Komisija iš pradžių buvo numačiusi derinti 5 mln. eurų investicijas į projektą 2018 ir 2019 metais, tačiau trečiadienį komisijos Šilumos kainų ir investicijų skyrius pateikė alternatyvą. Pagal ją išpirkti katilinę iš vienintelės nepriklausomos šilumos gamintojos Kupiškyje – bendrovės „Simega“ – „Panevėžio energija“ turėtų ne už 1,8 mln. eurų, bet už 190 tūkst. eurų.

„Investicijos alternatyva Nr. 2 yra optimalus šilumos tiekimo saugumo ir patikimumo užtikrinimo Kupiškio mieste sprendimas“, – rašoma komisijos pažymoje.

Išpirkus katilinę planuojama jos rekonstrukcija. Kaip ir „Panevėžio energijos“ planuose, taip ir antrojoje alternatyvoje tam numatomi 3,2 mln. eurų.

Pasak komisijos, finansuojant projektą 53 proc. būtų paskolos lėšos, 47 proc. – Europos Sąjungos struktūrinių fondų pinigai (50 proc. dalimi iš ES fondų lėšų finansuojama rekonstrukcijos suma).

Pirmoji projekto alternatyva – statyti naują 16 megavatų galios biokuro katilinę Kupiškyje – būtų brangiausia, ji kainuotų 7 mln. eurų.

Pasak komisijos, „Simega“ pernai spalį informavo „Panevėžio energiją“ ketinanti nutraukti šilumos gamybą ir pasiūlė pirkti jos turtą.

„Simegos“ direktorius Zenonas Bražys BNS teigė, kad veikla Kupiškyje tampa nuostolinga.

„Savininkai galbūt geriau atskleistų tas priežastis, bet, mano manymu, kainos patvirtinimas paskutinis mums nelabai (naudingas – BNS)“, – BNS sakė Z. Bražys.

Kainų komisija pernai rugpjūtį „Simegai“ 3 metams nustatė bazinę – 2,32 ct/kWh (be PVM) – šilumos kainą – penktadaliu mažesnę nei prašė bendrovė.

„Panevėžio energija“ liepą skelbė į regiono šilumos ūkį planuojanti investuoti daugiau kaip 30 mln. eurų.

„Panevėžio energija“ gamina ir tiekia šilumą, karštą vandenį Panevėžio, Pasvalio, Rokiškio, Kupiškio, Kėdainių, Zarasų miestų ir rajonų vartotojams.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)