Būtent tai šiuo metu aiškinasi Lietuvos metrologijos inspekcija, atlikdama patikrinimus visoje Lietuvoje. DELFI nusprendė apsilankyti viename iš inspekcijos surengtų reidų. Ketvirtadienio rytą inspektoriai apsilankė vienoje sostinės „Rimi“ parduotuvėje.

Svėrė po 20 vienetų skirtingų ledų

Visų pirma, Lietuvos metrologijos inspekcijos Vilniaus apskrities viršininkas Igoris Tkačenko kartu su kitu inspektoriumi prisistatė parduotuvės darbuotojams. Jau netrukus buvo paruošta vieta, kur inspektoriai galėjo pasidėti svarstykles ir pradėti matavimus.

„Tikrinsime Lietuvos gamintojų ledų produkciją. Imsime skirtingų įmonių ledus ir žiūrėsime, ar jų masė atitinka deklaruojamą, užrašytą ant įpakavimo“, – paaiškino I. Tkačenko.

Inspektoriai turi nemažą sąrašą skirtingų rūšių ledų, kur nurodyta ne tik jų masė, bet ir pačios pakuotės, pagaliuko, įpakavimo popierėlio svoris. I. Tkačenko pažymi, kad matuosime bet kokius ledus ne vaflio indelyje.
Metrologijos inspekcijos reidas

„Šį kartą vafliniuose indeliuose ledų netikrinsime, nes tai daroma tik nuvykus pas gamintojus. Vaflinis indelis taip pat turi savo masę, o kad ją nustatytume – reikalingas specialus tyrimas. Parduotuvėje taip paprastai jo neatliksime“, – sakė jis.

Bestovint prie lentynų, inspektoriaus žvilgsnis užkliuvo už „Ingman“ gamintojo ledų „Karališki“.

„Gamintojo deklaruojamas šių ledų kiekis – 510 g, taigi iš viso, kartu su pakuote, ledai turi sverti apie 546 g“, – rodo į lapą, kuriame išsamiai surašyta, koks yra pakuotės svoris, ledų masė neto ir bruto.

Inspektorius pradeda krauti ledų dėžutes į pirkinių krepšelį – vieną, antrą, trečią. Paklaustas, kiek bus imama dėžučių, jis paaiškina: „Jeigu gauname skundą dėl tam tikrų ledų, matuojame visus parduotuvės lentynoje esančių tų ledų pakuočių svorius.

Jeigu tikriname reido metu, sveriame pagal reglamentą – t. y. ledų vienetų reikia kuo daugiau, kad išsilygintų paklaida. 20 – pats geriausias variantas.“

Metrologijos inspekcijos reidas

Inspektoriai vadovaujasi Fasuotų prekių ir matavimo indų techniniu reglamentu. Jame nurodytos ir leistinos paklaidos tam tikros masės produktams.

„Pavyzdžiui, jeigu „Karališkų“ ledų masė yra 510 g, tai, – žiūri į lentelę, – ji patenka į 500–1000 g kategoriją, kurioje galima paklaida iki 15 g“, – paaiškina.

Rezultatai nustebino

Inspektoriai per šį patikrinimą pasirinko sverti trijų gamintojų ledus – „Ingman“ karališkus su lazdyno riešutais ir karamele, „Klaipėdos pienui“ priklausančio prekės ženklo „Dione“ ledus su sūdyta karamele ir „Pieno žvaigždžių“ ledus „Nykštukas“ su migdolo riešutais.

Lydimi smalsių prekeivių žvilgsnių keliaujame svarstyklių link.

Metrologijos inspekcijos reidas

Visų pirma inspektoriai matuoja 20 vienetų „Karališkų“ ledų svorį, kuris turėtų būti apie 546 g, prie deklaruojamo 510 g pridėjus pakuotės svorį.

553,562,559,548, 553, 575 g ir t. t. – nustebina skaičiai svarstyklių ekranėlyje.

Metrologijos inspekcijos reidas

„Dėl to, kad svoris yra didesnis, nei nurodyta ant pakuotės, stebėtis neverta, tai yra visiškai normalu, taip ir turėtų būti. Reglamente parašyta taip – svoris gali būti didesnis į didesnę pusę neribotai.

Gamintojai, kurie nori, jog jų produkciją pirktų, vertintų, truputį daugiau prideda ledų, kad tik jų nebūtų mažiau, nei nurodyta, nes įpilti labai tikslų kiekį yra sudėtinga. Įpilti truputį daugiau – kur kas paprasčiau“, – aiškina I. Tkačenko.

Iš 20 porcijų vos viena dėžutė svėrė mažiau, negu turi būti, – 537 g.

Inspektoriai pradėjo sverti kitus ledus – „Dione“. Pačių ledų grynasis svoris – 75 g, taigi pridėjus pagaliuko masę – 1,75 g ir laminato pakuotės svorį – 1,7 g, ledai turėtų sverti apie 78,5 g.

Metrologijos inspekcijos reidas

Šiame svėrime jau buvo daugiau ledų, kurių svoris – mažesnis. 78,1 g, 76,9 g, 79,4 g, 76,7 g, 81,5 g, 76,4 g, 79,8 g, 74,9 g, 81,4 g ir pan.

Metrologijos inspekcijos reidas

Tačiau I. Tkačenko paaiškino, kad tai dar nereiškia, jog yra pažeidimas.

„Matome, kad vienų ledų svoris keliais gramais mažesnis, tačiau kitų yra didesnis. Taigi viskas čia yra gerai. Jei jau išvien kartotųsi mažesnis svoris ir nebūtų nei vienos porcijos ledų, kurios svoris būtų didesnis, – tada būtų blogai. Bendroje sumoje vis tiek turi būti apie nulį“, – sakė jis.

Ledų „Nykštukas“ grynasis svoris – 63 g, tačiau pridėjus pagaliuką ir plėvelę ledai sveria apie 66 g.

Rezultatai vėlgi buvo įvairūs – kai kurie ledai svėrė mažiau, kai kurie – daugiau. 63,9 g, 65,0 g, 66,4 g, 65,1 g, 66,3 g, 66,4 g, 67,1 g, 66,4 g – tokie skaičiai buvo matomi svarstyklių ekrane.

Metrologijos inspekcijos reidas

„Grįžę į inspekciją mes šiuos duomenis suvesime, išanalizuosime ir pateiksime parduotuvei. Tačiau jau dabar matyti, kad pažeidimų nebus.

Mūsų tikslas ne kažką blogo rasti, mūsų tikslas – kad būtų tvarka“, – su patosu ištaria I. Tkačenko.

Jis paaiškina, kad jei pažeidimų būtų nustatyta, ledų gamintojams grėstų baudos. Tačiau prekybos centras, kuriame buvo įvykdyta patikra, neliktų pamirštas – jis taip pat sulauktų įspėjimo.

„Jeigu pažeidimų būtų rasta pirmą kartą, gamintojai turėtų sumokėti pusę minimalios baudos, t. y. 50 eurų.

Parduotuvei tokiu atveju būtų duotas įspėjimas griežčiau kontroliuoti produkciją, kuria prekiaujama ir kuri neatitinka reikalavimų. Kitą kartą atvažiavus ir vėl nustačius neatitikimų jau grėstų bauda, nes prekybos centras nevykdo inspekcijos nurodymų“, – sakė I. Tkačenko.

Tokiu atveju prekybos tinklui taip pat būtų paskirta pusė minimalios baudos, siekiančios 50 eurų.

Tikrina ir ledus, ir žuvis, ir turgaus svarstykles

I. Tkačenko pasakoja, kad tokie ledų reidai šiuo metu vykdomi visoje Lietuvoje.

„Jeigu mes kažko nedasversime, yra dar inspektoriai 9 apskrityse, kurie pasvers“, – juokėsi inspektorius.

Metrologijos inspekcijos reidas

Jis pažymi, kad neseniai vyko medicininių prietaisų patikrinimai, taip pat buvo surengti turguose esančių svarstyklių reidai.

„Mūsų diapozonas – labai įvairus. Kur pirštu nepabadysi – visur metrologija, nei vienas stalas nebūtų lygus, nei vienos durys neužsidarytų, jeigu tai nebūtų tiksliai išmatuota.

Įdomiausias patikrinimas buvo surengtas visai neseniai Kalvarijų turguje. Tam reikėjo organizuoti pakankamai didelį kiekį inspektorių, atvažiavo visų apskričių viršininkai, nes, žinote, turgus yra toks, kad jeigu ateitų vos keli inspektoriai, greit visi prekybininkai jau žinotų. Ten kalbos sklinda greit.

Radome, berods, 4 pažeidimus, jei ne daugiau, o patikrinome apie 20 svarstyklių“, – prisimena I. Tkačenko.

Jis taip pat pasakojo, kad daugiausia skundų gauna dėl dujų, vandens, elektros skaitiklių. Tada jau tenka bendradarbiauti su šilumos tinklais, „Vilniaus vandenimis“, kad būtų galima atlikti patikrinimus. Iš produkcijos labiausia skundžiamasi šaldyta, glazūruota produkcija, ypatingai šaldytų žuvų mase.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)