Kaip įsirengti pakeltą lysvę

Pasirinkite žemės plotelį, kuriame įrengsite pakeltą lysvę.

Rekomenduojamas lysvės plotis – 100–130 cm. Jis turi neviršyti rankos ilgio, kitaip dirbti bus nepatogu. Lysvės ilgis priklausys nuo Jūsų norų ir žemės ploto.

Pasigaminkite lysvės dydžio dėžę iš lentų, rąstų, medžio kuolų, plytų ar stogo dangos. Ji turi būti patvari. Tokioje dėžėje bus patogu sluoksniais supilti reikiamas medžiagas, ji atliks ir apsauginę funkciją.

Žemę nukaskite maždaug iki 25–35 cm gylio. Lysvė turi iškilti 80–90 cm virš dirvos paviršiaus. Jei planuojate ravėti, purenti atsisėdę, ji gali būti kiek žemesnė. Iškastos duobės šonines sienas išklokite plastikine medžiaga – drėgmė mažiau garuos, žemė taip greitai neišsausės.

Supilkite lysvės sluoksnius

Viršutinis sluoksnis

Daržo žemė, sumaišyta su kompostu

Tarpiniai sluoksniai

Kompostas (gali būti nevisiškai supuvęs)

Žolė, lapai

Buitinės organinės atliekos, mėšlas

Smulkintos medžių šakos, šaknys, žievė

Apatinis sluoksnis

Stambios medžių šakos, šaknys, žievės ir kitos medienos atliekos


Kiekvieną sluoksnį gerai suspauskite – lysvė mažiau susmuks.

Pakeltų lysvių privalumai


*Pakeltose lysvėse daržovės auga geriau nei paprastose, o derlius paprastai būna 2–3 kartus gausesnis.

*Šiluma, išsiskirianti yrant organinėms medžiagoms, kyla iš apačios į viršų ir skatina šilumamėgių daržovių klestėjimą. 5–8° C aukštesnė žemės temperatūra pailgina jų vegetacijos laiką iki 6 savaičių.

*Prie pakeltos lysvės beveik nereikia lenktis, galima dirbti sėdint, todėl joje pasodintus augalus gali prižiūrėti vyresni žmonės ir neįgalieji.

*Kasmet susikaupusias sodo atliekas galite kompostuoti. Juk lysvę kompostu praturtinti reikės kiekvieną pavasarį.

*Sutaupysite vietos – daržoves šiose lysvėse galima pasodinti anksčiau.

*Lysvių neniokos katės ir šunys. Niekas nenumindžios kraštų.

Įvertinkite ir trūkumus

Karštais vasaros mėnesiais paaukštintos lysvės išdžiūsta greičiau nei paprastos, todėl jas reikia gausiau laistyti.

Pelės ir kurmiai tokias lysves taip pat labai mėgsta. Nuo šių gyvūnėlių iš dalies padės apsisaugoti lysvės šonuose išklota medžiaga. Be to, dar galima padaryti metalines groteles.

Pakeltai lysvei įrengti prireiks daugiau pastangų ir laiko nei paprastai lysvei.

Kasmet reikės laikytis plano: pirmaisiais metais sėti tik daug maisto medžiagų sunaudojančias daržoves (pomidorus, kopūstus, česnakus, agurkus, cukinijas ir kitus), vėliau – mažai maisto medžiagų reikalaujančius augalus (salotas, špinatus).

Kaip apsodinti pakeltą lysvę

Pakeltoje lysvėje daržovės auginamos maždaug 3–4 metus. Per tiek laiko suyra visi sluoksniai. Geriausia pakeltas lysves įrengti iš rudens arba ankstyvą pavasarį. Tarp pagrindinių daržovių rekomenduojama sėti prieskonines žoleles. Jos atbaidys kenkėjus. Ypač dera: pomidorai su petražolėmis, morkos su svogūnais, salotos su ridikėliais, agurkai su krapais.

Pakeltoje lysvėse galima sodinti ne tik daržoves, bet ir kitus augalus, išskyrus medžius, krūmus ir aukštas gėles. Jei nusprendėte įveisti darželį, viduryje sodinkite aukštesnius augalus, iš šonų – žemesnius.