Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai veikia pagal 1995 m. priimtą įstatymą ir yra vienintelė verslo savivaldos organizacija, veikianti pagal atskirą įstatymą.

Asociacija, vienijanti Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Klaipėdos ir Šiaulių pramonės, prekybos ir amatų rūmus, be prezidento dirba nuo pernai metų rudens, kai iš šių pareigų atsistatydino Šarūnas Kliokys.

Tačiau DELFI pabandžius rasti informacijos apie šiuos rinkimus ir teikiamus kandidatus, susidūrėme su netikėtais sunkumais.

Pasirodo, Rūmai, kurių atstovai dalyvauja visose Trišalėse komisijose, be kurių balso Vyriausybėje nesusitariama dėl minimalios mėnesinės algos dydžio nustatymo, prekių kilmės sertifikatų, kitų itin svarbių dalykų – ši organizacija savo prezidentą renka po kilimu, t.y. slapčiomis.

Bent toks įspūdis susidarė, bandant DELFI išsiaiškinti kandidatus į šį svarbų postą.

Viešai internete pavyko aptikti informaciją apie vieną kandidatę – Vilniaus Rūmų iškeltą Vilniaus universiteto Tarptautinės verslo mokyklos direktorę Birutę Miškinienę. Informacija apie tai buvo dar šių metų birželio mėnesį patalpinta Rūmų interneto svetainėje.

Paskambinus telefonu į Lietuvos pramonės, prekybos ir amatų rūmų asociacijos administraciją ir pasiteiravus apie iškeltas kandidatūras bei būsimą rinkimų datą, Asociacijos generalinis direktorius Rimantas Šidlauskas tikino nieko negalintis pasakyti, nes... neturintis įgaliojimų.

Verslininkų atstovas žurnalistei liepė kreiptis į laikinai prezidento pareigas einantį Sigitą Gailiūną, Panevėžio pramonės, prekybos ir amatų rūmų prezidentą ir AB „Lietkabelis“ generalinį direktorių.
Tačiau paskambinus į Panevėžį, pašnekovas pasirodė esąs išvykęs, o Rūmų atstovai nė už ką nesutiko pakomentuoti, ką ir ar iškėlė kandidatu į visos Asociacijos prezidento rinkimus.

Primygtinai reikalaujant, nurodė kreiptis į Panevėžio Rūmų Utenos filialo vadovą, verslininką Jurgį Dumbravą. Po pastarojo įvardintos kandidato pavardės, aiškėja, kodėl tokia informacija galimai norėta nuslėpti.

„Mūsų verslininkai Rūmams pasiūlė Utenos įmonės „Biovela Group“ direktoriaus Virginijaus Kantausko kandidatūrą. Kiek žinau, kitų kandidatūrų nebuvo, ir ši pavardė buvo patvirtinta bei pateikta būsimam balsavimui“, - DELFI teigė J. Dumbrava, Panevėžio Rūmų Utenos filialo vadovas.

Vienos didžiausių mėsos perdirbimo įmonių savininkas ir vadovas, verslininkas V. Kantauskas skandalingai pagarsėjo 2016-aisiais - po to, kai buvo atskleista, kad jis dalyvavo skandalingoje tuometinės Lietuvos žemės ūkio ministrės „darbietės“ Virginijos Baltraitienės rengtoje vakarienėje, prieš kurią ministrės svečiams dar buvo surengta ir medžioklė.

Joje dalyvavo ir Latvijos žemės ūkio ministras janis Dūklavas su delegacija, buvusi ministrė V. Baltraitienė, jos sutuoktinis, sūnus, V. Kantauskas, bendrovės „Dojus Agro“ vadovas Petras Dailidė ir tuometinis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Ministrų vakarienė su medžiokle vyko 2016 –ų metų liepos 27 dieną – dieną prieš teisėsaugos kratas J. Miliaus vadovaujamoje Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje.

Latvijos žemės ūkio ministerija pranešė, kad ministras dviejų dienų vizito į Lietuvą vyksta aptarti būdų, kaip skatinti ūkininkus dalyvauti stiprinant Baltijos šalių konkurencingumą. Lietuvos žemės ūkio ministerija informavo, jog liepos 28 dieną vykusio ministrų susitikimo metu Lietuvos ir Latvijos pareigūnai daugiausiai dėmesio skyrė afrikinio kiaulių maro problemoms, galimybėms bendradarbiauti kovojant su šia liga bei pieno sektoriaus klausimams.

Nors iš pradžių ministrė tuomet tvirtino, kad susitikimą Panevėžyje, o ne sostinėje pasiūlė ji pati, tačiau netrukus pridūrė, jog Panevėžyje susitikti pasiūlė J. Milius.

„Aš pasiūliau, kad ten susitiktume. Iš tikrųjų buvo J. Miliaus pasiūlymai, ir aš čia nematau nieko blogo. Buvo tiesiog vakarienė ir viskas“, – kalbėjo V. Baltraitienė.

Paklausta, kodėl apie šį susitikimą nebuvo skelbta jos darbotvarkėje, V. Baltraitienė teigė, jog tai buvo neoficiali vakarienė, o ministerija viešina tik oficialius jos susitikimus.

Didžiausios mėsos perdirbimo įmonės „Biovela Group“ vadovas Virginijus Kantauskas BNS patvirtino dalyvavęs minėtoje vakarienėje ir medžioklėje Panevėžio rajone, tačiau patikino, kad ne jis organizavo šį renginį. Išsamiau atsakyti į BNS klausimus V. Kantauskas atsisakė.

„Ko gero, buvo. Ne aš organizavau tą medžioklę. Šiaip nekomentuosiu šito dalyko. Neturiu ką ir ačiū“, – tuomet žurnalistams sakė V. Kantauskas ir padėjo telefono ragelį.

Ministrė V. Balraitienė svarstė, jog „Biovelos“ vadovą į šį Žemės ūkio ministerijos organizuotą renginį greičiausiai pakvietė J. Milius arba Latvijos ministras, kuris jau seniai gerai pažįstamas su „Biovelos“ vadovu.

Paklausta, kodėl iš verslo atstovų susitikime dalyvavo tik „Biovelos“ vadovas, V. Baltraitienė atsakė: „Nežinau. Negaliu pasakyti, kodėl buvo jisai (V. Kantauskas – BNS). Matyt, J. Milius buvo paprašęs“.

J. Miliaus vadovaujama Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka „Biovelos“ kaip ir visų kitų maisto gamybos įmonių produktų kokybės kontrolę. Paklausta, ar šiuo atveju neįžvelgia problemos, kad kontroliuojančios tarnybos vadovas į ministrų vakarienę pakvietė vienos įmonės vadovą, V.Baltraitienė pateikė dar vieną versiją – „Biovelos Group“ vadovą į vakarienę galėjęs pasikviesti pats Latvijos ministras.

„Aš, kiek suprantu, ministras Latvijos asmeniškai yra gerai pažįstamas su „Biovelos“ direktoriumi ir tikrai ne pirmą kartą susitinka. Ką aš žinau, gal jo prašymu buvo“, – kalbėjo ministrė.

Tačiau Latvijos ministras J. Duklavas paneigė pažįstantis V. Kantauską.

„Nežinau tokio (V. Kantausko – BNS). Žinau, kad yra tokia didelė įmonė „Biovela“, bet neturime jokio santykio su „Biovela“, – kalbėjo J. Duklavas.

Tuometinė ministrė V. Baltraitienė teigė tiksliai nežinanti, kas sumokėjo už pareigūnų apsilankymą Panevėžyje: „Aš niekada nesirūpinu, kas moka, tai arba Veterinarijos tarnyba mokėjo, arba mūsų ministerija“.

„Už medžioklę, kiek žinau, mokėjosi patys žmonės“, – kalbėjo žemės ūkio ministrė.

Ji BNS teigė nežinanti, kas užsakė medžioklę šios vakarienės metu. Kitą dieną ministrė patikslino, jog medžioklę organizavo J. Milius.

„Nei medžioklės, nei nieko mes neorganizavom. J. Milius ten buvo, jo pusė. Vakarienę derinome mes“, – sakė ministrė. J. Miliaus tuomet vadovautos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė BNS sakė, kad nei vieno liepos 27-osios vakarą vykusio renginio įstaiga neapmokėjo.

Vakarienė ir medžioklė vyko tuo matu, kai teisėsauga buvo pradėjusi tyrimą dėl prekybos poveikiu, kuriame J. Miliui pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.
Vėliau J. Milius buvo atleistas iš pareigų, ir nors bylinėjosi į jas grįžti, teismai jam nebuvo palankūs.

Pirmadienio vakarą su pačiu V. Kantausku susisiekti nepavyko. Papildysime gavę V. Kantausko komentarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)