Juk būtent jis pirmasis puolė gelbėti dar visai mažus vaikus nuo puikiai sugalvoto smegenų plovimo, nuo pat mažų dienų prijaukinančio vaikus prie alkoholio pakaitalų, kurie vėliu neabejotinai virsta tikru alkoholiu. Reakcija galbūt nebuvo visai tokia, bet džiaugtis tikrai yra dėl ko, kai bandoma uždrausti gėrimą, kuris neturėtų net egzistuoti. Deja...

Pasaulyje pirmaujame pagal suvartoto alkoholio kiekį, akivaizdu, kad kažkas Lietuvoje veikia nelabai gerai, o gal pernelyg gerai. Galbūt tai reklama, gal pasiūla ir prieinamumas, gal per mažas švietimas ar tiesiog pernelyg gilios alkoholio tradicijos, kurias labai anksti savo vaikams pradedame skiepyti patys. Rodome jiems pavyzdį ir net perkame alkoholio pakaitalus. Vaikiškas šampanas, produktas dėl kurio vaikai susikuria klaidingą iliuziją apie alkoholį, produktas, kuris turi įtakos vėliasniam vaikų požiūriui į alkoholį ir kad ir kaip juokingai skambėtų – veda į priklausomybę.

Vaikai paragavę tokių šauniai atrodančių, skanių burbuliukų nekantrauja sulaukti pilnametystės, tiksliau momento, kada galės paragauti to tikro, dar labiau burbuliuojančio, dar skanesnio ir geresnio šampano. Bent jau taip aiškina Kembridžo ar Oksfordo profesoriai, taip aiškino ir daugelis Europoje sudarytų komisijų, tyrusių gėrimo poveikį vaikams.

Bet ką viską žinančiam lietuviui reiškia Europa ir universitetų profesoriai su savo išvadomis, ką reiškia „Disney“, po tokių išvadų uždraudusi bet kuriai vaikiškų gėrimų kompanijai ant etikečių naudoti „Disney“ sukurtus personažus. Lietuviai juk turi kur kas svaresnių argumentų, tiesa, visi faktai dažniausiai apsiriboja ministro Verygos asmeniu. Kad ir kaip žmonės nenori sutikti su neabejotinai garsiausiu Lietuvos sveikatos ministru, kad ir kaip trokšta jam prieštarauti, deja, kaip sustoję laikrodžiai karts nuo karto rodo teisingą laiką, taip ir ponas Veryga, dažnokai šaudęs pro šalį, šįkart pataikė tiesiai į problemos viduriuką.

Nors patys vaikai žinią dėl gresiančių draudimų sutiko taikiai, tėvai yra pasiruošę griebti fakelus, šakes ir grėblius, pasiruošę ginti savo vaikų teises, nors tos teisės galbūt veda ir į alkoholizmą. Sunku įniršusiems tėvams išaiškinti, kad čia jiems, dėl jų ir jų vaikų ateities. Sunku išaiškinti, nes patys šventai tiki tuo mistiniu stebuklingu gėrimu, kuris po sunkių, pilnų streso darbo valandų neva padeda atsipalaiduoti, ko gero, tėvai patys neįsivaizduoja gyvenimo be alkoholinių gėrimų, kurie „stebuklingai“ visas šventes paverčia neišpasakytai smagiomis, laidotuves – liūdnomis, o sporto varžybas – geromis.

Vaikai turėtų nuo mažens žinoti, kad tikrasis alkoholio veidas tai ne gražiai papuoštas butelis ir šauniai šaunantis kamštis, o prasmirdęs, praradęs bet kokią savigarbą, po šiukšlines besikuičiantis benamis, kuris už lašą to stebuklingo gėrimo padarytų bet ką. Parodykite savo vaikams, tuo pačiu ir pažiūrėkit patys, į šeimas, kuriose per jūsų pačių savo vaikams brukama gėrimą, pamiršta net savo mažamečius vaikus.

O jei jau vaikų tėvai taip įsitikinę, kad vaikiškas šampanas nekenkia jaunoms vaiko smegenų rievelėms, tai gal reiktų pakovoti ir už vaikiškas cigaretes, vaikiškus kazino, galbūt vaikiškų kanapių suktinukes ar net per filmus šimtus kartų matytus baltus miltelius, kurie taip madingai traukiami į nosį.

Turbūt tiesa – alkoholis ne narkotikas, juk nei vienas narkotikas neiššardė tiek daug šeimų, kiek tai padarė alkoholis, nei vienas narkotikas nesukėlė tiek ligų, kiek jų sukėlė alkoholis ir nei vienas narkotikas nenužudė tiek žmonių, kiek jų nužudė alkoholis.

Niekaip nesuprantu, kodėl suaugę žmonės, žinodami riziką, nuo mažens bruka savo vaikams gėrimą, kuris ateityje galbūt sugriaus jiems gyvenimą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.