Vyresnių kartų atstovai veikiausiai prisimena jo įspūdingus kultūrizmo laikus, o jaunimas atpažįsta jį kaip buvusį Kalifornijos gubernatorių.

Buvęs austrų kilmės amerikiečių kultūristas savo gyvenime – tiek ekranuose, tiek už jų – atliko daug vaidmenų. Iš skatiko kišenėje neturinčio imigranto, ieškojusio „amerikietiškos svajonės“, jis virto kino žvaigžde, knygų autoriumi, politiku ir verslininku.

Tačiau ką iš tikrųjų mes žinome apie šio žmogaus gyvenimą už ekranų? Kaip išsireiškė pats Arnoldas, „jei pagal mano gyvenimą būtų sukurtas filmas, niekas juo nepatikėtų“.

Vaikystė su naciu

Arnoldas Aloisas Schwarzeneggeris gimė 1947 metų liepos 30 dieną Austrijos Talo mieste, griežtų katalikų šeimoje. Jis augo nedideliame kaime, kurį buvo nuniokojęs Antrasis pasaulinis karas. Šeima gyveno skurdžiai, sename name be kanalizacijos, šaldytuvo ar telefono.

Jo motina eidavo iš ūkio į ūkį, prašydama sušelpti sviesto, cukraus ar grūdų. Jo tėvas – buvęs nacis, ir smurtauti linkęs alkoholikas, akivaizdžiai labiau mylėjęs savo vyresnį sūnų Meinhardą. Jis pravardžiavo Arnoldą „Pelenium“, nes šis buvo mažesnis ir silpnesnis. Arnoldas dažnai būdavo mušamas diržu ir keikiamas, kad nėra pakankamai stiprus ir sumanus.

Tiek Arnoldas, tiek jo brolis turėjo laikytis privalomos dienotvarkės. Jie keldavosi 6 val. ryte, kad atliktų buities darbus, ir pusryčius užsidirbdavo darydami pritūpimus. Kai visos užduotys ir namų darbai būdavo padaryti, tėvas siųsdavo juos į lauką tobulinti futbolo įgūdžių – net jei lauke siausdavo audra.

Sulaukęs 10 metų, Arnoldas pradėjo svajoti apie geresnę ir šviesesnę ateitį Galimybių žemėje. Jis sekdavo įvykių apžvalgas iš Amerikos ir regėdavo laimingus bei sėkmės sulaukusius žmones. Mokykloje skeptiškai nusiteikusiems bendramoksliams jis sakydavo, kad ketina išvykti į Ameriką.

Netikėtas posūkis

Arnoldo tėvas norėjo, kad jis taptų futbolininku, todėl berniukas nuolat treniruodavosi vietos futbolo klube. Tačiau Arnoldas puoselėjo kitokias svajones. Jo dievaičiu buvo tapęs kultūristas Regas Parkas, laimėjęs „Mr. Universe“ konkursą, vaidinęs filmuose ir Amerikoje sukūręs verslo imperiją. Arnoldas troško to paties.

Kai Arnoldui buvo 13 metų, futbolo treneris nusivedė jį į vietos sporto klubą. Paauglys susižavėjimo kupinu žvilgsniu spoksojo į svorių kilnojimo reikmenis ir pirmą kartą kilstelėjo štangą. Jis buvo pakerėtas. Jei Regas Parkas tokiomis treniruotėmis sugebėjo sulaukti šlovės, tą patį gali padaryti ir jis. Dabar jis jau turėjo planą laisvei: kultūrizmas, pergalė „Mr. Universe“ konkurse, kelionė į Ameriką, filmavimasis kine ir investicijos į verslą. Paprasta.

Dideliam tėvo nusivylimui, Arnoldas atsidavė kultūrizmui, o ne futbolui. Savo kambario sienas jis nukabinėjo kultūristų plakatais – jo motinai tai net sukėlė įtarimų, kad jis gali būti gėjus, ir ji nutempė jį pas gydytoją. Tačiau Arnoldo ryžtas buvo nepalaužiamas. Jis treniruodavosi tarsi išprotėjęs ir net tvyrant šalčiams sekmadieniais eidavo sportuoti į uždarytą stadioną. Kiekviena papildoma pastanga buvo žingsnis jo tikslo link.

Pirmosios pergalės

Būdamas 18-os, A. Schwarzeneggeris išėjo į Austrijos kariuomenę atlikti vienerių metų privalomos karinės tarnybos. Tačiau jis nesiliovė siekęs savo tikslo ir net buvo palikęs karinę tarnybą, kad galėtų dalyvauti „Mr. Europe“ jaunių konkurse. Šį konkursą jis laimėjo, bet buvo pasiųstas į karinį kalėjimą už dezertyravimą. Arnoldui tai nerūpėjo. Jis tapo nugalėtoju ir troško daugiau.

Per kitą kultūrizmo konkursą jis liko antroje vietoje, bet vėliau buvo išrinktas Geriausiu Europos kultūristu – šis titulas pelnė jam žmonių dėmesį. Tačiau jo tikslas buvo „Mr. Universe“ konkursas, kurį jis laikė bilietu į Ameriką. Taigi užbaigęs karinę tarnybą, 19 metų Arnoldas sėdo į pirmąjį savo lėktuvą ir išskrido į Londoną, kur vyko šis konkursas.

Laimėti jam nepavyko, bet vienam iš teisėjų Arnoldo raumenys padarė tokį įspūdį, jog jis pasisiūlė jį treniruoti. Arnoldas buvo palūžęs ir sutiko gyventi ankštuose teisėjo namuose virš vieno sporto klubo. Visus metus jis be paliovos treniravosi ir laukė kito „Mr. Universe“ konkurso. Šios pastangos nebuvo bevaisės: būdamas 20 metų, jis tapo jauniausiu kultūristu, laimėjusiu šį titulą.

Kino pramonės užkariavimas

Sulaukęs vos 21 metų, A. Schwarzeneggeris jau buvo išgarsėjęs kultūrizmo pasaulyje, taigi sekantis jo žingsnis buvo filmai Amerikoje. Jis susikrovė savo nedidelę mantą ir nusileido žemėje, apie kurią svajojo nuo 10 metų.

Arnoldas greitai tapo beribių ambicijų žmogumi. Savo protą jis lavino kartu su raumenimis ir Viskonsino universitete baigė tarptautinės kultūrizmo rinkodaros ir verslo administravimo studijas.

Būdamas 23 metų, jis tapo jauniausiu dalyviu, laimėjusiu konkursą „Mr. Olympia“ – šis rekordas jam priklauso iki šiol. Jis skynė pergales viename konkurse po kito, o uždirbtus pinigus investuodavo į verslą. Nesulaukęs nė 25 metų, A. Schwarzeneggeris jau buvo tapęs milijonieriumi, susikrovusiu turtą vien tik savo jėgomis.

Tačiau jo karjera kine nesiklostė taip sklandžiai, kaip jis planavo. Kiekvienas agentas ir aktorių atrankų vadovas jam pareikšdavo, kad jis kalba su pernelyg ryškiu akcentu, kad jo pavardė yra pernelyg ilga, o jo kūnas – pernelyg „neįprastas“. Laimė, jo pūpsantys raumenys patraukė Andy Warholo dėmesį – būtent jis pakvietė Arnoldą būti jo modeliu, o vėliau supažindino jį su garsiais kino pramonės atstovais.

Po kelių mėnesių Arnoldas gavo nedidelį vaidmenį filme „Hercules in New York“ („Heraklis Niujorke“). Jo anglų kalba buvo siaubinga ir jis negalėjo deramai ištarti savo teksto, todėl filmo kūrėjams teko jį dubliuoti. Tačiau šis vaidmuo jam reiškė kino karjeros pradžią. Jis pasirodydavo vis stambesniuose ir stambesniuose filmuose, kol galiausiai per „Auksinių gaublių“ apdovanojimus pelnė „Naujos metų žvaigždės“ prizą.

Skrydis į kino superžvaigždyną ir santuoka, atvedusi į politiką

Būdamas 30 metų, Arnoldas gavo lemtingą vaidmenį mokslinės fantastikos filme „Conan the Barbarian“ („Konanas Barbaras). Filmas tapo tikru hitu. Vėliau buvo sukurtas jo tęsinys, o tada sekė virtinė veiksmo filmų apie didvyrius, įskaitant „Commando“ („Komando“), „Total Recall“ („Viską prisiminti“) ir „Terminator“ („Terminatorius“).

A.Schwarzeneggeris dabar buvo pasaulinė žvaigždė, garsėjusi intensyvia jėga, giliu balsu ir stipriu kūnu. Jo kino karjera išgyveno pakilimą, o jo investicijos klestėjo. Nors jis niekada nesvajojo sukti į politiką, 1987 metais vedęs Johno F. Kennedy dukterėčią Marią Shriver jis pradėjo vis dažniau reikštis respublikonų sueigose.

Ankstyvajame 10-ajame dešimtmetyje Arnoldas vadovavo Prezidento fizinio lavinimo ir sporto tarybai ir tapo Raudonojo Kryžiaus ambasadoriumi. 2003 metų pabaigoje Arnoldas iškėlė savo kandidatūrą į Kalifornijos gubernatorius ir triuškinančia persvara užsitikrino šį postą. A. Schwarzeneggeris itin daug dėmesio skyrė aplinkosaugai ir pagarsėjo tuo, kad pasirašė pirmąjį Jungtinių Valstijų įstatymo projektą, pažabojantį šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas.

Jo nuopelnus šiame poste netrukus pradėjo temdyti žiniasklaidos skandalai. Jam taip pat sunkiai sekėsi pagerinti šios valstijos finansinę padėtį. Galiausiai Arnoldas užbaigė antrąją gubernatoriaus kadenciją su smukusiais reitingais ir nusprendė, kad politiniai vaidmenys yra ne jam.

Dabar 70 metų sulaukęs Arnoldas toliau mėgaujasi gyvenimu kaip kino žvaigždė, verslininkas ir aplinkosaugos aktyvistas. Jis aktyviai bendradarbiauja su sporto organizacija „Special Olympic“, skirta protinę negalią turintiems žmonėms, ir dalyvauja dešimčių kitų labdaros projektų veikloje. Po dešimtmečių, kai visą dėmesį skyrė tik sau, daugiau išminties įgavęs Arnoldas suprato, kad atėjo laikas duoti ir kitiems.

Nors A. Schwarzeneggerio istorija primena tipiškus praturtėjimo pasakojimus, o jo asmeninis gyvenimas tikrai nėra pavyzdinis, daugeliui žmonių jis iki šiol įkūnija amerikietišką svajonę. Nuo gyvenimo skurdžiame kaime iki šlovės Holivude ir už jo ribų, jo karjera yra solidi pamoka, kaip verta puoselėti didingas svajones ir sunkiai dirbti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)