Kaip rašo BBC, povandeninio laivo S-80 rekonstrukcijai buvo skirta daug lėšų. Dėl ankstesnių klaidų jis negalėjo plaukti, todėl siekiant šią problemą pašalinti laivas buvo pailgintas.

Ispanų dienraštis „El Pais“ praneša, kad po atliktų pokyčių laivas nebetelpa Kartachenos prieplaukoje.

Dienraščio teigimu, išlaidos kiekvienam tokiam povandeniniam laivui išaugo beveik dvigubai. Paskaičiuota, kad kiekvieno „S-80 Plus“ povandeninio laivo kaina yra netoli vieno milijardo eurų.

Povandeninio laivo problemų pradžia siekia dar 2013-uosius, kai buvo išsiaiškinta, kad povandeninis laivas yra beveik šimtu tonų sunkesnis, nei reikia. Todėl kilo problemų dėl jo plaukimo galimybių – laivas galėjo panirti, bet atsirado grėsmė, jog jis neiškils į paviršių.

Buvęs Ispanijos pareigūnas „Associated Press“ tuo metu sakė, kad atliekant skaičiavimus kažkas ne toje vietoje padėjo kablelį, ir „niekas neatkreipė dėmesio, jog skaičiavimus reikėtų peržiūrėti“.

Kaip buvo pranešta, klaida kainavo 14 milijonų eurų – tiek prireikė, kad inžinieriai ir konsultantai išsiaiškintų, jog plaukimo pajėgumai gali būti pagerinti pailginus laivą.

Ankstesnis Ispanijos valstybinės laivų statyklos „Navantia“ povandeninis laivas buvo 71 metro ilgio 2200 tonų svorio. Dabartinis „S-80 Plus“ yra 81 metro ilgio 3 tūkstančių tonų svorio laivas.

Dėl nesėkmės Kartachenos bazė turės būti pagilinta ir pertvarkyta, kad joje galėtų tilpti pailgėjęs laivas.

Ispanijos radijui šalies gynybos ministrė Margarita Robles pripažino, kad „projekto įgyvendinimas turėjo trūkumų“. Tačiau ji patikino, jog „klaidos jau ištaisytos ir projektas yra sėkmingai vykdomas“.