Populiariausias nugvelbiamas daiktas – rašiklis, antroje ir trečioje vietoje atitinkamai pieštukas ir sąvaržėlė, rodo statistika. „Atrodytų, kad tai tik smulkūs daiktai, bet skaičiuojama, kad įmonėms tai visgi gali kainuoti kelis milijonus dolerių per metus“, – apibendrina LRT žurnalistas.

Specialistų teigimu, darbuotojai taip elgiasi dėl psichologinių priežasčių. „Sudarant darbo sutartį, duodami ir tam tikri žodiniai pažadai. Pavyzdžiui, kad bus lanksčios darbo valandos, gera darbo aplinka ir t.t. Tad sudaromas tam tikras psichologinis kontraktas. Kol toks susitarimas vykdomas, darbuotojas lieka ištikimas savo darbdaviui ir institucijai, kurioje dirba, nenori jai pakenkti.

Tačiau tyrimai rodo, kad daugiau negu pusė darbdavių sulaužo tokius pažadus ir tik 10 proc. jų paaiškina, kodėl taip įvyko (...) Kadangi toks pažadas sulaužomas, darbuotojas pradeda galvoti, kaip jam tai atpirkti – tokį pažeidimą jis kompensuoja imdamas smulkius daiktus į kišenes ar spausdindamas daug lapų. (...) Jis tarsi ir kenkia institucijai, bet kartu pasiima tai, kas jo manymu jam priklauso“, – supažindina M. Aušra.