Šis 36 metų vyras yra Artūras Suruda. Jis 2016 m. buvo įtariamas rinkėjų papirkinėjimu. Tai yra, kad 2015 m. vasarį nuo parduotuvės „Žibutė“ Lentvaryje paėmė, nuvežė į rinkimų apylinkę Trakų rajono savivaldybės pastate keturis žmones, ir už 10 eurų atlygį nurodė balsuoti už Liberalų sąjūdį ir įrašyti balsavimo biuletenyje skaičius 1, 11, 6. A. Suruda dėl jam inkriminuojamos nusikalstamos veikos kaltu prisipažino visiškai.

Jis prokurorams aiškino, kad yra nepartinis, bet norėjo, kad laimėtų Liberalų sąjūdis dėl asmeninių simpatijų. Prokurorams aiškino, kad labai gailisi, supranta, kad blogai pasielgė, žadėjo pasidaryti išvadas.

Dar daugiau įdomių detalių atskleidžia liudytojos parodymai. T. S. prokurorams pasakojo, kad 2015 m. vasario 25 d. buvo namuose. Tada atėjo jos tėtis ir pasakė, kad yra laisva vieta važiuoti balsuoti, nes jis žinojo, kad ji ruošiasi važiuoti į Trakus, nes reikėjo į „Sodrą“.

Moteris sakė, kad ir šiaip būtų planavusi vakare su mama važiuoti, nes sekmadienį turėjo kitų planų. Bet apsirengė, išėjo į koridorių ten sutiko savo kaimyną. Pradėjo kalbėtis, kaimynas pasakė, kad bus automobilis, kuris juos nuveš į Trakus.

Jiedu nuėjo prie parduotuvės „Žibutė“. Ten jau stovėjo apie septynis žmones ir laukė. Moteris su kaimynu atsistojo nuošalyje. Iš parduotuvės išėjo kažkoks Vaidas, ir sužinojęs, kad jos kaimynas rengiasi balsuoti, pasakė, kad turės balsuoti už Rudelienę. Ši moteris teigia siūlytų 10 eurų neėmusi.

T.S. Atpažino A. Surudą kaip asmenį, kuris automobiliu ją vežė iš Trakų ir siūlė pinigus.

Moters kaimynas liudijo, kad važiuojant vairuotojas kažkam skambino ir sakė, kad po reiso reikės susitikti su Henriku, aptarinėjo kaip kitam vairuotojui sekasi vežti ir kur stovi policija.

Pažinčių voratinklis

Henrikas Rudelis yra UAB „Rumida“, kurioje iki šiol tebedirba A. Suruda, vadovas. Jo mama, Danė Rudelienė, vadovauja Trakų rajono savivaldybės Ekonominės analizės, finansų ir biudžeto skyriui. O žmona, Edita Rudelienė, yra Trakų rajono merė. Ji savo deklaracijoje Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) yra nurodžiusi, kad jos sutuoktinis yra UAB „Rumida“ savininkas, o ši įmonė dalyvauja Trakų rajono savivaldybės administracijos ir kitų biudžetinių įstaigų skelbiamuose viešųjų pirkimų konkursuose.

Gegužės pabaigoje portalui Alfa.lt liudiję keli verslo atstovai, kurie panoro likti anonimais, teigė, kad kai kurios bendrovės, laiminčios Trakų rajono savivaldybės administracijos ar savivaldybės bendrovių skelbiamus viešuosius konkursus, turi išpildyti vieną sąlygą – statybos darbams pirkti medžiagas iš bendrovės „Rumida“, kurios vadovas yra merės vyras. Pati E. Rudelienė tai neigė.

Tinklapio Rekvizitai.lt duomenimis, 2012 metais UAB „Rumida“, dalyvavo 1 viešajame pirkime, tačiau jo nelaimėjo. 2017 metais įmonė dalyvavo 3 viešuosiuose pirkimuose, ir laimėjo visus.

Trakų r. Senųjų Trakų Kęstučio pagrindinė mokykla pirko paslaugų už 58 tūkst. 670 eurų, o viešoji įstaiga Trakų ligoninė – už 12 tūkst. 14 eurų.

Tikina, kad istorija nesusijusi su mere

Pats A. Suruda DELFI teigė, kad balsų pirkimo istorija neturi nieko bendro su mere, ir vadina ją didžiausia savo gyvenimo klaida.

„Ta istorija, apie kurią rašote, neturi nieko bendro su mere. Ta mano iniciatyva buvo didžiausia mano gyvenimo klaida, kurios net nenoriu prisiminti“, – teigė A. Suruda.

Edita Rudelienė, Virginijus Komskis

Trakų rajono savivaldybės merė neneigia pažįstanti A. Surudą, tačiau apie balsų pirkimo istoriją teigė išgirdusi tik iš gandų.

„A. Surudą, kaip ir daug kitų Trakų rajono žmonių, pažįstu. Apie Jūsų minimą bylą esu girdėjusi gandų iš buvusių partiečių lentvariečių, bet nežinau, ar tokia byla išties buvo ir jei buvo, koks jos turinys. Niekada nedalyvavau jokiuose balsų pirkimuose“, – sakė E. Rudelienė.

Merė paaiškino, kad nei ji, nei jos anyta nedalyvauja viešųjų pirkimų komisijų veikloje.

„Kaip ne kartą viešai minėjau, nedalyvauju jokių viešųjų pirkimų komisijų darbe. Mano anyta taip pat nėra jokių viešųjų pirkimų komisijų narė. Puikiai suvokiu deklaruotą galimą interesų konfliktą, todėl esu visiškai nusišalinusi nuo visų sprendimų, kurie gali turėti įtakos mano vyro įmonės veiklai“, – teigė E. Rudelienė.