Šastos apygardoje pasikeitė vėjas, o dėl sausų medžių ir stataus šlaito ugnis plito dar sparčiau ir apėmė jau 103 000 akrų teritoriją, informuoja CNN. Pirmadienį vakare pranešta, kad nerandama 19 žmonių.

Carr Powerhouse Road (angl. vadinamas tiesiog Carr gaisru) gaisras jau nusinešė šešių žmonių gyvybes. Tarp aukų – ugniagesys ir buldozerio vairuotojas.

„Tokių destruktyvių, didelių gaisrų dar niekada nebuvo istorijoje“, – teigė Kalifornijos ugniagesių viršininkas Jonathanas Coxas.

Gaisrus gesina 3 300 ugniagesių su 330 gaisrinėmis mašinomis ir 17 sraigtasparnių.

Liepsnojant tokio karščio miškų gaisrams susiformuoja iš toli matomi kamuoliniai grybų pavidalo debesys.

Įprastai kamuoliniai debesys susidaro, kai saulė įkaitina žemę, karštas oras pakyla, danguje atvėsta, sutirštėja ir taip susidaro debesys. Siaučiant miškų gaisrams karštas oras greičiau kyla aukštyn. Drėgmė tarp medžių ir kitų augalų garuoja, kaupiasi aukštai esančiame vėsesniame oro sluoksnyje.

Debesys atrodo ir funkcionuoja kaip perkūnija – iš jų gali kilti žaibas ir įvairiomis kryptimis pučiantys stiprūs vėjai, o visa tai apsunkina ugniagesių darbą.

Kartais aukštai susikaupia tiek drėgmės, kad susiformuoja lietaus debesys ir prasidėjęs lietus gali gesinti gaisrą.

Pagal dabartines prognozes, laukiama karščio, mažai drėgmės ir stiprių vėjų – palankių sąlygų gaisrui, praėjusį sekmadienį informavo vietos gelbėjimo tarnybos atstovas spaudai Chrisas Harvey.

JAV meteorologijos tarnyba įspėjo – turint omenyje orų prognozes, padėtis situacija gali dar labiau komplikuotis.

Kalifornijos šiaurėje siaučiantis miško gaisras pagal žalos mastą užima devintą vietą per visą valstijos gaisrų istoriją, pranešė pareigūnai.

Valstijos ugniagesių atstovas spaudai Scottas McLeanas sakė, kad Šastos apygardos centre Redinge šėlstanti ugnis jau sunaikino 818 gyvenamųjų namų ir 311 ūkinių pastatų. Dar 165 namams liepsnos padarė žalos.

Gaisras jau pareikalavo dviejų ugniagesių ir keturių civilių gyvybių.

Dėl jau savaitę šėlstančio gaisro į savo namus vis dar negali grįžti 27 tūkst. evakuotų žmonių. Visgi 10 tūkst. žmonių buvo leista pirmadienį grįžti į savo namus, ugniai nebeplintant už nustatyto perimetro.

Tai vienas iš trijų Kalifornijos šiaurėje siaučiančių gaisrų. Dar du gaisrai liepsnoja Mendosino ir Leiko apygardose, kur jau sudegė septyni gyvenamieji namai, o pavojus iškilęs dar daugiau nei 10 tūkst. namų.