Tokių įmonių atstovai teigia, kad namų tvarkymo paslaugos tapo itin populiarios, todėl nuolat tenka didinti darbuotojų gretas.

Tai toli gražu jau nebėra turtuolių užgaida, vis dažniau namų tvarkytojo pageidauja vidutinė dirbanti šeima. Tam įtaką daro ne tik laiko trūkumas, bet ir augančios pajamos.

Vis dėlto toks nenoras dirbti viršvalandžius, plušant namie, turi savo kainą, o už standartinio 3 kambarių buto tvarkymą keturis kartus per mėnesį tenka suploti daugiau nei 100 eurų.

Sunku prisiprašyti į namus

„Skubiai reikalinga namų tvarkytoja“, „Reikalinga namų tvarkytoja 3 dienas per savaitę Kaune“, „Ieškome namų tvarkytojos nuosavam dideliam namui atlikti namų ruošos darbus (tvarkymas, skalbimas, lyginimas, kiemo šlavimas, kartais maisto gaminimas) taip pat sezoninius darbus (langų plovimas). Pilnai darbo savaitei. Turinti patirties tvarkant nuosavus namus. Amžius iki 50 metų“, – tai tik keletas skelbimų iš skelbimų portalų.

Tačiau ieškoti namų tvarkytojo per skelbimus išdrįsta ne visi. Ne vieną tvarkytoją jau turėjusi Raminta sako, kad tvarkytojų visada ieško prašydama pažįstamų rekomendacijų.
Namų tvarkytoja

„Man apskritai buvo labai sunku priimti šį sprendimą, nes į savo namų vidų – itin intymią erdvę turiu įsileisti svetimą žmogų, kuris matys mano buitį, gyvenimą, drabužius, galės atidaryti stalčius, kompiuterį. Tai labai privatūs dalykai“, – pasakojo ji.

Vis dėlto beprotiškas gyvenimo tempas, pradėtos studijos, kurias reikia derinti su darbu, pykčiai su sutuoktiniu, padėjo apsispręsti.

„Net mano santykiai su vyru pagerėjo, nes nustojome vienas kitą kaltinti, kas neišvalė dulkių, kas – neišsiurbė grindų. Tačiau šiaip su namų tvarkytojom labai sunku, toks jausmas, kad kartais greičiau ir lengviau susitvarkyti namus pačiai, negu prisiprašyti, kad ateitų į namus.

Iš pradžių bandėme susitarti su tvarkytoja, kad ateitų kas savaitę, tačiau paskui atsisakėme, nes būdavo labai sunku surasti laiką, kada ji galėtų ateiti. Supratau, kad namų tvarkytojos turi labai daug užsakymų, atrodo, kad ne jos paskui mus laksto, o mes paskui jas“, – negailėjo kritikos.

Už vieną kelias valandas trunkantį sutvarkymą Raminta tvarkytojai moka 20 eurų, tačiau visada palieka arbatpinigių.

Per tokį eilinį apsitvarkymą darbuotoja nuvalo dulkes, išsiurbia namus, išplauna grindis, aptvarko virtuvę.

Norint namų generalinio tvarkymo, kada būtų išplauti visi langai, iššveista vonia, sienos, spintų viršus, atitraukti baldai ir išvalomas purvas už jų, reikia pakloti virš 100 eurų.

Augančios pajamos skatina ieškoti, kas sutvarkytų namus

Namų tvarkymo įmonės „Ponios Frekenbok namai“ administratorė Inesa Jurevičienė patvirtino, kad ši paslauga sparčiai populiarėja, o išaugęs susidomėjimas buvo juntamas jau prieš dvejus metus.

„Sakyčiau, kad žmonės tampa labiau sąmoningi. Mamos, studentai, viengungiai pajuto, kad neverta atidavinėti savaitgalių tvarkymuisi, kai kažkas iš to gali uždirbti, o tu gali savo energiją ir laiką paskirti kitur“, – sakė ji.

Įmonėje dirba 15 darbuotojų. Dažniausiai viena darbuotoja per visą dieną išvalo vieną namą arba du butus. Anot I. Jurevičienės, tokio krūvio darbuotojui yra per akis. Daugiau dirba tik tvarkytojai, išsiėmę verslo liudijimus, patys mokantys mokesčius už save ir norintys sutvarkyti kuo daugiau būstų per dieną.

„3 kambarių butą sutvarkyti užtrunka apie 3,5 val., ilgiau dirbančiam žmogui, kruopštesniam – 4 val.

Tokius darbuotojus žmonės labai mėgsta, tačiau juos rasti labai sunku, nes jie ne kala pinigą, o dirba iš širdies“, – pasakojo I. Jurevičienė.

Tuo metu namų tvarkymo įmonės „Balti namai“ įkūrėja Toma Šokelė teigia tikrą paklausos bumą pastebėjusi šių metų pavasarį.

„Žmonės lekia, bėga, skuba, rūpinasi vaikais, namams nebeturi laiko, todėl prašo pagalbos arba dirba viršvalandžius namie. Manau, kad įtakos turi ir išaugusios žmonių pajamos, nes tai tikrai nėra pirmos būtinybės paslauga, bet kurios nebūtų galima gyventi“, – svarsto ji.

Įmonėje dirba 5 darbuotojos, kurios tvarko tik namų vidaus išorę. Dėl to įmonė kartais sulaukia nepatenkintų klientų atsiliepimų.

„Kai kurie turi tam tikrą susiformavusį požiūrį į tvarkytoją ir nori, kad namai būtų sutvarkyti nuo – iki, todėl įsivaizduoja, kad bus sutvarkyti stalčiai, lentynos, spintos.

Mes to nedarome, ir klientams visada stengiuosi tai išaiškinti. Tvarkome tik išorinius paviršius, į vidų nelendame, nes mums tikrai nereikia žinoti, ką žmogus valgo, kiek drabužių turi spintoje, batų porų“, – pasakoja T. Šokelė.

Paslauga nepigi

Abiejų tvarkymo įmonių atstovės pripažino, kad rasti gerų tvarkytojų – tikras iššūkis, mat pasiūla nespėja su paklausa.

„Nuolat ieškome pastiprinimo, tačiau rasti gana sudėtinga, emigracijos problema liečia kaip reikiant. Žmonės vis dar išvyksta, ir tai mums yra didžiulis minusas, nes kaip įmonė mes nei su klientais, nei su darbo krūviais problemų neturime, turime tik su tinkamų darbuotojų radimu“, – sako T. Šokelė.

I. Jurevičienė pažymi, kad su darbuotojų atranka reikia būti itin atsargiems, mat naujas darbuotojas turi būti patikimas, turintis rekomendacijų, kad netektų raudonuoti prieš klientą, mokantį nemažus pinigus už paslaugą.
Dulkių valymas

Remiantis įmonės sudaryta skaičiuokle, standartinio apie 70 kv. m trijų kambarių buto sutvarkymas turėtų kainuoti apie 31 eurą tvarkant kartą per savaitę.

50 kv. m buto tvarkymo kaina mažesnė 5 eurais, o didesnių apartamentų buto, kurio plotas apie 100 kv. m, tvarkymas siekia 40 eurų.

Namo tvarkymas – brangesnis. Nedidelio 80 kv. namo valymas, tvarkant vieną kartą per savaitę, atsieis apie 40 eurų, tačiau dvigubai didesnio – 150 kv. m namo tvarkymas kainuos ne ką daugiau – 45 eurus.

Tuo metu įmonė „Balti namai“ taiko valandinį mokestį. Valandos kaina, kai darbuotojui užtrunka būstą sutvarkyti iki 3 valandų, – 15 eurų. Kai užsakomos trys ir daugiau valymo valandos, viena valanda klientui atsieina 12 eurų.

„Populiariausia paslauga yra namų tvarkymas 2 kartus per mėnesį. Tvarkymo kaina priklauso laiko, t. y. nuo to, kiek reikia sutvarkyti, kiek gyvena gyventojų, yra augintinių, koks namų užstatymas, ar daug daiktų, baldų – viskas susideda“, – sako T. Šokelė.

Įmonės paskaičiavimais, iki 50 kv. m butą užtrunka sutvarkyti 2–3 val. ir kainuoja 30–36 eurus. 50–70 kv. m butui reikalingos 2,5 – 3,5 val. ir 37,5–42 eurai iš kliento kišenės.

Didesnio būsto, siekiančio 70 – 100 kv. m, sutvarkymas užtrunka nuo 3 iki 5 valandų, kaina – 36–60 eurų.

Generalinis tvarkymas kainuoja kur kas brangiau. Už vieną kartą klientai turi sumokėti virš 100 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (376)