Sekmadienį paryčiais kurortinę salą supurtęs 6,4 balo stiprumo žemės drebėjimas ir virtinė pakartotinių smūgių ant Rindžanio ugnikalnio šlaitų išjudino tonas akmenų ir purvo, blokavusių tarp turistų itin populiarius žygių maršrutus.

Tarp maždaug 560 ant kalno šlaitų įstrigusių žygeivių buvo turistų iš Jungtinių Valstijų, Prancūzijos, Nyderlandų, Tailando ir Vokietijos, nurodė paieškų ir gelbėjimo tarnybų atstovai.

„Buvo evakuoti 543 žygeiviai – jie atvyko praėjusią naktį“, – sakė nacionalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros atstovas spaudai Sutopo Purwo Nugroho.

„Liko šeši žmonės... Visi jie sveiki ir saugūs“, – pridūrė jis.

Pirmadienį žygeiviai galėjo pradėti leistis nuo kalno, kai jų vedliai aptiko alternatyvų maršrutą, nenukentėjusį nuo nuošliaužų.

Pirmadienį vėlai vakare dauguma žygeivių pasiekė bazę, naujienų agentūrai AFP sakė Vakarų Nusa Tengaros provincijos paieškų ir gelbėjimo tarnybos atstovas spaudai I Gusti Lanangas Wiswananda.

„Visi jie labai pavargę, tačiau geros sveikatos būklės. Atvykus visus juos apžiūrėjo mūsų medikų brigados“, – sakė jis.

Šimtai kitų žygeivių sugebėjo nusileisti nuo kalno dar sekmadienį.

Per žemės drebėjimą Lomboke žuvo mažiausiai 16 žmonių, sugriuvo šimtai namų, įskaitant sveikatos kliniką. Dar apie 160 žmonių buvo sužeisti.

Žemės drebėjimas sukėlė panikos bangą šioje kurortinėje saloje, o požeminius smūgius pajutę vietos gyventojai ir turistai puolė bėgti iš savo namų ir viešbučių.

Prie ugnikalnio žvalgyti jo šlaitų buvo pasiųsti sraigtasparniai, iš kurių ant kalno įstrigusiems žmonėms buvo mėtomi maisto produktų paketai.