JAV prezidentas Donaldas Trumpas pradėjo prekybos karą, įvesdamas tarifus dešimčių milijardų JAV dolerių vertės Kinijos importui bei tarifus plienui ir aliuminiui iš Europos Sąjungos, Kanados ir Meksikos.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Indijos premjeras Narendra Modi dalyvaus metinio trijų dienų susitikimo atidaryme Johanesburge trečiadienį.

Šį mėnesį Kinija pareiškė, kad sieks sustiprinti bendradarbiavimą su kitomis besivystančiomis šalimis, pavyzdžiui, BRICS grupe. Tokiomis priemonėmis bus bandoma pasipriešinti „prekybos protekcionizmui“.

Kinija pirmadienį atmetė D. Trumpo kaltinimus, kad ji manipuliuoja juaniu ir suteikia savo eksportuotojams pranašumą. Pekino teigimu, Vašingtonas „linkęs provokuoti prekybos karą“.

D. Trumpas pareiškė esąs pasirengęs įvesti tarifus 500 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui ir skundėsi, kad Kinijos prekybos perteklius su Jungtinėmis Valstijomis pasiektas dėl nesąžiningo manipuliavimo valiuta.

BRICS grupė atstovauja didžiausioms besivystančioms ekonomikoms, bet jai sunku susitarti dėl vieningos pozicijos. Šalių ekonomikos augimo rodikliai taip pat gerokai skiriasi. Analitikų teigimu, JAV prekybos politika gali paskatinti BRICS atsinaujinimą ir suteikti galimybę pakeisti pasaulio prekybą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją