Turto draudimo kompanija „Perpetual Guardian“ išpublikavo du mėnesius trukusio eksperimento rezultatus, informuoja CNN. Visi darbuotojai teigė, kad viena diena sutrumpėjus darbo savaitei, pajuto didesnį produktyvumą, geresnį balansą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo, pastebėjo patiriantys mažiau streso.

Nuo kovo pradžios iki balandžio pabaigos trukusio eksperimento metu 240-iai darbuotojų mokėjo tiek, kiek už penkias darbo dienas. Tyrimą atliko ne įmonės tyrėjai.

„Tai buvo teorija, kurią norėjau išbandyti, nes troškau sukurti geresnes sąlygas savo komandai, – CNN teigė „Perpetual Guardian“ prezidentas Andrew Barnesas. – Jaučiuosi dėkingas, kad komanda sutiko, jie pranoko drąsiausias mano svajones.“

Pernai metų tyrime tik 54 proc. respondentų jautėsi išlaikantys balansą tarp asmeninio gyvenimo ir darbo. Po eksperimento taip manančių žmonų padaugėjo net iki 78 proc. Darbuotojų streso lygis sumažėjo 7 proc., o jų atsidavimas darbui padidėjo maždaug 20 proc., parodė tyrimai.

Vieno iš eksperimento sumanytojų, Oklando technologijų universiteto tyrėjo Jarrodo Haaro teigimu, eksperimento sėkmę lėmė darbuotojų indėlis.

„Jiems suteikė laisvę perkurti daugelį dalykų. Eksperimentas galėtų būti modeliu kitoms darbovietėms ir tapti revoliucingu darbo būdu“, – pabrėžė jis.

A. Barneso teigimu, darbuotojai mažiau laiko naršo po socialinius tinklalapius ir pan. Vienas darbuotojas netgi sakė darbo metu nustojęs skaityti žmonos elektroninius laiškus apie buto paieškas.

„Kodėl man nemoka pagal rezultatus? Kodėl moka už biure praleistas dienas?“ – klausė A. Barnesas.

Darbuotojai pateikė pasiūlymų, kaip matuoti produktyvumą – pavyzdžiui, pastatyti mažą vėliavėlę ant stalo, jei žmogus nenori būti trukdomas.

Eksperimentas reikšmingas Naujajai Zelandijai, kurioje, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenimis, darbo produktyvumas mažokas, lyginant su kitomis šalimis.

A. Barnesas pasiūlė savo kompanijos valdybai visam laikui palikti keturių darbo dienų savaitę. Jis mano, kad tai galėtų tapti pavyzdžiu įvairioms įmonėms visame pasaulyje.

„(Eksperimentas parodė), kad tampi motyvuota, energinga, skatinama, ištikima darbo jėga. Statistiniai duomenys rodo, kad mano darbuotojai nuoširdžiai didžiuojasi kompanija, kurioje dirba, nes jie yra jai svarbūs“, – pabrėžė kompanijos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)