Internetinės pažintys ne vienam asmeniui baigėsi nelaimingai ar net tragiškai: nuo bandymo išprievartauti iki smurto ar net turto prievartavimo.

Prieš trejus metus į incidentą po internetinės pažinties įsivėlė ir dainininkas Eugenijus Ostapenko. Su vienu iš gerbėjų gyvai susitikęs Eugenijus buvo sumuštas ir paliktas pririštas prie medžio.

Pirmasis pasimatymas bandymu išprievartauti baigėsi ir 21-erių vilnietei, o pusamžė raseiniškė liko tuščiomis kišenėmis.

Internetas nusikaltėliams atpalaidavo rankas

Kovos su prekyba su žmonėmis ir išnaudojimo centro (KOPŽI) Socialinio darbo vadovė Vaida Matusevičiūtė DELFI teigė, kad istorijos apie tragiškai pasibaigiančias internetines pažintis – jų darbo kasdienybė.

„Tokių internetinių viliojimų masiškumas yra dar nepakankamai įvertintas. Internetas tikrai atrišo rankas ir sukūrė nebaudžiamumo iliuziją suteneriams, sekso pirkėjams, prievartautojams, pedofilijos sutrikimą turintiems asmenims, – vardijo V. Matusevičiūtė. – Mergaitės, berniukai, moterys „žvejojami“ ir tarsi „nekaltais“ pasiūlymais draugauti, užsidirbti, yra ir atvirai gašlių, provokuojančių kvietimų santykiauti, parsidavinėti, tenkinti iškrypėlių fantazijas ir panašiai.“

Anot V. Matusevičiūtės, tragiška internetinio pasimatymo pabaiga galima vadinti bet kokį ribų peržengimą: „Bet koks asmeninės teritorijos ribų peržengimas gali baigtis būtent tragiškai: sumušimu, apiplėšimu, išprievartavimu, tam tikrais atvejais – net mirtimi. Gaila, bet dauguma jaunų žmonių įsivaizduoja besileidžiantys į žaismingą nuotykį ir nė neįsivaizduoja, su kokia pikta, liguista jėga jie susidūrė.“

KOPŽI Socialinio darbo vadovė įvardijo, kad tokios istorijos – jų darbo kasdienybė. „Šias istorijas girdime nuolat, stengiamės prevencinių renginių metu atvirai kalbėti apie tai su jaunimu, – teigė V. Matusevičiūtė. – Mieli jaunuoliai ir jais besirūpinantys suaugusieji – modelių darbai nesiūlomi XXX ar analogiškose svetainėse, norintis draugauti žmogus pirmiausiai ne jūsų išmatavimų prašys ir tuo labiau ne nuogo kūno nuotraukų, jei vis tik nusprendėte susitikti su „internetiniu“ draugu – eikite ne vieni!“

Ką daryti patekus į pinkles?

Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Simona Ludavičiūtė negalėjo įvardyti, kiek nusikaltimų buvo padaryta būtent po to, kai su aukomis buvo pradėta bendrauti būtent internete. „Tačiau Lietuvoje būta tragiškų atvejų, kuomet asmenys buvo nukentėję, būta netgi nužudymų, teigė S. Ludavičiūtė. – Tokio pobūdžio atvejai turi ir latentiškumo požymių, nes galbūt ne visi nukentėję asmenys kreipiasi pagalbos.“

S. Ludavičiūtės teigimu, tie, kurie pažinčių ieško internete, turėtų būti labai atsargūs.

„Neatmestina, kad interneto pažintimis naudojasi įvairūs asmenys, vedini įvairių tikslų. Dėl to, tokiu būdu ieškantys susipažinimo ir bendravimo, turėtų būti itin atsargūs, apdairūs. Kiekvienas turi turėti sveiko įtarumo. Privalu atkreipti dėmesį, jeigu asmuo bendrauja keistai, neįprastai pagal visuotinai pripažįstamo normalaus elgesio supratimą. Taip pat privalu atkreipti dėmesį, ar bendravimas nesikeičia, ar neįgauna agresyvumo apraiškų. Tokiu atveju reiktų pasistengti gražiai nutraukti bendravimą ir vengti tolimesnio bendravimo“, – kalbėjo S. Ludavičiūtė.

Ji pasidalijo patarimais, ką reiktų daryti patekus į pinkles: „Jeigu per savo nerūpestingumą asmuo pateko į pinkles, yra uždarytas ar neturi galimybės paskambinti, turi kelti triukšmą, kad atkreiptų aplinkinių dėmesį ir galėtų paprašyti pagalbos. Jei galima judėti, reiktų bėgti ir kreiptis pagalbos į praeivį gatvėje, vietos policiją, nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.“

Policijos atstovės pabrėžė, kad tai – tik bendri patarimai: „Kiekviena situacija dėl savo individualumo gali padiktuoti skirtingą apsigynimo taktiką. Lietuvos policija pataria ir linki atpažinti grėsmes pasikliaunant savo nuojauta, supratimu apie padorų kito asmens elgesį ir nesileisti į įtartinas avantiūras.“

Internete tykantys pavojai:

32-ejų radviliškietis „Facebook“ tinkle ieškojo mažamečių

32 metų Radviliškio rajono gyventojas, net neišeidamas iš namų, sugebėjo užsidirbti net tris teistumus. Ketvirtoji baudžiamoji byla jam pradėta šių metų pradžioje.

Radviliškio rajono gyventojas socialiniame tinkle ieškodavo 11-kos – 13-kos metų vaikų anketų, užmegzdavo su jais kontaktą ir prašydavo atsiųsti savo apnuoginto kūno bei lytinių organų nuotraukas. Jei vaikai nesutikdavo to daryti, pasipildavo grasinimai – susidoroti su jais ir jų šeimos nariais.

Vyras versdavo ne tik fotografuotis ir siųsti jam nuotraukas, bet jas kelti ir į savo „Facebook“ paskyrą.

Pirmasis pasimatymas baigėsi bandymu išprievartauti

Pirmasis pasimatymas 21 metų vilnietei 2012-aisiais metais baigėsi policijos iškvietimu ir pareiškimo dėl pasikėsinimo išprievartauti rašymu. Mergina ir maždaug 25-27 metų vaikinas, prisistatęs Andrejumi, susipažino viename pažinčių tinklalapyje. Kurį laiką jiedu susirašinėjo, o pirmadienį sutarė pasimatyti.

Vilniaus pakraštyje, sodų bendrijoje gyvenanti mergina pasiūlė susitikti netoli jos namų. Vyrukas net nepasipuošė važiuodamas į pasimatymą – pasak merginos, vilkėjo statybininko darbiniais drabužiais.

Naujasis pažįstamas ilgai negaišo – netrukus čiupo merginą už plaukų ir pasikėsino išprievartauti ją oraliniu būdu. Tačiau pasitenkinti nespėjo: jai sušukus, kad iškvies policiją, Andrejus paspruko – nuvažiavo savo automobiliu.

Internetinė pažintis vos nesibaigė tragiškai ir dainininkui E. Ostapenko

Prieš trejus metus feisbuke užsimezgusi pažintis Klaipėdos dainininkui Eugenijui Ostapenko vos nesibaigė tragiškai – užpuolikai jį sumuštą ir pririštą prie medžio paliko miške. Tai dar ne viskas – pasisavinę motinai priklausančio buto raktus norėjo įsibrauti į jo namus.

Neįtardamas piktų naujo bičiulio kėslų dainininkas jį pasikvietė į savo motinos namus, kuriuose gyvena. „Man pasirodė iš nuotraukų žmogus ne koks banditas. Pakviečiau į svečius. Jis apžiūrėjo butą, žvilgtelėjo į kambarius. Po tos dienos pradėjo mane atakuoti žinutėmis, kad greičiau susitiktume vėl. Aš vis sakydavau, kad negaliu. Toliau mane atakavo“, – DELFI pasakojo E. Ostapenko.

Maždaug po savaitės bičiulis atvyko prie jo namų ir pakvietė dar kartą pabendrauti. Dainininkas ramiai sėdo į automobilį, jam buvo pasakyta, kad „nuvažiuosim į mišką, prie upės, į gamtą“. Eugenijus su kompanija išvyko prie Danės.

Ten ir prasidėjo veiksmo filmo scenarijaus verti įvykiai. „Jie išgėrė alaus ir Mindaugo draugas Justas užpuolė mane su antrankiais, uždėjo kaip policininkas. Paguldė veidu į žemę, bet nieko nereikalavo, tik laužė rankas. Nieko nesupratau, kas vyksta. Po to antrankius nuėmė, nuavė batus, numovė ir kojines. Aš nežiūrėjau, bet, matyt, iš kojinių surišo virvę, apvijo aplink mano kaklą labai stipriai ir smaugė. Justas išsitraukė peilį ir supjaustė mano marškinius juostelėmis. Pradėjo mušti į įvairias kūno vietas. Per ausis davė ir nosį, kraujas pradėjo bėgti, viskas ant marškinių“, – įvykio detalėmis dalijosi pašnekovas.

Užpuolikai dainininką paliko pririštą prie medžio, prieš tai atėmę jo buto raktus.

Užsieniečiui atidavė 41 tūkstantį eurų

Pažintys feisbuke jau ne pirmą kartą skaudžiai moko moteris nebūti patiklioms. Tačiau raseiniškė iš svetimos patirties nepasimokė ir pati už „pažintį“ sumokėjo labai brangiai.

Policijai 1958 metais gimusi moteris pranešė, kad su užsieniečiu bendravo pusmetį.

Kaip nurodė didelę pinigų sumą praradusi moteris, asmuo, pasivadinęs Jeanne Wright ir Taylor Fredinland, susirašinėdamas per feisbuką vis prašė pinigų. Maždaug per pusmetį apgaule iš moters vyras išviliojo 41 500 eurų.

Išžagino ir nužudė trylikametę

Po pažinties socialiniame tinklalapyje „Facebook“, Vilniaus pakraštyje trylikametę iš Alytaus nužudęs ir išžaginęs vilnietis teismo salėje išgirdo griežčiausią bausmę, kurią galima skirti nepilnamečiui – 10 metų kalėjimo.

Nusikaltimo metu jam nebuvo nė 16-os.

Pasak teismo, nepilnametis suvokė, kad spausdamas kaklą gali sukelti mirtinas pasekmes bei to siekė. „Iki įvykio jis internete buvo pasiskaitęs, kokius taškus reikia spausti, kad žmogus prarastų sąmonę“, – teisėjos teigimu, žudikas suprato, kad sąmonės praradimas gali sukelti nepataisomas pasekmes.

„Kai jis suvokė, kad mergaitė guli be sąmonės, kaltinamasis tuo metu nesiekė jai suteikti pagalbą, o toliau nusikalstamai veikė jos atžvilgiu – ją žagino ir seksualiai prievartavo, o po to, pasiėmęs jos daiktus, palikęs nukentėjusiąją ant sniego, pats parėjo į netoliese buvusius savo namus, atsigulęs užmigo“, – nusprendė teismas.

Teisėjų kolegijos pirmininkė pažymėjo, kad nužudytajai buvo 13 metų – iki 14-ojo gimtadienio tebuvo likę du mėnesiai.

Tragiškas įvykis Lietuvą sukrėtė 2013-aisiais.

„Susimokėk arba apkaltinsiu, jog mane išprievartavai“

Su netradicinės orientacijos vaikinu internete susipažinęs ir vėliau jį ėmęs reketuoti vilnietis tikėjosi, kad šis klusniai vykdys visus reikalavimus ir nesispyriodamas už ramybę susimokės duoklę – kitaip grasino kreiptis į policiją ir pranešti, kad prieš jį esą buvo panaudota seksualinė prievarta.

Šioje byloje nukentėjusiuoju pripažintas homoseksualus vaikinas – su juo kaltinamasis susipažino internetu.

Draugo ieškojęs vaikinas nė nenutuokė, kad gali pakliūti į nepažįstamojo spąstus – jis net neplanavo užmegzti draugiškų santykių, o tik siekė pasipelnyti.

Bylą teismui perdavę pareigūnai nustatė, kad dar 2016 m. spalio 16 d. vilnietis net kelias valandas nukentėjusiajam rašė SMS žinutes bei kalbėjosi telefonu ir reikalavo sumokėti 100 eurų. Kitaip jis grasino, kad kreipsis į policijos pareigūnus ir praneš, kad prieš jį, esą nepilnametį, jis panaudojo seksualinę prievartą.

Nepilnametėms – šokiruojančios SMS žinutės

Prieš dvejus metus į policijos pareigūnus kreipėsi trys viename Aukštaitijos miestelyje gyvenančios šeimos. Jos pranešė apie virtualioje erdvėje siautėjantį iškrypėlį.

Tyrimo metu nustatyta, kad vyras dar 2015 m. liepos-rugsėjo mėnesiais trims mergaitėms iš savo mobiliojo ryšio telefono siuntė įvairias amoralaus ir seksualinio turinio SMS žinutes, kuriose siūlė susitikti ir už pinigus seksualiai santykiauti, parodyti bei leisti paliesti jam lytinius organus, krūtinę, prašė atsiųsti savo nuogo kūno nuotrauką.

Visa tai paaiškėjo, kai viena mergaičių apie jai rašomas SMS žinutes papasakojo klasės auklėtojai – ši iš karto apie tai pranešė jos tėvams. Tada paaiškėjo, kad taip yra terorizuojamos ir dar dvi mergaitės.

Vyras buvo pripažintas kaltu dėl tvirkinimo, tačiau jam buvo skirta švelniausia numatyta bausmė – 70 parų areštinėje.

„Išdykavo“ su nepilnamete

Prieš dvejus metus 24-erių vilnietis įklimpo į pažintį, kuri baigėsi teismo salėje.

Nemalonumų vilnietis sulaukė po pažinties internete – vienai Žemaitijoje gyvenančiai merginai siuntė labai intymias savo nuotraukas. O jas kompiuteryje vieną dieną pamatė merginos motina – net nelaukdama dukros paaiškinimų, ji nuskubėjo į policiją.

Pareigūnai, pamatę nuotraukas, net suglumo – vienoje jų vilnietis buvo nusifotografavęs visiškai nuogas su savo mergina tuo metu, kai atliko lytinį aktą, kitose – demonstravo savo pasididžiavimą.

Į šį reikalą pareigūnai galbūt būtų labai nesigilinę, jeigu ne viena labai svarbi detalė – nuotraukas jis siuntė keturiolikmetei mergaitei. Ir tai jis kuo puikiausiai žinojo, nes ši jam tai sakė ne kartą – ne tik pažinties pradžioje, bet ir daugybę kartų, kai susirašinėjant ji pasakojo apie savo mokslus aštuntoje klasėje.

Per apklausą policijoje vilnietis net nebandė neigti, kad šiek tiek „išdykavo“, kai savo labai intymias nuotraukas siuntė nepilnametei. Jis pasakojo, kad su Žemaitijoje gyvenančia mergaite susipažino feisbuke.

Vilnietis turėjo sumokėti piniginę baudą.