„Pažadėti sprendimai yra žingsnis teisinga kryptimi, bet vis dar lieka nemažai skeptiškumo“, – sakė DIHK pramonės ir prekybos rūmų prezidentas Ericas Schweitzeris.

Savo ruožtu Vokietijos pramonės federacijos (BDI) vadovas Dieteris Kempfas gyrė proveržį JAV-Europos Sąjungos (ES) prekybos derybose bei jas pavadino „svarbiu santykių atšilimo ženklu“, bet pabrėžė, kad dabar atėjo laikas imtis realių veiksmų.

Po derybų su J. C. Junkeriu trečiadienį D. Trumpas sakė, kad lyderiai sutiko pradėti „naują santykių fazę“ bei siekti panaikinti prekybos barjerus.

Tačiau kai kurie analitikai tvirtina, kad susitarimams trūksta konkretumo. Jie pabrėžia, jog nė viena šalis atskirai nepaminėjo automobilių sektoriaus, nors Vokietijos automobilių pramonės asociacijos (VDA) vadovas Bernhardas Mattesas pasidžiaugė, kad šalims pavyko išvengti žalingų muitų automobiliams.

„Dabar svarbiausia yra greitai įgyvendinti šį susitarimą bei pradėti derybas“, – sakė jis.

Kiti ekspertai kalbėjo panašiai.

„Tai dar nėra reali sutartis, bet tai yra žingsnis tolyn nuo bedugnės“, – J. C. Junckerio ir D. Trumpo derybas apibendrino „Berenberg Bank“ vyriausiasis ekonomistas Holgeris Schmiedingas.

Diskusijų baigtimi džiaugėsi ir Vokietijos vyriausybė – užsienio reikalų ministras Heiko Maasas sako, kad susitarimas rodo vieningos ES galią.

„Europa vakar parodė, kad ji nebus padalinta. Mes taip pat pamatėme, jog jei Europa bus vieninga, mūsų žodžiai turės svorį. Tada galime kaip lygūs ir su pasitikėjimu kalbėtis su visais“, – tviteryje rašo H. Maasas.

Tuo tarpu ekonomikos ministras Peteris Altmaeiris (Pėteris Altmajeris) trečiadienio vakarą gyrė JAV-ES planą bei vadino jį „protrūkiu... kuris gali padėti išvengti prekybos karo ir išgelbėti milijonus darbo vietų“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją