškose vestuvėse dalyvavusi lietuvė.

Ji pasakojo, kad Amerikoje įprasta, kad vestuvių išvakarėse surengtos vakarienės metu pagrindinę kalbą sako jaunojo tėvai, o per pačias vestuves – jaunosios tėvai ir šeima.

„Mes turėjome prisistatyti, papasakoti apie save ir perduoti linkėjimus jauniesiems per vestuvių repeticiją, tačiau buvome su mažu vaiku, todėl nesulaukėme savo eilės ir buvome nukelti į sekmadienį“, – šyptelėjo Aistė.

Vestuvės Jungtinėse Amerikos Valstijose

Jos teigimu, ilgiausiai kalbas sako jaunojo ir jaunosios tėvai. „Jų kalbos būna su priešistore, emocijomis ir patyrimais, o visų kitų prisistatymai buvo tokie elementarūs. Pavyzdžiui: „Labas, esu jaunikio brolis, jis visą gyvenimą man buvo vedlys ir pavyzdys“, – pasakojo moteris. – Mes buvome iš Lietuvos, tad prisistatėme, koks ryšys mus sieja su jaunikiu.“

Beje, jaunąjį ir svečius iš Lietuvos jungia ypatingas ryšys – Aistė kelias vasaras, dirbdama JAV, buvo jo auklė.

Tiesa, jaunikis turi ryšių ir su Lietuva. „Vestuvės buvo visiškai amerikietiškos, tačiau jaunikio seneliai buvo emigrantai iš Lietuvos. Beje, senelis buvo vienas žinomiausių lietuvių Čikagoje“, – pasakojo pašnekovė.

Kiek kainuoja sudalyvauti amerikietiškose vestuvėse?

Iš Lietuvos į JAV skridusi pašnekovė teigė, kad naujiems drabužiams neišlaidavo. Beje, kvietime specialus aprangos kodas taip pat nebuvo nurodytas.

„Dauguma merginų rinkosi žemę siekiančias sukneles trumpomis rankovėmis. Aš tokią turėjau spintoje, todėl papildomų išlaidų nebuvo“, – vardijo pašnekovė.

Lietuvoje per vestuves įprasta dovanas dovanoti vokeliuose. Dažnai net diskutuojama, kiek vertėtų į jį įdėti. Amerikoje viskas kitaip – jaunieji pateikia pageidaujamų dovanų sąrašą. „Šiuo metu jie įsirenginėja namą, tad pateiktame sąraše buvo įvairiausių būtinų prekių. Buvo net statybinių dovanų. Viena įdomesnių – žoliapjovė, – nusijuokė pašnekovė. – Buvo galima pasirinkti, ar nupirkti ką nors iš to sąrašo, arba atnešti vokelį.“

Vestuvės Jungtinėse Amerikos Valstijose

O ar sąraše surašytos dovanos – brangios? „Prasidėjo maždaug nuo 200 dolerių, o brangiausia dovana – azijietiška komoda už 3,5 tūkst.“, – įvardijo Aistė.

Beje, vestuvių viešnia pastebėjo, kad artimesni asmenys ne tik pirko dovanas, bet pridėjo ir vokelius, o tolimesni dovanojo tik vokelius.

O pašnekovė nusprendė surasti lietuvišką dovaną. „Užsakėme lininę patalynę pagal amerikietiškos lovos išmatavimus“, – įvardijo pašnekovė.

Aistė
Šiuo metu jie įsirenginėja namą, tad pateiktame sąraše buvo įvairiausių būtinų prekių. Buvo net statybinių dovanų. Viena įdomesnių – žoliapjovė.

Svečiai dovanojo dovanas jauniesiems, tačiau ir šie neliko skolingi. Kiekvienas svečias, atėjęs į puotos vietą, ant kėdės rado po mielą smulkmeną – servetėlių pakuotę su užrašu „Tavo ašaroms nuo Alekso ir Melisos“.

Svarbiausia kuo labiau išsiskirti

Lietuviškas vestuves dažnai reguliuoja vestuvių vedėjai ar koordinatoriai, tačiau pašnekovė tikina, kad tokio griežto plano dar nebuvo mačiusi. „Vestuves reguliavo planuotoja, kuri turėjo vestuvių organizatorių, o jis – dar du asistentus, – įvardijo Aistė. – Iš viso buvo keturi žmonės, kurie rūpinosi šventės eiga. Tai gana didelis organizacinis komitetas. Lietuvoje yra tekę matyti daugiausia du žmones.“

Lietuvoje vis dar populiaru vestuvių dieną į dangų leisti balandžius, iš bažnyčios išeinančius jaunuosius pasitikti ryžių ar žiedlapių lietumi, o ieškantiems vakarinių pramogų kai kurie paslaugų tiekėjai dar pasiūlytų ir lazerių šou. Visa tai, anot pašnekovės, JAV nebemadinga.

Įprastos kavinės ar restoranai, anot pašnekovės, taip pat nebemadinga.

„Dabar jaunimas dažniausiai renkasi kokią nors itin modernią vietą. Šiuo atveju buvo pasirinktas labai įdomus loftas-garažas Čikagoje su prabangiais senoviniais automobiliais. Tarp jų buvo išdėlioti stalai, vyko šokiai, viskas buvo labai įmantriai apšviesta. Erdvė man pasirodė labai netradicinė“, – kalbėjo moteris.

Beje, tai, kad lietuviai svečiuojasi ne lietuviškose, o amerikietiškose vestuvėse, pastebėjo ir pažvelgę į lėkštes. „Buvo salotos ir karštas patiekalas. Jokių užkandžių nebuvo. Tiesiog visi susėdo prie stalų, aptarnaujantis personalas išnešiojo vienas lėkštes, tada surinko, išnešiojo kitas lėkštes, surinko, susidėjo ir išvažiavo. Viskas“, – šyptelėjo pašnekovė.

Išskirtines vestuves pamėgę amerikiečiai atsisako ir ceremonijos bažnyčioje. „Šiuo metu madinga viskas, kas yra netradicinėse erdvėse, – pasakojo pašnekovė. – O ir įstatymai Amerikoje leidžia tuokti įgaliotiniams. Per šias vestuves jaunuosius sutuokė jų teta.“

Ceremonijos metu teta net neskaitė tradicinės kalbos, skaitė savo pasiruoštą kalbą. „Pasakojo, kada pirmą kartą susipažino su jaunaisiais, kokios aplinkybės jai išdavė, kad jaunieji yra įsimylėję ir skirti vienas kitam, papasakojo visą jų meilės istoriją bei perdavė kelis palinkėjimus, kas, jos nuomone, yra tas laimingas ir sėkmingas gyvenimas. O kalbos pabaigoje ji vieno ir kito paklausė, ar jie sutinka būti vienas kito vyru ir žmona, jie apsikeitė žiedais ir pasibučiavo“, – pasakojo JAV viešėjusi pašnekovė.

Mieli skaitytojai, gal ir Jūs dalyvavote įdomiose vestuvėse, kurios buvo švenčiamos visiškai kitaip nei Lietuvoje? Papasakokite savo įspūdžius ir pasidalinkite nuotraukomis! Laiškų su istorijomis laukiame adresu pilieciai@delfi.lt, laišką siųskite su prierašu „vestuvės“.