Pamirškite Grisvoldus, Simpsonus ir Adamsų šeimynėlę – keisčiausia šiame sąraše yra Didžiosios Britanijos karališkoji šeima.

Karalienė Elžbieta II ir jos šeimos nariai privalo laikytis griežtų taisyklių ir tradicijų. Kai kurios iš jų yra stačiai keistos.

Jokių krevečių ar omarų

Bakingamo rūmuose dirba 10 šefų, bet egzistuoja keli produktai, kurių jie negali naudoti. Pavyzdžiui, karališkoji šeima savo noru nevalgo jūros gėrybių, kad nekiltų apsinuodijimo maistu grėsmė.

Karalienė taip pat visiškai nevalgo česnakų, teigia buvęs Bakingamo rūmų šefas Darrenas McGrady.

„Mes niekada negalėdavome karalienės patiekalams naudoti česnakų, nors princui Philipui jie patinka“, - pasakojo jis „The Daily Mail“.

„Jei būdavome Balmorale, o ji būdavo išvykusi, tuomet mes ant jo kepsnio užspausdavome česnakų. Tačiau jei karalienė sėdi prie stalo, patiekaluose negali būti jokių česnakų“.
„Ji buvo auklėjama, kad valgyti česnakus nedera – jei kitą dieną tavęs laukia priėmimas, juk nenorėsi, kad nuo tavęs sklistų česnakų kvapas. Tai buvo laikoma antisocialiniu bruožu“.

Vakarienė su karaliene

Nedaugeliui iš mūsų kada nors pasitaikys galimybė vakarieniauti su karaliene. Tačiau jei kartais taip nutiktų, štai ką turite žinoti: negalima valgyti toliau, jei karalienė jau pavalgė.

Ši taisyklė galioja jau seniai ir per karalienės Viktorijos valdymą 1837 – 1876 metais keldavo nemažai problemų.

Karalienė Viktorija, švelniai tariant, apetitu nesiskųsdavo ir savo patiekalus sukirsdavo taip greitai, jog jos svečiai dažniausiai nespėdavo pavalgyti.

Tačiau karalienė Elžbieta II yra supratingesnė, pažymi BBC. 92 metų monarchė visada palieka lėkštėje šiek tiek maisto, kad kiti svečiai turėtų pakankamai laiko užbaigti savo patiekalus.

Gedulo drabužiai

Kai tik karališkosios šeimos nariai išvyksta į užsienį, jų lagaminuose visuomet turi būti gedulo drabužių.

Jiems privaloma gabentis juodus drabužius, kad turėtų kuo apsirengti, jei būnant užsienyje numirtų kuris nors karališkosios šeimos narys.

Karalienė Elžbieta II pažeidė šią taisyklę, kai 1952 metais su princu Philipu lankėsi Kenijoje. Staiga mirus karaliui Jurgiui VI, ji turėjo laukti į Londoną grįžusiame lėktuve, kol jai bus pristatyti derami gedulo drabužiai.

Gal galima jūsų autografą?

Jei kada nors susidurtumėte su karališkosios šeimos nariu ir neturėtumėt po ranka kameros asmenukei, jums veikiausiai kiltų pagunda paprašyti bent autografo. Tačiau būkite pasirengę neigiamam atsakymui.

Karališkosios šeimos nariams saugumo sumetimais draudžiama dalyti autografus – priešingu atveju padidėtų tikimybė, kad jų parašai bus suklastoti.

Princas Charlesas autografo prašytojams dažniausiai atsako: „Atleiskite, jie man neleidžia to daryti“. Tačiau kartą 2010 metais jis pažeidė karališkąjį protokolą.

Kornvalio grafystėje per susitikimą su žmonėmis, kurių namai nukentėjo nuo potvynio, vienas žmogus paprašė princo Charleso autografo.

„Charlesas probloškė savo sargybinius, paprašydamas jų surasti popieriaus, ir jie tai padarė“, - „The Daily Mail“ pasakojo vienas fotografas.

„Tuomet vienam detektyvui laikant segtuvą, Charlesas išsitraukė savo karališkąjį parkerį ir ant to popieriaus užrašė: „Charlesas 2010“.

„Šie žmonės buvo apimti nevilties, nes prieš pat Kalėdas prarado visą savo turtą, bet per karališkąjį vizitą gavo negirdėtą suvenyrą“.

Vėlyvi vakarai

„The Sun“ rašė, kad karališkosios šeimos nariams, leidžiantiems laiką su karaliene, nevalia eiti gulti anksčiau už pačią karalienę.

Tik tuomet, kai karalienė Elžbieta II nueina miegoti, į lovas gali traukti ir visi kiti asmenys.
Tačiau vienas iš asmeninių karalienės sekretorių, seras Williamas Heseltine`as teigė, kad viena karališkosios šeimos narė atsisakė paklusti šiai tradicijai.

„Princesei Dianai ilgi karališki vakarai būdavo tikra kančia“, - pasakojo jis „The Sun“.
„Visiems valandą ar ilgiau tekdavo sėdiniuoti svetainėje ir šnekučiuotis. Niekas nedrįsdavo eiti miegoti, kol to nepadarė karalienė“.

„Tačiau Diana griebdavosi tokio kraštutinumo, jog atsiprašydavo ir nueidavo miegoti, nors eiti gulti anksčiau už karalienę buvo laikoma nederamu elgesiu“.

Skraidymas su šeimos nariais

Karališkojoje šeimoje galioja nerašyta taisyklė, kad dviem sosto įpėdiniams negalima skristi tuo pačiu lėktuvu.

Kad būtų išsaugota paveldėjimo linija, sosto įpėdiniai skraido atskirai – tam atvejui, jei vienas iš lėktuvų patirtų aviakatastrofą.

Tačiau per pastaruosius penkerius metus šios neoficialios taisyklės nesilaikoma taip griežtai. Princas Williamas, kuris yra antras eilėje į sostą, jau daug kartų skrido kartu su savo sūnumi, princu George`u, kuris eilėje į sostą yra trečias.

Lemiamą žodį, ar du sosto įpėdiniai gali skristi tuo pačiu lėktuvu, taria karalienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)